8

П арламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с КТБ, предаде репортер на БГНЕС.
Срещу президентското вето и „за” закона гласуваха 129 народни представители, „против” бяха 40 и никой не се въздържа.

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и ОП бяха „за” закона, а от БСП и Воля гласуваха „против”.

Така на практика Законът за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, мина отново.

Без дебати: Депутатите приеха закона на Пеевски за КТБ

Пеевски и ДПС внесоха нов закон за КТБ

Първоначално т.нар. „закон за КТБ”, беше приет от Народното събрание на 9 февруари 2018 г., след което беше върнат за ново обсъждане на 21 февруари с указ на президента Румен Радев.

Преди гласуването председателят на Правната комисия Данаил Кирилов заяви, че това е третият законопроект, който цели да обезпечи възможността кредиторите да получат справедливо осребряване на имуществото така, че масата на несъстоятелност да бъде попълнена в максимална степен.

Промените в законопроекта включват

забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка.

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество. Заложено е и да има недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор.

В мотивите си за ветото

държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон:

„Когато решава да приложи такава крайна мярка, НС трябва открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@