Нетаняху пред Борисов: "Хизбула" извърши атентата в Бургас
Българският министър-председател Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху   
Източник: БГНЕС/МС
41
Бг гарският министър-председател Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху подписаха съвместна декларация за засилване на отношенията между България и Израел на церемония след съвместното заседание на двата кабинета, което се състоя в Ерусалим.

Бяха подписани още четири документа, свързани със

сътрудничество в сферата на високите технологии, здравеопазването, културата и консулските отношения.

След церемонията Нетаняху отбеляза, че това е втората среща на двете правителства и че това показва истинско приятелство.

"Това приятелство винаги го е имало, още преди да започнем тази серия от срещи, защото имаме човешки мост от многото евреи, които са дошли от България, и които са пример за честност", заяви Нетаняху. По думите му двете държави имат общи интереси, които са отразени в подписаните днес договори.

Премиерът на Израел отбеляза, че тази сутрин са обсъждани начините, по които може да се разшири сътрудничеството и сред тях са инвестиции в земеделие и в технологии. Очаквам да приведем това в конкретни политики, каза премиерът.

"Ние ви виждаме като големи приятели и това приятелство беше проверено скоро в голямата трагедия, която се случи в България. Мисля, че приятелите се проверяват в момент на нужда, а вие отговорихте на всички очаквания. Вие, лично господин премиер, вашето правителство, вашите лекари, вашите хора, всички", отбеляза домакинът.

Той припомни, че днес е датата, на която преди 11 години беше извършена на най-голямата терористична атака в света. "Ние знаем, че

тероризмът заплашва целия свят и страните с принципи трябва да бъдат заедно, за да могат да го победят",

отбеляза Нетаняху.

Той заяви в края на експозето си, че очаква да посети България при следващата междуправителствена среща.

Министър-председателят Бойко Борисов също отбеляза датата 11 септември. "Поклон пред всички жертви на терористични атаки посвета - от Ню Йорк, Мадрид, Лондон, Сарафово, Кербала, Буново, тъй като навремето при атентата на гара Буново в България загинаха 7 души, от които две деца", припомни той.

За сътрудничеството между България и Израел премиерът отбеляза увеличения стокообмен и притока на израелски туристи. "Ще бъда истински доволен и горд от това, че израелският технологичен парк би могъл да пренесе своето производство в България, която е известна с изключителния интелект, който има нацията", каза Борисов.

Премиерът отбеляза значимостта на подписаните днес двустранни документи и тласъка, който ще даде днешната среща в сферата на здравеопазването, културата, образованието, сигурността, отбраната, високите технологии и иновациите.

Това, по думите на премиера, ще бъде истински жест на израелската наука към България. Той изрази убеденост, че това ще допринесе и други израелски компании да дойдат в България.

Министър-председателят отбеляза също значимостта на сътрудничеството в сферата на земеделието.

Бойко Борисов благодари на своя израелски колега за високата оценка на България за това, което е направила за българските евреи. Има опити на кръгове по света да се преиначава историята,но мисля, че България е държавата, спасила всичките си евреи по времето на Хитлер, благодарение на целия български народ, на църквата, на парламентаристите, на българските интелектуалци, заяви Борисов.

Той припомни, че следващата година ще се навършат 70 години от спасяването на българските евреи. Убеден съм, че с премиерът Нетаняху ще направим така, че и в Израел, и в България да се издигнат паметници, да се оцени жестът на българския народ, каза още Борисов. 

Споразумението предвижда и

мерки за повишаване сигурността на израелските туристи в България

- обучаване на български служители на силите за сигурност за мисии на местни туристически обекти, размяна на разузнавателна информация по въпроси от въздушната сигурност, поставяне на камери на българските летища и обучение на охранители за туристически автобуси.

Винаги бихме застанали срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда тероризъм,

стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме и затова продължаваме усилено да работим по разследването, каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти.

Премиерът подчерта, че разследването се води от българските служби, които си партнират със службите от САЩ, Израел, Великобритания.

"България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени онези, които извършиха този кървав атентат срещу израелски граждани, при който беше убит и български гражданин", заяви Борисов.

Той добави, че към настоящия момент не разполагаме с достатъчно информация, която категорично да каже кой е извършителят. Той припомни, че разследването разполага с пръстовите отпечатъци на извършителя, негова снимка и ДНК профил.

"Службите трябва да поработят много добре и ние да разберем кой е този човек, от къде е дошъл; по този начин ще разгадаем цялата схема и взаимовръзки, коментира премиерът.

"Има разлика между това, което имаме и държим, и това, което показваме,

защото би застрашило източниците на нашата информация", заяви министър-председателят Нетаняху.

И добави: "Ние търсим най-добрите начини за съвместна работа с българското правителство и с други правителства, за да имаме резултати, които се очакват от нас", добави той.

Преди това премиерът Нетаняху заяви, че Израел има несъмнена информация за това, че атентатът в Сарафово е извършен от "Хизбула". Това е същият модел на провалилата се атака на "Хизбула", която беше планирана в друга страна срещу туристи. Ние не предполагаме, ние знаем това, което казваме", категоричен беше премиерът Нетаняху.

В отговор на израелски журналист по повод конфликта с Иран Бенямин Нетаняху заяви, че на този етап дипломацията и санкциите не са свършили работа. "Факт е, че всеки следващ ден Иран се приближава все по-близо до ядрени бомби. Ако Иран знае, че няма "червена линия" , че няма краен срок, ще направи това, което продължава да прави без никаква пречка. Международната общност, която отказва да постави червена линия пред Иран, няма моралното право да поставя червената линия пред Израел", заяви Нетаняху.

Много е важно да си кажем днес, че притокът на израелски туристи продължава, че продължаваме да работим и да градим нови проекти. Ще бъда доволен и горд от това, че израелски технологичен парк може да пренесе своето производство в България - каза Борисов.

Министър-председателят и 11 министри от кабинета участваха във второ по рода си съвместно заседание с правителството на Израел в Ерусалим.

Бяха подписани споразумения за сътрудничество и в областта на информационните технологии и съобщенията и здравеопазването.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов имаше работна среща с Ицхак Аронович, министър на обществената сигурност на Израел подписаха декларация за сътрудничество, отнасящи се до извънредни ситуации и спешни спасителни дейности.

Първото съвместно заседание на правителствата на България и Израел се състоя в София на 7 юли 2011 г.  Тогава премиерът Нетаняху каза, че България е порта към европейските пазари и предоставя възможности за взаимна полза и на израелския бизнес, и на българското общество и икономика.

"Искаме да увеличим инвестициите тук. Не съм сигурен дали израелската бизнес общност все още е открила България и това е моята лична мисия - да ги запозная с възможностите, които България предлага", заяви тогава министър-председателят на Държавата Израел.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък