НС ще гласува вота на недоверие в сряда
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов   
Източник: БГНЕС
34

П арламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета в началото на заседанието си в сряда (12 февруари).

Това обяви председателстващият заседанието на Народното събрание Мая Манолова след края на дискусията по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ за провал на политиката на кабинета в областта на вътрешната сигурност и обществения ред.

Разискванията по вота на извънредното заседание днес отнеха близо пет часа.

В пленарната зала бяха и премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и повечето министри от кабинета.

Външният поглед винаги е добър коректив, каза министър-председателят Пламен Орешарски при дебатите, предаде Агенция „Фокус”.

"Избрал съм само един външен поглед: "изтеклите стенограми от подслушвани разговори доказват политическа намеса в работата на прокуратурата и медиите". Това е цитат на ЕК в последния доклад, не може да я обвините, че тя прехвърля назад във времето несполуките", каза Орешарски.

"Отнасям се сериозно към всички тенденции, които не водят началото си от сега, някои не водят и от вашия мандат, а от по-рано. Нужни са усилия, за да приведем системите в добър вид за всички български граждани”, посочи още Орешарски.

След изказването на Пламен Орешарски, парламентарната група на ГЕРБ започна да скандира „Оставка”. Мая Манолова добави: „Тези от вас, които искат да подадат оставка, да го направят по предвидения ред, а не с вдигане на листове А4”.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов защити успехите на ГЕРБ в сектор "Сигурност" единствено пред собствената си парламентарна група и в присъствието на премиера и министри от кабинета

При експозето му при дебатите по вота на недоверие БСП, ДПС и "Атака" първоначално напуснаха пленарната зала.

Цветанов отчете, че реформите в МВР при управлението на кабинета "Борисов" са били подкрепени от Европейската комисия и партньорските служби. Според изнесените от него данни през 2010 г. СРС-та са били използвани спрямо 5763 души , през 2011- спрямо 7881, а през 2012 г. броят им е редуциран до 5030. Той обаче припомни, че през 2010 г. днешният вътрешен министър Цветлин Йовчев е бил начело на ДАНС и е добре запознат с начина на използване на специалните средства.

Контрабандата при управлението на кабинета "Орешарски" не е ограничена, както предизборно обеща БСП, а се разрасна, твърди Цветан Цветанов. По думите му при ГЕРБ броят на предумишлените убийства е бил най-малък за целия 24-годишен период на прехода.

Цветанов отбеляза като успех и мерките за намаляване на пътните инциденти и жертвите при тях, като посочи, че, докато през 2008 г. загиналите на пътя са били 1006, през 2011 г. броят им е намалял на 657, а през 2012 г. - 599. Между 2007 и 2009 г. при тройната коалиция усвоените по европрограми пари за МВР са били 73 млн. лв., докато между август 2009-2012 г. те са 474 млн. лв., похвали се Цветанов. Намалели са и кражбите на автомобили, когато ГЕРБ са били на власт, стана ясно още от данните на бившия вътрешен министър.

Цветанов не пропусна да отбележи, че когато е бил начело на МВР са редуцирани просрочените досъдебни производства, оптимизиран е съставът на МВР, а възнагражденията на служителите са увеличени.

Цветанов се възползва от правото си на лично обяснение, за да отговори на упреците, че не е подписал мотивите за вота

Нямаше как да ги подпиша, защото по това време бях поканен на 50-та юбилейна конференция за сигурността в Мюнхен, на която за първи път в последните пет години отсъстваше представител на българското правителство, обясни Цветанов.

Той припомни, че миналата седмица е бил и в САЩ на т.нар. молитвена закуска с президента Обама. А що се отнася до това дали боли - имаше един заместник-председател на ДПС и на българския парламент, който се заканваше дали боли, когато ти вадят зъбите, припомни Цветан Цветанов, визирайки случая с Христо Бисеров, и така отговори на коментарите на депутати от левицата.

По-рано от парламентарната трибуна Димитър Дъбов (Коалиция за България) посочи, че "на езика на спорта този вот превръща бившия министър на вътрешните работи в боксова круша".

Колегата му Таско Ерменков пък го призова да прояви, ако не милосърдие, то поне малко съчувствие към бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБЗнаете ли колко боли, когато лидерът на партията, чиято структура всеотдайно си изграждал, собственоръчно те качи на шейната, плесне те по гърба за добър път по заледения улейи вместо да стои тук, за да ти оказва поне морална подкрепа, се наслаждава на зрелището от някое друго може би по-удобно място, попита Ерменков.

Той постави въпроса и колко от депутатите на ГЕРБ са подписали вота не заради правителството на Пламен Орешарски, а като акт на отмъщение срещу самия Цветанов.

Ако някой иска вот на недоверие в сектор сигурност, то трябва да е с един мотив - месеци наред в България се прави организиран опит да бъде свалена с метеж законно избраната власт, коментира заместник-председателят на ПГ на "Атака" Станислав Станилов

По думите му този проблем се обсъжда само на повърхностно ниво, а не в дълбочина. Никой не анализира кой организира този метеж, това трябваше да разкрие МВР, смята той.

Според Станилов тези хора е трябвало да отидат на съд, най-напред по закона за митингите. Хората, които се опитаха да вземат за заложници народни представители, се наричат терористи, коментира той. Хора, които се опитват да разрушат държавната власт, се наричат престъпници и трябва да се съдят, добави депутатът от "Атака".

Този вот на недоверие е не просто неуместен, а и несъстоятелен и издава повърхностно отношение към тази проблематика, каза министърът на отбраната Ангел Найденов

Според него вотът говори за несериозен подход по темата за сигурността и с основание би бил отхвърлен. Когато, въпреки предупрежденията на службите, си проспал заплаха и предизвикателства като бежанската вълна, не си предприел нищо, е политическа наглост да обвинявате нас, заяви Найденов. По думите му от май 2011 г. до февруари 2013 г. военното разузнаване е изпратило 32 материала за рисковете и за това какво може да се очаква. Въпреки това реакция не е имало.

По думите му при управлението на ГЕРБ МВР е било използвано като инструмент да се отнема бизнес и да се притискат конкуренти на близки до предишната власт фирми. Все още са живи спомените от дейността на студията "МВР пикчърс", каза Найденов. Той подчерта, че дейността на сегашното ръководство на вътрешното министерство е много далече от театралната показност на предишното.

Според Найденов целта на вота е "компенсаторна реакция" и опит на ГЕРБ да омаловажат провала си в тази област, в която са се опитали да убедят всички, че са най-подготвени.

Доверието към МВР в обществото се повишава, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Камен Костадинов

Създаването на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), създаването на постоянна парламентарна комисия за контрол над службите за сигурност и СРС, създаването на независимо бюро за контрол на СРС са ясни и правилни стъпки, които вече дават резултати, посочи той.

Костадинов определи мотивите за вота като бланкетни и писани "на коляно". "Мотиви, които са толкова несъстоятелни, че дори бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се е посвенил да подпише", коментира депутатът. Той припомни, че приоритет на партиите, подкрепящи правителството, е реформата в сектор "Сигурност".

МВР трябваше да се освободи от образа на тоталитарно-репресивна структура за обикновения български гражданин, структура, която масово подслушваше, структура, която регулираше икономическите отношения в държавата, заяви Костадинов. Приехме изцяло нова философия, за първи път от години за министър на вътрешните работи беше избран професионалист без каквато и да е партийна кариера в миналото, отбеляза той.

По повод на бежанската вълна Костадинов отбеляза, че след средата на 2013 г. министър-председателят е свикал Съвета за сигурност към Министерски съвет, набелязани са 11 мерки, които са изпълнени незабавно.

След това е бил разработен национален план с конкретни мерки, 85 процента от които са изпълнени към 4 февруари т.г., каза депутатът. Капацитетът за настаняване на хората, търсещи закрила, е увеличен повече от пет пъти през 2013 г., предприети са и мерки за повишаване на административния капацитет на Държавната агенция за бежанците, отбеляза той.

Костадинов коментира и темата за контрабандата. Той отбеляза, че през 2012 г. иззетите количества хероин са 85 кг , а през 2013 г. - 252.2 кг. Иззетият кокаин е 9 кг през 2012 г., а през 2013 г. - 18.2 кг. Иззетите марихуана и канабис са били над 2 тона през 2012 г. и над 29 тона през 2013 г. През януари 2014 г. са задържани 8 421 662 къса цигари, а през същия месец на 2013 г. те са били над 5 280 000 къса. Задържаният алкохол през януари 2014 г. е 3532 л, а през януари 2013 г. е 1598 л, каза Костадинов.

Реформата в сектор "Сигурност" е поставена на здрава основа, подчерта той. За последните пет месеца на 2013 г. броят на служителите на МВР е намален с над 3000 души. Вследствие на реформите има ръст при сътрудниците с над 6 процента.

Според Костадинов има още какво да се направи в сектор "Сигурност". Предстои приемане на нов Закон за МВР, предвижда се повишаване на ефективността при контрола на движението по пътищата.

В началото на 2014 г. е издадена заповед за създаване на съвместни екипи на Върховната касационна прокуратура, МВР и ДАНС за мониторинг по оперативни дела по направленията: контрабанда и престъпления срещу финансово-кредитната система, корупция сред високите етажи на властта, трафик на наркотици, каза Костадинов. Сектор "Сигурност" не търпи партизиране и политическа партизанщина, отбеляза той.

Утре депутатите отново ще заседават извънредно от 14 до 19 ч. и ще обсъждат промени в Закона за пътищата и законопроект за ограничаване изменението на климата.

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко