ГЕРБ внесе предложение ЦИК да се състои от общо 20 членове
Източник: БГНЕС
93

П арламентарната група на ПП ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание предложения за промени в Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на партията.

В промените се предвижда да се промени съставът на Централната избирателна комисия и ЦИК да се състои от 20 членове -18 членове, включително председател, заместник – председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени".

Според ГЕРБ "по този начин според тях се преодоляват споровете около конституирането на ЦИК".

Промените в текстовете гласят: "Комисията се състои от 18 членове, включително председател, заместник – председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. При назначаването на членовете на Централната избирателна комисия, извън тези по ал. 7, се запазва съотношението между представените партии и коалиции. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в комисията".

В мотивите за промените се казва: "Парламентарна традиция и практика е, при конституиране на Централна избирателна комисия, както и на останалите комисии, ангажирани с произвеждането на различните видове избори, да се спазва съотношението между парламентарно представените партии, като се държи сметка и за партиите и коалициите, които имат членове на Европейския парламент. Съгласно чл. 46, ал. 3 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия се състои от 19 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар.

Така определеният състав, включва парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат членове на Европейския парламент. За предстоящите избори на 25 май 2014 г. за членове на Европейския парламент, представители в ЦИК следва да имат НДСВ и Синята коалиция. Резултатът от изборите е възможно да даде право на други политически субекти да имат представител в ЦИК. Справедливо е, съставът на членовете на ЦИК да бъде определен от парламентарно представените партии, към който състав да се добавят членове на партии и коалиции с избрани евродепутати.

Съставът на ръководството от 4 членове не дава отговор на въпроса какво се случва, ако парламентарно представените партии са по-малко или повече на брой от представените в настоящия парламент", посочват от ГЕРБ.

По думите на партията "броят на заместник-председателите не следва точно да бъде определен в Изборния кодекс, а да се определя от броя на парламентарно представените партии в съответното Народно събрание като остане в сила разпоредбата на чл. 46, ал. 7, че за членове на ръководството на ЦИК не може да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група".

Освен това от ГЕРБ посочват, че "определената численост от 19 членове не позволява и да се спази съотношението между парламентарно представените партии в 42-то Народно събрание. При изчисления спрямо пълния състав на комисията без двете места, гарантирани за НДСВ и Синята коалиция, се ощетява ПП ДПС, тъй като независимо от преходния остатък получава общо двама члена, колкото има и партия "Атака". Конфликтът може да бъде преодолян, само ако съставът на ЦИК за парламентарно представените партии е четно число. Справедливото разпределение, което отразява и паритета между партиите в 42-то Народно събрание и е най-близо до „19“ е „18“: ГЕРБ – 7 членове, БСП – 6, ДПС – 3, "Атака" – 2".

"Както държавните институции, така и обществото като цяло, има потребност от неоспорим състав на Централната избирателна комисия, което е гаранция за добре организирани и законно произведени избори на 25 май 2014 г. за членове на Европейския парламент", се казва в мотивите на ГЕРБ.

Разправиите между партиите за квотите в ЦИК започнаха, след като с указ президентът даде шестима редови членове на ГЕРБ в ЦИК вместо петима, както искаха от БСП. Според указа на Плевнелиев ГЕРБ трябва да има 6 редови членове на ЦИК, БСП - 5, "Атака" и ДПС - по двама. По един член получават и представените в Европарламента "Синята коалиция" и НДСВ.

От ДПС се почувстваха ощетени от държавния глава, тъй като смятат, че имат право на трима членове в ЦИК и добавената шеста квота за ГЕРБ е за тяхна сметка.

Веднага след указа на Плевнелиев мнозинството в НС директно обвини държавния глава, че нарушава Конституцията. В отговор управляващите лишиха опозицията от зам.-председател в ЦИК.

В края на миналата седмица лидерите на ГЕРБ и ДПС Лютви Местан и Бойко Борисов пиха заедно кафе в Кърджали, а вчера и двамата заговориха за промени в Изборния кодекс, с които да бъде увеличен броя на хората в ЦИК.

По-късно днес (26 март) депутатите избраха Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК със 104 гласа "за". Златарева бе избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и един независим. Парламентарната група на ДПС подкрепи предложението на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК след изявлението на лидера на партията Лютви Местан, в което той казва: "Отказваме се от третата квота в ЦИК. Нека всички бъдат доволни".

Коментари 93
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

93 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 11 минути

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 34 минути

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 1 час

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 1 час

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 1 час

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес