Дебатите по вота на недоверие започнаха с атаки към Цветанов
Източник: БГНЕС
109

П арламентът обсъжда на извънредно заседание вот на недоверие към правителството - за провал в областта на вътрешната сигурност и обществен ред.

Проектът за решение за вот на недоверие беше внесен от депутатите от ГЕРБ на 6 февруари. В пленарна зала са премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Цветлин Йовчев и министри.

Вотът на недоверие цели да накара правителството да коригира част от действията си в сферата на сигурността и обществения ред

Това стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ Веселин Вучков, цитиран от Dariknews.bg, който представи мотивите за третото искане на опозицията за сваляне на правителството - този път заради сектор "Сигурност".

Вучков попита реторично управляващите дали си дават сметка в другите държави, особено в Европа и не само там, за какво хората излизат по улиците и площадите, за да демонстрират и да изразяват своето недоволство.

„Когато се провежда някаква социална реформа или се намаляват заплати, или се провежда някаква данъчна реформа, дадохме своя съществен принос в световната история, че заради назначаването на ръководител на конкретна специална, по принцип секретна служба, по улиците и площадите на Република България за броени часове, дори бих казал в един миг, се изпълниха с изключително недоволни български граждани", заяви Вучков.

"Искам отново да напомня, наистина разбирам, че за някои хора това е неприятна тема, но как точно се случи реформата на ДАНС миналото лято. Това е нещо, което трябва непрекъснато да го напомняме, защото това не е просто нарушение на един закон, сух закон, като Закона за нормативните актове, а един принципен недостатък, който се превръща в политика на сегашното правителство и на сегашното парламентарно мнозинство, а именно - внасянето на закон през депутати, а не през Министерски съвет, отсъствие на каквито и да е било предварителни, публични, обществени дебати", допълни депутатът от ГЕРБ.

Изключително бързо, даже бих казал скорострелно приемане в пленарна зала на първо и второ четене за броени дни, при скъсени срокове, преди още да се конституират постоянните парламентарни комисии и едно бързо назначаване на председател на ДАНС на 14 юни, заяви Вучков." Вместо да подобри състоянието на сигурността тази промяна, която се случи миналата година, промените същност са били едно алиби за постигане на някакъв задкулисен необществен интерес", каза още той.

При предишното управление в 701 от случаите силите и средствата на МВР са използвани неправомерно,

каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на дебатите, цитиран от Агенция "Фокус".

"До края на 2013 г. технически възможности да бъдат подслушвани мобилни телефони имаше в СДОТО и ДАТО, която беше контрола на министъра на вътрешните работи. Не можеше да има подслушване, за което няма разпореждане от министъра на вътрешните работи.

Не можеше да бъде проведено сериозно разследване без знанието на зам.-председателя на политическата партия. Бившият министър многократно е уведомяван за нарушения. Заключенията са, че в резултат на нарушенията в СДОТО може да се подслушва незаконно, да се направят записи. От тези изводи възможностите за въздействие по значими разследвания стават големи”, заяви вицепремиерът.

"Липсват разговори. Бившият министър е бил уведомен, че се извършват подобни нарушения. След изтеклите записи по скандала „Мишо Бирата” е извършена проверка. Установено е, че служител на СДОТО е имал неправомерен достъп и е направил запис на файлове, които излязоха. Той е уволнен дисциплинарно. Многократно бяхме свидетели на прикрито използване на информация – не според закона. От трибуната бяха четени СРС”, каза Йовчев.

"Според действащия закон има възможности министърът да окаже въздействие върху разследванията, които се водят, да повлияе върху решението да се започне разследване, как да премине и как да приключи”, заяви Цветлин Йовчев.

Часове след взрива в Сарафово не беше обезпечена сигурността на района на взрива, и района около него, каза още Йовчев.

"Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по престъплението. Часове след това, ДАНС нямаше комуникация, нямаше комуникация между институциите. Няколко часа след взрива, се изсипа цялото ръководство на Министерски съвет, стигна се до там, че дори министърът на финансите беше на място, за да тъпче улики.

Важен беше пиарът, а не сигурността на хората, беше ме срам за страната ми в този момент”, заяви Йовчев.

Той заяви, че прехвърлянето на ГДБОП е целяло имено да бъде намалена властта в ръцете на министъра на вътрешните работи. „Не може да отделим корупцията от организираната престъпност. Всички експерти знаят, че трудно може да се отделни тероризмът от някои форми на организирана престъпност. Има стратегия за националната сигурност, може би някой трябва у да я чете”, каза още Цветлин Йовчев.

"С реформата, която провеждаме, нито една политическа фигура няма да е в състояние да наложи пълен или частичен монопол върху разследванията. Министърът на вътрешните работи няма да има право да въздейства върху оперативните структури на министерството, т.е. върху разследванията.

Бяха проведени реформи в сектор сигурност, те целяха да има деконцентрация на власт, да няма монопол върху възможността да се наложи контрол върху способностите на службите, да се наложи контрол при използването на репресивни мерки”, заяви Йовчев.

"Беше създадена ДАТО. Министърът на вътрешните работи вече няма информация за това кой се подслушва, той не разпорежда прилагането на СРС. Министърът няма да има право да въздейства върху оперативните структури на министерството, т.е. върху разследванията. Прехвърлянето на ГДБОП целеше да бъде намалена концентрацията на власт”, посочи той.

"Възникват опасения, че специалните акции са използвани за репресия. Имаше идеи за още по-голяма концентрация на власт в лицето на политическото ръководство – говоря за закриването на ДАНС. Именно такъв беше репресивният модел на комунистическата държава”, каза още министърът.

Държавата и системата не беше подготвена за кризата с бежанците, заяви още Йовчев

ямаше достатъчен капацитет в местата за настаняване, административен капацитет, нямаше план за засилената миграционна вълна. Нямаше добра комуникация с европейските институции. Не е ясно защо трябваше да подкрепим дъблинското споразумение. Не е ясно кой и защо реши, че сме съгласни с релокация, но само ако тя е върху добра основа. Бяха пренебрегнати 114 документа, в които се посочва тази опасност”, посочи министърът.

"Ограничихме драстично броя на нелегалните емигранти, драстично увеличихме броя на принудителното извеждане от страната. Направихме така, че много по-устойчиво да управляваме процеса. Увеличихме с 3000 места капацитета в Държава агенция по бежанците”, поясни той.

"Овладяхме кризата. Защо вот на недоверие се иска сега, след като всички партньори отчитат изключително сериозния напредък на България, въпреки действията на някои хора да клеветят и маскарят собствената си страна”, попита Йовчев.

"При наводнението в село Бисер така и не се разбра чия е вината, кой и защо не е реагирал на сигналите, но гледахме как гордо се возят в бронирана техника. Нямаше мерки, които да гарантира, че това няма да се случи пак”, посочи Цветлин Йовчев.

"Имаше разбит агентурен модел. В резултат на това сътрудниците на МВР намаляват с около 25%. В много случаи ресурсите са изтичали в неправилна посока”, каза още той.

Щетите за бюджета, които са предотвратени от началото на годината, са за над 5 милиона лева, заяви вътрешният министър.

"Успяхме да разкрием три организирани престъпни групи, три лаборатории за производство на синтетични наркотици. Не особено конструктивна самокритика са твърденията за ширеща се контрабанда.

Предприехме доста мерки - направихме промяна в „Гранична полиция”, подобрихме взаимодействието с Агенция „Митници”, централизирахме дейността на мобилните екипи, предстои създаване на информационен център”, заяви още Йовчев.

„По данни на Агенция „Митници”, през първата половина на 2013 г. приходите са 12 милиона лева по-ниски. През втората половина приходите са с 126 милиона лева повече от същия период през 2012 г.”, поясни вицепремиерът.

„Количествата къса цигари през 2011 г. са 463 милиона, през 2012 г. са 109 милиона, намалели са 4,2 пъти, а приходите в бюджета са се завишили незначително. Ето тук се е завихрила корупцията и контрабандата – в този момент”, каза още Цветлин Йовчев.

След като първият вот на недоверие беше ненавременен, а вторият - неоснователен, напълно логично е третият да е неадекватен, заяви заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България и председател на вътрешната комисия Атанас Мерджанов.

"Тук не става дума за друго освен за апотеоз на политическата наглост, за въздигане на безочието до осъзната политическа стратегия, за възхваляване на абсурда до степен на пълна неприемливост за нормалния гражданин и в крайна сметка до окончателното му отблъскване от политическия живот на страната", посочи Мерджанов, цитиран от БТА. Нима полицейското насилие, подслушванията, контрабандата и партизирането на службите в лицето на вездесъщата по онова време ГДБОП не са най-често срещаните характеристики на мандата на ГЕРБ, отбеляза той.

Нали именно тези, които дойдоха на власт със самочувствието на опитни полицаи и с обещанието да въдворят ред, допуснаха в страната да бъде допуснат терористичен акт, а контрабандата да придобие титанични размери, посочи Мерджанов. Нали те организираха онези зрелищни операции, чиито единствени резултати са осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България, добави той. Да извадиш на преден план темите, по които си най-уязвим с цел да ги изчерпиш преди предстоящата предизборна кампания, не е нов ход, а в случая е напълно безсмислено, отбеляза заместник-председателят на ПГ на левицата. За разлика от вас ние не смятаме непрекъснато да се връщаме към грешките на предишните, обърна се той към ГЕРБ.

Вашите действия в сектора "Сигурност" вече представляват интерес само за българската прокуратура, не за българския парламент, добави той. Относно критиките на ГЕРБ за преместването на ГДБОП в ДАНС, Атанас Мерджанов посочи, че това е своеобразно завръщане към първоначалната идея за Агенцията и възстановяване на способностите й да изпълнява задачите, за които е била създадена.

Мерджанов се обърна към опозицията с призива да извисят дебата отвъд назначението на Делян Пеевски. Не бягаме от този въпрос, посочи той и отбеляза, че Пеевски не е председател на ДАНС, а начело на Агенцията е Владимир Писанчев, който досега не е дал повод за критики.

Относно критиките в последния доклад на ЕК, Мерджанов посочи, че не може да има основания за вот на недоверие към кабинета "Орешарски" в доклад, третиращ незначителен времеви период от неговия мандат. Във връзка с проблема с бежанците, председателят на вътрешната комисия в парламента отбеляза усилията на правителството за подобряване на условията на живот и на капацитета на местата за настаняване.

Той отбеляза, че по данни на Националния оперативен щаб, без предприетите от правителството мерки за ограничаване на притока на чуждите граждани, незаконно влезлите на българска територия днес са щели да бъдат с 15 хиляди повече. По проблема с битовата престъпност правителството на Пламен Орешарски направи повече за няколко месеца, отколкото кабинетът "Борисов" за четири години, каза още Мерджанов.

В началото на заседанието председателят на парламента Михаил Миков отбеляза, че на днешния ден през 1879 г. се открива първото заседание на Учредителното събрание.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че в съвременния свят на образованост и информираност обществото иска да участва и все повече участва в процеса на вземане на решения.

Парламентите все повече отчитат обществените настроения и по-тясно общуват с гражданите, парламентарният контрол и министерската отговорност са важна част от демократичната държава, посочи той. По думите му обаче това не отменя отговорността на народните представители за пътя, по който върви страната. Миков призова депутатите да бъдат на висотата на своята отговорност.

Да си припомним за чувството на отговорност на дедите ни, да използваме вота на недоверие за конструктивно и мъдро обсъждане на въпросите, които поставя, апелира той, като допълни, че от спора има полза само когато доведе до успешни решения - за нас, за децата ни, за бъдещето на България.

Коментари 109
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

109 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 минута

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 32 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 51 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 1 час

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет