Евгени Дайнов: Ако се кандидатира за президент, Борисов ще изгуби изборите
Политологът Евгени Дайнов   
Източник: Христо Павлов, БГНЕС
148

Ако Бойко Борисов бъде номиниран за президент, което става все по-възможно, това ще бъде пълният край и крах на проекта ГЕРБ и пълният край на втората вълна надежди на българското общество след правителството на Иван Костов, че май имаме правителство, което иска да прави правилните неща, каза политологът Евгени Дайнов в интервю за Vesti.bg.

Според него не е загубена възможността България за първи път да има жена-президент.

Около Меглена Кунева се очертава много голяма възможност да дръпне гласове, само че тя има друг проблем - този флирт с БСП ще "й изяде главата", ако продължи. Ако продължи да флиртува с тях, ще се опре на електората на "червените бабички" и ще загуби разочарованите градски жители, смята политологът.

Следва пълният текст на интервюто на Севделина Николова:

- Проф. Дайнов, вие сте част от учредения наскоро Граждански комитет против АЕЦ "Белене".

Наскоро бяха разпространени грами на американски дипломати в България, от които личи, че при силния руски натиск за"Белене" българската страна е търсила източници за диверсификация на енегоизточниците. Вие как разчетохте документите?

- Целта на посторяването на АЕЦ "Белене" е превръщането на България в зависима от настроението на Кремъл държава. А няма по-страшно нещо от това една държава да загуби суверенитета си. Идеята е страната ни, както беше казано, да стане троянският кон в Европа. А средството за това е бъде максимално недиверсифицирана като енергоисточници и максимално да зависи от руското благоволение. Руският натиск е за покоряване на България и отнемането на суверенитет - АЕЦ "Белене" е това.

- Кой е полезният за правителството при това положение?

- Полезният ход е изгърмян отдавна - управляващите трябваше от самото начало да кажат: "Това не е икономически, а политически проект и ние няма да се съгласим", както и да апелират към Европейския съюз за подкрепа по линия на солидарността. Те обаче избират да не правят това. Трябваше да играят честно и по европейски, а те избраха да играят като тройната коалиция - т.е. нечестно и по руски.

- Какви алтернативи на "Белене" виждате?

- Алтернативата е ясно описана - има няколко европейски директиви цяла книга, която излезе преди няколко седмици. Императивна е волята на Европейската комисия (ЕК), а скоро ще стане и на Европейския парламент: в близките 30 години Европа да престане да бъда зависима от изкопаеми източници, както и рязко да ограничи атомната енергия. Всичко отива към възобновяемите източници, които са не само перки, а също метали, биомаси и една камара други неща. Става дума за истинско разнообразяване при диверсификацията и откачане от зависимостта на изкопаемите. И всеки, който не изпълнява тази политика, ще бъде "одрусан" много здраво от Европейската комисия.

Знаете ли, че само след 18 години в европейските градове не бива да има нито един автомобил "на изкопаемо гориво". Ние сме в началото на нова технологична революция, която ще бъде и политическа, защото ще освобождава хората от зависимости.

Затова има огромен натиск тази технолочина революция да бъде спряна, но ЕК формира решителна воля да продължи с кошницата от възобновяеми източници и целият спор, който се води покрай АЕЦ "Белене", е толкова "дълбока древнос" - крайно опасна и крайно замърсяваща, че просто нямам думи. Това е все едно в началото на 20-и век да се запънеш срущу автомобила и двигателя с вътрешно горене и да кажеш: "Ние тук ще си караме файтони!".

- Как гледате на идеята за референдум за "Белене"?

- Това е напълно излишен проблем, създаден от агеантурата на Кремъл в България, поет от БСП и Георги Първанов. Няма такъв проект АЕЦ "Белене"! Не сме видели бизнес план или бюджет - няма такова нещо, има политика.

- В този смисъл справи ли се премиерът Бойко Борисов със ситуацията около уволнението на шефа на НЕК Красимир Първанов?

- Смятам, че Борисов категорично не се справи. Красимир Първанов трябваше да бъде арестуван и съден по чл. 103 на Наказателния кодекс, който влиза в главата "Държавна измяна" - т.е. този човек трябваше да получи от 10 до 15 години затвор, а премиерът даже не искаше да го уволнява.

В този случай се оказа, че всички бягат от отговорност. Премиерът бяга от отговорност, защото се опита да стовари решението на парламента. Трайков бяга от отговорност, макар че общо взето отстоява българските интереси, но пък се надява, че някакси ще излезе, че не е изгоден икономически проектът и така ще бъде забавен още.

Дянков също чака някакво чудо да изскочи от оценката на HSBC - той да се окаже прекалено скъп. Всеки се надява някой друг да му свърши работата, което е скандален отказ от управление. Така че никой не се справи в тази ситуация.

- Решението за АЕЦ "Белене" ще повлияе ли на изборните резултати през есента?

- Покрай "Белене" правителството на ГЕРБ вече изгуби подкрепата на хората, които най-много им трябват - модерномислещите и образовани градски жители. Те вече загубиха най-активните и най-европейски хора. Колкото повече се забърква кашата около АЕЦ "Белене", толкова повече подкрепа ще губят.

Защото в "Белене" са заровени всички рискове за държавата, които сме виждали последните 12 години - тук става дума за Русия и за нейните враждебни на нас интереси, става дума за основата на корупцията в България, която винаги е била в енергетиката, става дума за национална сигурност, а пробивите й винаги са в енергетиката. Става дума за концепция за икономическо развитие на България, която не трябва да бъде обвързана с атомни централи за сметка на всичко останало. Става дума и за отказ от съобразяване е европейските стратегии на развитие.

Ролята на целия комплекс "Белене" е да прекрати европеизирането на България и да й върне статута на зависима от Русия полуазиатска страна. Колкото повече това се разбира до изборите (а "Белене" е язва, която ще кърви до изборите), толкова повече ГЕРБ ще губи.

Явно обаче някой "ги държи" с нещо - ненапразно СРС-тата спряха в момента, в който премиерът "клекна" за АЕЦ "Белене". Няма друг разумен отовор на въпроса защо те решиха да се самоубият по този изключително болезнен начин.

- А дали евентуална номинация на Бойко Борисов за президент би компенсирала загубата на електорат?

- Аз подозирам, че той се изкушава да става президент, защото видя, че не може да се оправи като премиер. Но нали си представяте, че това ще бъде видяно от всички като позорно бягство и то ще е позорно бягство то отговорността на истинската власт -  да си оттеглиш в президентството за 5 г. и да "си клатиш краката".

Ако бъде номиниран за президент, което става все по-възможно, това ще бъде пълният край и крах на проекта ГЕРБ и пълният край на втората вълна надежди на българското общество след правителството на Иван Костов, че май имаме правителство, което иска да прави правилните неща.

Това ще има дълбоки политически и духовни последствия за българското общество - ще бъдат загубени големите надежди за европеизация, прикачени към Бойко Борисов. Кандидатира ли се за президент, той няма да спечели изборите - няма да бъде ни премиер, ни президент, ни дявол.

- Бихте ли коментирали номинациите за президент и в Синята коалиция? Там пък никой от лидерите не пое отговорността.

- Ами и там процесите на разпад са достигнали до необратимо ниво, защото играта на Синята коалиция беше много елементарна - на фона на пълната загуба на ориентация на ГЕРБ и рязкото олевяване на ГЕРБ, се отваряше огромен терен Синята коалиция да покаже, че те не са полудяващи, а че за разлика от ГЕРБ, а са нормалната, спокойната и исторически уверена политическа сила.

Те обаче не го направиха, а издигнаха Румен Христов за кандидат за президент. Може ли човек с капка акъл в главата си да направи такова нещо?! Вместо да изплуват покрай потъването на ГЕРБ, те решиха да потънат заедно с тях.

- Евентуална кандидатура на Иван Костов за президент би ли им помогнала да "изплуват"?

- Костов при всички положения би дръпнал повече гласове от Румен Христов.

- А Светослав Малинов?

- Той е прекрасна кандидатура (бил ми е студент на времето и много добре го познавам), но извадена твърде късно в играта. Той трябва да се пребори с Румен Христов на вътрешни избори и не само с него - трябва да се пребори и с Христо Бисеров, който от страна на ДПС ще разбърква нещата в полза на Румен Христов. Светльо Малинов е поставен в почти невъзможна ситуация.

- Загубен ли е шансът за първи път да имаме жена президент?

- Не. В тази бъркотия, в която повечето кандидатури водят до самоубийство, около Меглена Кунева се очертава като много голяма възможност да дръпне гласове, само че тя има друг проблем - този флирт с БСП ще "й изяде главата", ако продължи. Ако продължи да флиртува с тях, ще се опре на електората на "червените бабички" и ще загуби разочарованите градски жители.

Въпросът е кой ще вземе разочарованите градски жители, които не са малко - поне 2 млн. души. В момента става нещо, което е било много рядко в историята - всичко, което се случва на политическите играчи, да зависи от тях и само от тях, а не от външни обстоятелства.

- Губят ли партиите от това, че бавят кандидатурите си и защо го правят?

- Губят. Бавят ги, защото нямат хора.

- А хипотезата, че правят това, за да предотвратят евентуални разкрития за кандидатите?

- Това са брътвежи - бръщолевят тези неща, но много добре знаят, че не е верно. Такива неща се говореха преди 15 години поради липса на опит. Сега е ясно, че колкото по-рано се изкара една кандидатура, толкова по-добре, толкова повече време ще има канидадтът да говори в медиите.

Всички партии са в криза на личности - или няма кого да издигнат, или, ако издигнат някого от по-разпознаваемите, той веднага влиза във вътрешнопартийни схватки с различни групички и не могат да решат дали да го издигнат.

Коментари 148
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

148 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 52 минути

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 2 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 3 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 3 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 3 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 3 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 11 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 11 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 11 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 13 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 14 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 14 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници