Новите министри приеха ведомствата си
Министрите в новия кабинет   
Източник: БГНЕС
17

Р азлични приоритети в ресорите си изброиха новите министри при приемането на постовете от своите предшественици.

В някои от държавните фирми, болници, учебни заведения и други, които имат депозити над гарантирания размер в КТБ, би могло да има проблем, коментира при приемането на поста си новият министър на финансите Владислав Горанов.

Знаете, че отиваме към процедура за свърхдефицит; трябва да преценим дали това би бил най-приоритетният бюджетен разход, заяви министърът. Той съобщи, че в екипа му остава човек от служебното правителство - заместник- министърът на финансите Кирил Ананиев.

Първата ни задача ще бъде да се опитаме да върнем по-консервативното управление на публичните финанси, но това не означава бюджетните системи да бъдат поставени на колене, заяви Горанов.

Той не можа да отговори дали актуализацията ще бъде направена във вида, в който е внесена от служебното правителство. Колегите са напреднали и в подготовката за Бюджет 2015, но в него трябва да залегнат приоритетите на новото правителство, затова ще ни е нужно малко време да разберем какво трябва да бъде променено, каза Горанов. Не се отказваме от идеята си да обединим агенцията "Митници" и НАП, заяви министърът.

Новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че в системата на МВР няма да има политизиране. Той прие поста от предшественика си Йордан Бакалов. Вучков се обяви за ясна линия между политическото и професионалното ръководство на МВР. Според Бакалов решение веднага трябва да се търси за миграционния натиск по границата.

Не виждам никакъв проблем държавните болници, които са под давление на МЗ, да престанат да бъдат търговски дружества. Това каза пред журналисти новият здравен министър Петър Москов при приемане на поста от предшественика му Мирослав Ненков. По думите на Москов няма особена причина държавните болници да бъдат част от Търговския закон.

В отговор на въпрос, свързан с демонополизацията на НЗОК, Москов посочи, че моделът, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а допълващ - една здравна каса като стълб с базов пакет от медицински услуги и надграждане от доброволни фондове. Москов посочи, че с тази идея ще бъдат готови до края на тази година и допълни, че не се предвижда да се въведе доплащане от пациентите. Предвижда се пълен набор реформи, които биха се отразили добре на пациентите , каза още той. По думите му не се предвижда увеличаване на процента на здравната вноска.

По отношение на спешната помощ министър Москов посочи, че трябва да се увеличат възнагражденията на работещите в тази област, като според него това трябва да бъде в рамките на 25-30 на сто в предстоящата една година. Министър Москов каза, че е поет ясен ангажимент към спешно завършване на електронното здравеопазване, ясен ангажимент за реални промени в спешната помощ и за това медицината да се върне в болниците, а търговията постепенно и сигурно да отстъпва място на медицината.

Предучилищното образование трябва най-после да бъде узаконено, защото сме в Европа и в 21-ви век, има глобализация и ученето през целия живот е задължително. Това каза новият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев на церемония в МОН, след като прие поста от служебния министър на образованието и науката Румяна Коларова.

Министър Танев каза, че има "три деца, през шест години" и добави, че е бил потърпевш и продължава да е потърпевш от една изключително тромава учебникарска система, при която учениците "не научават достатъчно добре". "Това е вторична неграмотност, която се шири", отбеляза новият образователен министър. Архаизъм в България е това невероятно разделение, което го има между висшето образование и науката, и това показва, че има остатъци от по-предни епохи, каза министър Танев. Той добави, че каквото може да направи в тази сфера ще го направи, но отбеляза, че това са дълги и сложни процеси. Министър Танев обеща, че ще провери какво става и с разпределението на средствата във Фонда за научни изследвания.

За съжаление, образованието, както и здравеопазването, са много тежки и големи ресори, и като всичко в България - най-тежките ресори са в пълна зависимост от пределната партийност, коментира министър Тодор Танев. Той заяви, че мрази революциите и ще продължи работата си в МОН "с възможно същите хора, които са в него". По традиция на МОН министър Румяна Коларова подари на новия образователен министър училищен звънец.

Отблокирането на еврофинансирането по оперативна програма "Регионално развитие" и предприемането на необходимите действия, за да може новата програма да бъде одобрена, и да започне работа по нея, довършване в срок на всички инфраструктурни пътни проекти, при които има закъснение, за да няма загуба за еврофинансирането, подготовката на пътищата за зимата бяха сред спешните задачи, по които новоизбраният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пое ангажимент да започне незабавно работа.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще се бори за 1% от БВП за култура. Ще отстояваме това, което предложи служебният министър Мартин Иванов, каза днес Рашидов при приемането на поста от своя колега в Министерството на културата.

За мен е изключителна чест да бъда министър на отбраната, да бъда сред вас; по възможно най-ясен и категоричен начин ще защитавам всеки един от вас, честта на пагона, честта на Министерството на отбраната, заяви новият министър на отбраната Николай Ненчев, който пое на церемония във военното ведомство поста от предшественика си - служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов

Вече проведохме първото заседание на Министерския съвет, поставих приоритетите на министър-председателя, посочи Ненчев. Ще бъда последователен и предвидим в политиката, която ще водим оттук насетне, заяви Ненчев. Той благодари на Велизар Шаламанов, направил, по думите му, много за изминалите три месеца и даващ му изключително добро наследство, към което новият министър увери, че ще се придържа.

Първото нещо, което новият министър на земеделието и храните Десислава Танева ще направи, е актуализация на бюджета и осигуряване на средства за животновъдите. 

На церемонията по предаването на поста днес Танева поиска още да сподели и едно свое огорчение - когато като опозиция са алармирали пред кабинета "Орешарски", че тези средства са крайно недостатъчни за този сектор, никой не е чул. За съжаление 9 месеца по-късно българското животновъдство е изправено пред колапс, което прави актуализирането на бюджета абсолютен и неотложен приоритет, каза тя.

За следващата 2015 г. приоритет в работата на Танева, която в предишния парламент оглавяваше Комисията по земеделие и гори, ще бъде изпълнението на Програмата за развитие на селските райони. 

Ускоряване на реформите и надграждане на постигнатите резултати са основни приоритети на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски

Това стана ясно по време на церемонията по предаване на управлението на МТИТС. По думите му, предстои управление в много тежка и сложна ситуация в страната. Очаква се следващата седмица да бъде представен екипът на министър Московски и конкретни приоритети и цели в секторите транспорт, информационни технологии и съобщения. Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова благодари на екипа на МТИТС и пожела успех на новия министър.

Основният приоритет в нашата работа ще бъде развитието на малкия и средния бизнес, който във водещи европейски страни като Германия и Великобритания е гръбнакът на икономиката, заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономиката Божидар Лукарски

на церемония в Министерството на икономиката и енергетиката, което се разделя на три самостоятелни ведомства с ресори икономика, енергетика и туризъм. Ще положим максимални усилия да намалим административната тежест върху малките и средните предприятия, добави Лукарски.

Той подчерта, че подкрепата за компаниите ще бъде осъществявана чрез стимулиране на иновативните технологии, за да може тяхната продукция да достига до повече пазари, а хората да повишат доходите си. Тази амбициозна задача ще бъде осъществявана и чрез механизмите на ОП "Иновации и конкурентоспособност", по която имаше забележки от Брюксел. Имаме много кратък срок за отстраняването им, за да може програмата да започне максимално бързо и пълноценно, акцентира Лукарски.

Новият министър на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че икономиката на страната трябва да се управлява по начин, който да спре трупането на негативи

По думите й секторът трябва да се стабилизира така, че да има дългосрочна визия, което ще се постигне чрез реформи и спешни действия. Министърът пояснила още, че екипът й ще се позове на анализите на служебното правителство за отрасъла, за да се идентифицират основните рискове в него и да се предприемат бързи и адекватни мерки за излизане от критичната ситуация. Като начало тя визира започването на ревизия в енергетиката, която да констатира реалното й състояние.

Огромно предизвикателство и отговорност е поемането на поста министър на туризма, стана ясно от думите на новия титуляр Николина Ангелкова, която днес издаде поста на служебен министър на транспорта. Тя припомни, че обособяването на самостоятелно министерство в сектора бе един от основните предизборни ангажименти, поети пред бранша.

Институциите в България не са създадени вчера, не започват с всеки нов министър и не свършват с него, заяви при встъпването си в поста като министър Ивайло Калфин

В институциите е трудът на много професионалисти и ще разчитам, че това ще е и духът на работа на министерството. Иска ми се резултатите от работата да са видими. Трудът и социалната сфера, особено в тази икономическа среда, са един изключително тежък ресор с много очаквания и ограничени ресурси, е казал Калфин. Благодаря за предложенията на Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система. Със сигурност те ще са едно от първите неща, с които ще се запозная. Надявам се да продължим да работим в бъдеще с хората, които са разработили проекта. Има една, съзнавам, доста амбициозна задача, цялостната пенсионна реформа и стратегия да бъде договорена и уточнена в рамките на 2015 г. Надявам се това да стане и съм благодарен за това, което е направено до този момент, е посочил новият министър. Ще разчитам и на хората, които са го правили, за да може извършваното от МТСП да не е кърпене на дупки, а стратегически важно за държавата, казал той.

Основният приоритет в работата на министъра на правосъдието Христо Иванов е работата по Стратегията за съдебна реформа

Тя трябва да бъде превърната в окончателна политическа цел, заяви той пред журналисти. Иванов заяви, че започва новия си мандат с умерен оптимизъм, иначе не би останал. В сектора "Правосъдие" имаме шанс за крачка напред. Шанс, какъвто, откакто аз работя в тази сфера, не съм виждал, заяви Христо Иванов. Той допълни, че това не означава, че ще стане всичко и ще стане веднага, но има възможности, които трябва да се използват максимално. Дискусията с ВСС и магистратите по стратегията остава водеща тема в програмата му през следващите няколко месеца. На въпрос за международната експертиза на прокуратурата, Иванов заяви, че тя е неизбежна в някаква форма. Той отбеляза, че друг приоритет за екипа му ще е детското правосъдие, във връзка с което вече се работи по поредица от законопроекти.

Новият министър на околната среда - Ивелина Василева, заяви, че поема поста "с чувство на огромна отговорност и с чувството на човек, който е отдал голяма част от живота си на темите, свързани с околната среда и е работил с колегите от ведомството в продължение на четири години." В краткото си изказване пред медиите Ивелина Василева акцентира, че ще разчита на експертността и компетентността на хората, които работят в министерството, защото по думите й "всички знаем, че предизвикателствата, пред които се изправяме, ще бъдат много тежки". "Чакат ни и спешни цели за изпълнение и дългосрочни задачи и цели, които съм убедена, че ще постигнем заедно с колегите, с усещането, че наистина допринасяме за това България да се движи напред по един устойчив път на развитие", казала още министър Василева.

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 15 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 4 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"