Избраха Ивилина Алексиева за председател на ЦИК
Ивилина Алексиева   
Източник: БГНЕС
43

Д епутатите избраха за председател на ЦИК Ивилина Алексиева. Народните представители гласуваха единодушно за това Алексиева да бъде председател на ЦИК.

Преди това народните избраници отхвърлиха предложението на ГЕРБ за шефското място - Маргарита Златарева.

За главен секретар беше избрана предложената от ДПС Севинч Солакова. Парламентът избра предложението на „Атака" за зам.-председател на ЦИК да бъде назначена Мария Мусорлиева.

Депутатите отхвърлиха предложената от опозицията Златарева и за зам.-председателското място. Въпреки поисканото от ГЕРБ прегласуване и призива емоциите да бъдат овладени, а ръководството да бъде избрано, това не се случи. Ситуацията доведе до нов скандал, а депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

ГЕРБ ще внесе утре за повторно гласуване в пленарната зала кандидатурата на Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК,

съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на групата Цецка Цачева след заседание на депутатите от опозицията. Мнозинството в Народното събрание отхвърли днес на два пъти номинацията на Златарева - първо за председател, второ за зам.-председател на ЦИК, което доведе до скандал в парламента. Тя е предложение на ГЕРБ.

В момента лидерът на партията Бойко Борисов се среща в Брюксел с председателите на Еврокомисията и на Европарламента, защото сме притеснени от възможността България да провали изборите за членове на ЕП, оттам конституирането му и това на Еврокомисията, съобщи Цачева. ПГ на ГЕРБ е обсъдила и по-нататъшните си действия, ако и утре ръководството на ЦИК не бъде попълнено с тяхното предложение. Засега Цецка Цачева отказа да ги разкрие. Тя определи случилото се днес като безпрецедентен резултат.

За пръв път в демократичната история на България, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ, опозицията - в лицето на най-голямата група - няма представител в ръководството на ЦИК в нарушение на Изборния кодекс. Цачева изрази надежда утре, когато отново бъде внесена кандидатурата на Маргарита Златарев, разумът да надделее и законът да бъде спазен=

В този състав и ръководство на комисията ще се осигури служебна победа на управляващите и изборите ще бъдат манипулирани, предупреди Десислава Атанасова. Според колегата й Данаил Кирилов днешното решение на парламента е продиктувано от опит, неуспешен, да се дирижира определено поведение на президента.

До 18.00 часа на 18 март 2014 г. в деловодството на Народното събрание постъпиха като предложения от ПГ на ПП ГЕРБ за председател на ЦИК – Маргарита Златарева; От ПГ на партия "Атака" за заместник-председател на ЦИК – Мария Мусорлиева; От ПГ на ДПС за секретар на ЦИК – Севинч Солакова; От ПГ на Коалиция за България за председател на ЦИК – Ивилина Алексиева.

Попълването на състава на ЦИК очаквано доведе до скандал в парламента.

Управляващите и опозицията се скараха за разпределението на броя членове и правомощията на президента Росен Плевнелиев в случая, съобщава Дарик радио.

От ГЕРБ поискаха да имат 6 членове, социалистите - 5, ДПС, Атака, НДСВ и Синята коалиция по един. Според управляващите обаче, БСП и ГЕРБ трябва да имат по 5 членове, ДПС - двама, а националистите, НДСВ и Синята коалиция - по един.

От парламентарната трибуна Десислав Чуколов от „Атака" припомни на колегите си от ГЕРБ как след изборите през 2011 г. членове на ГЕРБ са били снимани с торби с бюлетини. „Господин Иванов, излезте и ми кажете какво правихте тогава с тази торба - накъде я носехте, към вкъщи, на ксерокса, на Бойко или на Цветанов я носихте. Говорим си за ЦИК и да дадем ръководни постове на ГЕРБ, пълен абсурд", категоричен бе Чуколов.

В отговор Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви: „Когато заставате пред парламента и говорите толкова пламенно за това дали има осъдени от „Атака" за купуване на гласове и дали някоя телевизия е отразила купуване на гласове от членове на "Атака", бих ви казала само едно. Вероятно българските медии не могат да смогнат да отразяват побоищата на летищата, не могат да смогнат да отразяват скандалите в ресторантите в Европа и какви ли още не други прояви на вас и на вашата парламентарна група".

От своя страна зам.-председателят на парламента Мая Манолова изрази недоумението си как един текст от Изборния кодекс, който е абсолютно разбираем, предизвиква толкова дебати в пленарната зала: „Как една сметка, която може да бъде сметната и от третокласниците, мотивира и президента Плевнелиев да отправи обръщение към българското народно представителство".

„На пръв поглед тази дискусия внушавала, че става дума за много сложен юридически казус. Толкова време Народното събрание губи. Аз ще ви кажа за какво става дума. Става дума за т. нар. просто тройно правило, не знам в кой клас се учи", коментира Алиосман Имамов от ДПС.

С указ от днес президентът Росен Плевнелиев насрочи за 25 май изборите за членове на Европейския парламент от България.

На 17 март правната комисия в НС изслуша 24 кандидати за членове на ЦИК. Ако бъда избрана за председател ще държа ЦИК да бъде професионална, почтена, да изгради доверие, за да спомогне да се укрепи държавността у нас. Това заяви на изслушването Ивилина Алексиева. Алексиева има безспорна юридическа експертиза, била е наблюдател на избори, експерт при изработване на изборно законодателство, в момента - изпълнителен директор на Института за модерна политика, заяви депутатът от КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова. И подчерта, че нейната кандидатура ще е гаранция за безпристрастност при изпълнението на тези функции.

За първи път членовете на ЦИК се избират с прозрачна процедура и при активно гражданско застъпничество, добави Борислав Цеков от Института за модерна политика, който подчерта, че Алексиева не членува в партии и е предложена от 4 НПО.

Кандидатите за членове на ЦИК, предложени от депутати от КБ са Александър Андреев, Иван Гавазов, Ивилина Алексиева, Цветан Милев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Стоева, Таня Дишлиева, и Таня Цанева. Предложенията от ГЕРБ са Емануил Христов, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Маргарита Златарева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов и Ясен Стоев. От ДПС – Ерхан Чаушев, Метин Сюлейманов и Севинч Солакова. От Атака - Владимир Пенев и Мария Мусурлиева. От "Синьо единство" - Ивайло Ивков, а от НДСВ - Иванка Грозева.

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 9 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 33 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 11 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек