Препитаха 17 кандидати за членове на ВСС
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
2

В пленарната зала на Парламента днес ще бъдат изслушани всички 17 предложения за кандидати за членове на Висшия съдебен съвет(ВСС) от квотата на Народното събрание.

ВСС е главният кадруващ орган в съдебната система.

Съветът има 25 членове, като по право в него влизат председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор и председателят на Върховния административен съд.

Заседанията на съвета се организират и ръководят от министъра на правосъдието.

11 от членовете на съвета се избират от парламента, а останалите 11 - от представители на съдебната власт.

Новият ВСС ще избере нов главен прокурор на републиката, както и председател на Върховния касационен съд.

Начинът на избор на ВСС е причина за критики от Европейската комисия към България.

ЕК настоява за промени в механизма на избора на съдийската квота - където в момента членовете на ВСС се избират на делегатски принцип, а не чрез общо събрание на българските магистрати и пряк вот.

На днешното заседание на Парламента са поканени главният прокурор Борис Велчев, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Георги Колев, председателят на Конституционния съд Евгени Танчев, представляващият ВСС Анелия Мингова, главният инспектор на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, министърът на правосъдието Диана Ковачева, омбудсманът Константин Пенчев.

Покани са отправени и към посланиците на държавите-членки на ЕС и САЩ, ръководителя на представителството на ЕК у нас Зинаида Златанова и постоянния представител на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка в България Юри Тавание, неправителствени организации.

В парламентарната правна комисия постъпиха 17 предложения

за членове на Висшия съдебен съвет. След извършената проверка на документите на кандидатите Комисията по правни въпроси реши до изслушването да бъдат допуснати всички.

Поредността на изслушванията се определя по азбучен ред. Всеки кандидат се представя от народен представител, вносител на предложението за кандидатурата му.

След това кандидатът се представя лично и има възможност да допълни данни от професионалната си биография и да запознае членовете на комисията с концепцията си за работа като член на Висшия съдебен съвет в рамките на 10 минути.

Депутатите от парламентарната комисия отправят въпроси към кандидата, включително и въз основа на становищата, постъпили от неправителствени организации, университети и научни организации.

След изчерпване на зададените въпроси в

рамките на три минути кандидатът за член на ВСС има възможност да отговори

Комисията по правни въпроси ще изготви доклад от изслушването в тридневен срок от неговото провеждане. Докладът ще бъде гласуван на отделно заседание на Комисията по правни въпроси и ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание до 14 септември.

Очаквам състезателност, отговори на въпроси, които се поставят и дали наистина 17-те кандидати за членове на ВСС са професионалисти и визионери, каквито всички очакваме да бъдат.

Това каза преди началото на заседанието на парламентарната правна комисия министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Министърът не очаква да има цензура по отношение на въпросите, които ще бъдат поставяни към кандидатите

Тя изрази надежда да чуе достойни отговори, които обаче да не се повтарят от всеки кандидат.

Независимостта на съдебната система, идеите за подобряване на дисциплинарна практика и противодействието на корупцията в съдебната система, натовареността на магистратите и етичните стандарти са темите, по които Ковачева очаква да чуе отговори.

За последните, в които работи сегашният състав на ВСС на практика не видяхме прилагане на стратегия за борба с корупцията в съдебната система, посочи Ковачева. До сега не съм видяла активни действия, допълни тя.

Проблемите за натовареността на магистратите, подобряването на дисциплинарната практика, предложения за прозрачността на работата на ВСС и съдебната власт и подобряване на правилата за атестиране.

Това са темите, по които очакваме да чуем отговори от кандидатите за членове на ВСС, каза председателят на правната парламентарна комисия Искра Фидосова в началото на заседанието.

Преди заседанието

президентът Росен Плевнелиев коментира, че публичното изслушване на кандидатите за членове на ВСС е безпрецедентен подход

и той го одобрява. Но прозрачната процедура сама по себе си не е стопроцентна гаранция, че най-достойните ще влязат във ВСС.

Плевнелиев отново заяви, че възвръщането на доверието на гражданите към системата на правораздаване е изключително важно и изрази надежда най-достойните от кандидатите да влязат в новия ВСС.

Над 50 минути продължи представянето на първия Бойко Рашков, предложен от БСП, бивш директор на Националната следствена служба, бивш член на ВСС, народен представител, зам.-министър на правосъдието, директор на просъществувалото за кратко Национално бюро за контрол над специалните разузнавателни средства.

На въпрос на Мая Манолова от БСП как ще гарантира своята независимост във ВСС като бивш член на БСП, Рашков отговори, че е проявил интерес към въпросите на НПО. "Направи ми впечатление, че те акцентират на тези въпроси и внушават по такъв начин за голямо съжаление, че онзи, който е избран за член на ВСС от висшата власт - от НС, като че ли той е сатанизиран.

Далеч съм от подобен начин на разсъждение. За всеки, който е номиниран за член на ВСС от парламента, това е чест, защото НС изразява интересите на най-широк кръг от българските граждани", подчерта Рашков. "Ако смятат, че аз ще се влияя от политически и други въздействия, няма да ме изберат за член на ВСС и аз ще приема това", каза още кандидатът на БСП.

Според публикация на седмичника "Капитал” Рашков и Владислав Славов – бивш зам. главен прокурор, председател на Върховия административен съд, бивш член на ВСС и конституционен съдия, са от т.нар. "вечни апаратчици”, сред кандидатите.

Пак според "Капитал” близо една четвърт от номинираните от парламентарната квота са бивши членове на съдебния инспекторат – Ясен Тодоров (следовател, предложен от "Атака"), Незабравка Стоева (съдия и адвокат, предложена от БСП), Мария Кузманова (съдия, предложена от ГЕРБ) и Васил Петров (номиниран от ДПС адвокат).

След заседанието, което продължи през целия ден,

депутатът от БСП Мая Манолова коментира:

"За първи път се прави подобно изслушване, за първи път се създават правила, които да гарантират прозрачност в един изключително важен процес. Важно е това, което се случва сега, да напълни тези правила със съдържание. Хората наистина да повярват, че от това изслушване, на което всички сме свидетели, а някои сме участници, има реален смисъл, че изборът не е предрешен и ще бъдат избрани тези, които са се представили най-добре.

"Дали това ще се случи, аз не мога да кажа и като представител на опозицията съм скептик, но това е начало, което е натоварено с очаквания, че от първото по рода си изслушване ще има реален продукт, който ще е важен за съдебната система.

Проблемът е, че на част от кандидатите се задават прекалено общи въпроси, което придава една протяжност на самия дебат, липса на динамика и се създава впечатлението, че се заобикалят общите въпроси и това темпо се налага от управляващите.

Според мен те правят грешка, защото кандидатите за ВСС са като кандидатите за всички публични длъжности. Те трябва да имат смелостта и отговорността да отговорят на всеки един неудобен въпрос - независимо дали той е личен. Бягането от остри въпроси наистина е минус на това изслушване.

Удовлетворена съм, че съществува едно недоверие към парламента и към неговите възможности да излъчи достойни представители в квотата на ВСС".
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности