ГЕРБ и ДПС в нов сблъсък за Балканската война
Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
127
ГБ Б категорично не приема определенията на лидера на ДПС Ахмед Доган за Балканската война, произнесени в Кърджали, обяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на управляващата партия Цвета Караянчева.

Оценката  му за Балканската война е грешна и провокативна. Тълкуванията му по казуса разкриват политическо задкулисие, заяви тя в декларация ПГ на ГЕРБ.

Управляващите в парламента призоваха всички политически сили да застанат над тесните си партийни интереси, за да бъде запазен етническият мир.

За българските граждани това е освободителна война,

в която една нация побеждава империя, се казва в декларацията. И се подчертава, че никой от бившите съюзници в нея - Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспори освободителния й характер.

Мнозинството не приема един политик с рутината на Ахмед Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да настоява за пренаписване на историята. Политик, който се опитва да го направи, не го очаква добро бъдеще, каза Караянчева. Оправдавайки съветниците от Кърджали, лидерът на ДПС отрича грубо и назидателно исторически факти, посочват от ГЕРБ.

Мнозинството се обяви категорично срещу "подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и причисляването им към измислени враждуващи лагери на насилници и потърпевши от Балканските войни".

Ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици, се посочва в декларацията.

Категорично сме против националистическата риторика, гръмогласно отстоявана от различни политически сили, чиято цел са краткосрочни политически дивиденти, подчерта Цвета Караянчева.

В отговор зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че в ГЕРБ имат проблем с политическите си ресурси и им трябва нова енергия да заредят "поизхабените си политически батерии".

Само че ДПС не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия,

каза Местан. Той припомни тезата на ДПС, че не само Балканската война, а която и да е война е не само държавно-политически, но и нравствено психологически проблем от гледна точка на човешкото измерение на войната и на нейния трагизъм.

"Припомням и безспорен исторически факт - във Вардарска Македония още от есента на 1912 г. сръбските власти подлагат на натиск местните българи да се обявят за сърби. Управлението, установено от ВМРО в Охрид, Велес и други места е разтурено, много български дейци са убити от сърбите, на гонение са подложени свещеници и учители, на чието място идват сръбски такива, български училища са закрити, а сръбските чети извършват насилствено разоръжаване на селските милиции с побои и убийства над етническите българи", каза Местан.

"Тогава 15 хил. местни българи напускат местата, където са се родили, не само те, но и техните прародители. Някой ще отрече ли, че тези действия срещу българите са политика на етническа асимилация, жестокост. Можем ли да си позволим избирателност или жестокостта е жестокост, само когато се отнася за другите, а не за нас", добави той.

Според Местан, тезата на ДПС е желязно аргументирана за това, че

има необходимост от общ прочит на Балканската война.

"Това е теза и на редица учени. Вие, прибягвате до елементарния трик да замените израза общ прочит с нов прочит на историята, за да разгърнете тази антиДПС истерия, на която сме свидетели. Има огромна разлика между общ прочит и нов прочит на историята, за който говорите вие", обърна се Местан към ПГ на ГЕРБ. Според Местан, "днешната теза за пренаписване на историята е продължение на преднамерената промяна на държавнически отговорната и градивна теза и на лидера на ДПС за общ прочит на историята", каза още зам.-председателят на ДПС.

"Тази необходимост се разполага в полето на българския национален интерес, защото ако вникнете в съдържанието на уроците по история, и на Македония и на Сърбия нито един български гражданин не може да остане неутрален и няма как да остане доволен от превратна интерпретация на историята", обясни Местан. Той повтори, че общият прочит не означава подмяна на историята, а истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития.

ДПС са категорични, че общият прочит на историята е задължителен. "Това е задължително условие както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, по същия начин това е задължително условие, за да могат всички балкански народи да имат своята обща градивна геостратегическа перспектива. Моля ви, прочетете едно към едно тезите, които се изразяват от лидера на ДПС и не се опитвайте да експлоатирате политически тези неоспорими желязно аргументирани тези, които представихме в официална декларация по повод вече на нещо, което ние определяме справедливо като политическа истерия", заяви още Местан

Групата съветници от ГЕРБ пък заявиха, че няма да участват в извънредното заседание на Общинския съвет в Кърджали,

насрочено за утре (8 ноември). Позицията на ГЕРБ е принципна и не подлежи на преоценка заради възникналите "форсмажорни" обстоятелства, заявяват от партията. Общинският съвет предстои да прегласува решение, върнато от областния управител като незаконосъобразно.

Нищо не оправдава факта, че общината се е опитала да продаде имот в нарушение на процедурите, с което за пореден път показа, че не уважава законите на страната и предпочита да ги заобикаля, вместо да ги спазва, се отбелязва в позицията на партията.

Партията ГЕРБ няма намерение да толерира подобни управленски безобразия, скрити зад паравана на "сериозен инвеститорски интерес, и заявка за нови работни места", се казва в съобщението от съветниците.

От ГЕРБ посочват, че със скандалното си поведение в Деня на Кърджали съветниците на ДПС са демонстрирали грубо потъпкване на волята и интереса на гражданите. Сега лицемерно се обявяват в защита на същия този интерес - реакция, достойна за съжаление, ако не предизвикваше основателно омерзение, се посочва в съобщението на ГЕРБ.

 


Коментари 127
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

127 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 13 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности