ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие
Лиляна Павлова и Димитър Главчев при внасянето на обсъждания днес вот на недоверие   
Източник: БГНЕС
342

Д епутати от ПГ на ГЕРБ, малко преди 11 ч. днес, отново внесоха вот на недоверие към кабинета със същите мотиви - "за пълен провал на правителството в инвестиционната политика".

Вторият вот внесоха депутатите Лиляна Павлова, Димитър Главчев, Димитър Лазаров и Красимир Велчев. Вчера и днес депутатите от ГЕРБ отказаха да се регистрират в пленарната зала и по този начин се опитаха да провалят внесения от самите тях дебат за вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски.

Виждаме пагубно погазване на Конституцията и на парламентарния правилник. В момента се провежда не дебат, а фалшиви словоизлияния. Така характеризира разискванията по вота Лиляна Павлова. Според Главчев това, което се случва в Народното събрание днес, не е познато в правния мир и не е ясно кой с кого разисква. Според Павлова днешното заседание е нелегитимно.

Тя съобщи, че от ГЕРБ ще внесат искане за оставка на председателя на парламента заради начина на водене на заседания. Димитър Главчев обяви, че ще искат оставка на цялото ръководство на Народното събрание.

За Красимир Велчев в момента се извършвало политическо насилие в българския парламент. Той обясни, че в пленарната зала били всички бивши ченгета и доносници на ДС и от тях, освен насилие, никой нищо не можел да очаква -  те се били гаврили с политическите сили. Ако трябва, пак ще напуснем Народното събрание, закани се Красимир Велчев.

За малко повече от час приключиха дебатите по вота на недоверие днес,

внесен от парламента. Гласуването ще е утре в 11 ч.

По-рано вместо да представи мотивите за искания вот на недоверие, зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев поиска от парламентарната трибуна от името на групата оставката на председателя на парламента Михаил Миков. Това, което се случва, потвърждава тезата, че правителството трябва да си подаде оставката, коментира Главчев.

Превръщате вота на недоверие във вот на доверие, обърна се той към левицата и ДПС. Това, което направихте, е позорно, искаме оставката на председателя на НС, обяви депутатът. И прикани колегите си от мнозинството бързо да гласуват вота на доверие. Гласувайте си вот, хората отвън няма да ви приемат, предупреди Главчев.

Мотивите са ясни на всички - това, което се случва, потвърждава искането ни правителството да си подаде оставката, заяви Главчев. Сега очевидно много бързо ще гласувате, сега искаме и оставката на председателя на НС за всичко това, което направи, продължи Главчев. Сега си гласувайте вота на недоверие бързо и минавайте към всички останали точки в програмата, препоръча Главчев. Той нарече подхода на ръководството на парламента процедурни хватки.

Превръщате в пародия работата на парламента, само че отвън хората няма да ви приемат, заключи депутатът от ГЕРБ.

Това бе представянето на мотивите на вота на недоверие, заяви Михаил Миков на фона на смях в залата и в кулоарите сред медиите.

Не е забавен нито един инфраструктурен проект за нито един ден,

каза Пламен Орешарски от трибуната. Според него мотивите към вота са базирани на неверни, неточни или хипотетични твърдения. Не ставало ясно защо се критикува министерство, което още не е направило грешки - вероятно защото още не функционирало на пълни обороти. Той даде пример с други правителства и посочи, че срокът от три месеца не е напълно достатъчен за пълна институциализация на каквото и да е ново министерство. Ако това е мотив, то тогава никога не трябва да се създават нови министерства, коментира премиерът.

Възложените на Министерството на инвестиционното проектиране политики са сред най-критикуваните не само през последните четири, може би и през последните 20 години, отбеляза Орешарски. Отнемали се компетенции на местната власт, защото новото министерство ще съгласува и одобрява подробни устройствени планове и инвестиционни проекти и ще издава разрешения за строеж на инфраструктурни проекти с индикативна стойност над 10 млн. лева. Струва ми се, че някои строителни недомислици в големите ни градове и презастрояването на курортните центрове са доказателство за необходимостта от повече контрол и съгласуване на устройствените планове, каза Орешарски. ЕК също наблюдава големите инфраструктурни проекти, включително и такива, които управляват местните власти, което не означава, че тя отнема компетенции от тях, добави той.

"Разбивала се е администрацията - едно отново чисто бланково твърдение", коментира премиерът друг мотиви за вота. Целият щат на новото министерство бил за сметка на съкращения от други министерства. Относно застоя на кадастъра, Орешарски каза, че застой в развитието на кадастъра има от години, а в последните 4 години не е направено абсолютно нищо по въпроса. На риск била поставена стабилността и бъдещето на страната - мисля, че се обърква адресатът, каза Орешарски. Стабилността и бъдещето на страната действително бяха поставени на изпитание последните 4 години, а в последните няколко месеца активно се възпрепятства каквато и да е политика на възстановяване чрез бойкотиране на парламентарната работа и насърчаване на протестни мероприятия, коментира той.

Орешарски заяви, че правителството ще продължи градивните политики и ще коригира други. Например няма да пазим фискална стабилност чрез неплащане на задължения на държавата и невръщане на ДДС. Няма да изискваме препоръки от областните комитети и депутатите от областта на която и да е партия при назначаване на конкурсни длъжности в държавната администрация, посочи той по повод критиките на ГЕРБ за лоша финансова политика и за критики към кадровата политика.

Това е първият кабинет, който представи в парламента разписани програмни намерения в деня на избирането си, каза Орешарски и по-разширена тяхна версия като управленска програма са внесли преди лятната ваканция. Направих справка кога кабинетът на ГЕРБ е входирал в парламента своята управленска програма - на 6 ноември 2009 г. - на четвъртия месец от началото на своето управление. Интересно дали съставителите на мотивите към вота знаеха този факт - според мен не.

Готов съм във всеки един момент да дебатирам какъвто и да е вот с тези или други мотиви, каза премиерът Орешарски пред журналисти в парламента в коментар на внесения повторно вот на недоверие на правителството за провал в областта на инвестиционното проектиране. Премиерът посочи, че не се притеснява от нищо, което засяга работата на кабинета. Той изрази съжаление, че от пленарната зала са отсъствали вносителите на вота. Щеше да бъде по-добре, ако бяха развити мотивите и беше станал същински дебат, каза Орешарски.

Министерството на инвестиционното проектиране вече има разработени 16 проекта за Перник и един за Бяла,

макар да е получило нула проекта в наследство, съобщи министър Иван Данов. Сред законодателните промени, по които ведомството работи, е нов Закон за устройството на територията, който трябва да бъде "освободен от недомислия и от безумни изисквания към проектантите" и забрани за типови проекти, каквито формират цели квартали в западните страни.

Министърът обеща да бъде разработена нова концепция за строително законодателство с ясни предсказуеми процедури, които не се нуждаят от тълкуване. Работи се и по наредба за възнагражденията на проектантския труд, каза министърът, който е и проектант по професия.

Той има намерение да съживи производството на строителни материали, като привлича големи производители и стимулира националния капитал. При обществените поръчки ще се изисква да се доказва произходът на материалите и размерът на въглеродните емисии, излъчени при производството и транспорта им, с което според министъра ще се защити местното производство.

 

Коментари 342
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

342 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 1 час

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 1 час

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 2 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 3 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 3 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 4 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 4 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 4 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 4 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 4 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 5 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 5 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 5 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 5 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 6 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура