Евгени Дайнов: Ако се кандидатира за президент, Борисов ще изгуби изборите
Политологът Евгени Дайнов   
Източник: Христо Павлов, БГНЕС
148

Ако Бойко Борисов бъде номиниран за президент, което става все по-възможно, това ще бъде пълният край и крах на проекта ГЕРБ и пълният край на втората вълна надежди на българското общество след правителството на Иван Костов, че май имаме правителство, което иска да прави правилните неща, каза политологът Евгени Дайнов в интервю за Vesti.bg.

Според него не е загубена възможността България за първи път да има жена-президент.

Около Меглена Кунева се очертава много голяма възможност да дръпне гласове, само че тя има друг проблем - този флирт с БСП ще "й изяде главата", ако продължи. Ако продължи да флиртува с тях, ще се опре на електората на "червените бабички" и ще загуби разочарованите градски жители, смята политологът.

Следва пълният текст на интервюто на Севделина Николова:

- Проф. Дайнов, вие сте част от учредения наскоро Граждански комитет против АЕЦ "Белене".

Наскоро бяха разпространени грами на американски дипломати в България, от които личи, че при силния руски натиск за"Белене" българската страна е търсила източници за диверсификация на енегоизточниците. Вие как разчетохте документите?

- Целта на посторяването на АЕЦ "Белене" е превръщането на България в зависима от настроението на Кремъл държава. А няма по-страшно нещо от това една държава да загуби суверенитета си. Идеята е страната ни, както беше казано, да стане троянският кон в Европа. А средството за това е бъде максимално недиверсифицирана като енергоисточници и максимално да зависи от руското благоволение. Руският натиск е за покоряване на България и отнемането на суверенитет - АЕЦ "Белене" е това.

- Кой е полезният за правителството при това положение?

- Полезният ход е изгърмян отдавна - управляващите трябваше от самото начало да кажат: "Това не е икономически, а политически проект и ние няма да се съгласим", както и да апелират към Европейския съюз за подкрепа по линия на солидарността. Те обаче избират да не правят това. Трябваше да играят честно и по европейски, а те избраха да играят като тройната коалиция - т.е. нечестно и по руски.

- Какви алтернативи на "Белене" виждате?

- Алтернативата е ясно описана - има няколко европейски директиви цяла книга, която излезе преди няколко седмици. Императивна е волята на Европейската комисия (ЕК), а скоро ще стане и на Европейския парламент: в близките 30 години Европа да престане да бъда зависима от изкопаеми източници, както и рязко да ограничи атомната енергия. Всичко отива към възобновяемите източници, които са не само перки, а също метали, биомаси и една камара други неща. Става дума за истинско разнообразяване при диверсификацията и откачане от зависимостта на изкопаемите. И всеки, който не изпълнява тази политика, ще бъде "одрусан" много здраво от Европейската комисия.

Знаете ли, че само след 18 години в европейските градове не бива да има нито един автомобил "на изкопаемо гориво". Ние сме в началото на нова технологична революция, която ще бъде и политическа, защото ще освобождава хората от зависимости.

Затова има огромен натиск тази технолочина революция да бъде спряна, но ЕК формира решителна воля да продължи с кошницата от възобновяеми източници и целият спор, който се води покрай АЕЦ "Белене", е толкова "дълбока древнос" - крайно опасна и крайно замърсяваща, че просто нямам думи. Това е все едно в началото на 20-и век да се запънеш срущу автомобила и двигателя с вътрешно горене и да кажеш: "Ние тук ще си караме файтони!".

- Как гледате на идеята за референдум за "Белене"?

- Това е напълно излишен проблем, създаден от агеантурата на Кремъл в България, поет от БСП и Георги Първанов. Няма такъв проект АЕЦ "Белене"! Не сме видели бизнес план или бюджет - няма такова нещо, има политика.

- В този смисъл справи ли се премиерът Бойко Борисов със ситуацията около уволнението на шефа на НЕК Красимир Първанов?

- Смятам, че Борисов категорично не се справи. Красимир Първанов трябваше да бъде арестуван и съден по чл. 103 на Наказателния кодекс, който влиза в главата "Държавна измяна" - т.е. този човек трябваше да получи от 10 до 15 години затвор, а премиерът даже не искаше да го уволнява.

В този случай се оказа, че всички бягат от отговорност. Премиерът бяга от отговорност, защото се опита да стовари решението на парламента. Трайков бяга от отговорност, макар че общо взето отстоява българските интереси, но пък се надява, че някакси ще излезе, че не е изгоден икономически проектът и така ще бъде забавен още.

Дянков също чака някакво чудо да изскочи от оценката на HSBC - той да се окаже прекалено скъп. Всеки се надява някой друг да му свърши работата, което е скандален отказ от управление. Така че никой не се справи в тази ситуация.

- Решението за АЕЦ "Белене" ще повлияе ли на изборните резултати през есента?

- Покрай "Белене" правителството на ГЕРБ вече изгуби подкрепата на хората, които най-много им трябват - модерномислещите и образовани градски жители. Те вече загубиха най-активните и най-европейски хора. Колкото повече се забърква кашата около АЕЦ "Белене", толкова повече подкрепа ще губят.

Защото в "Белене" са заровени всички рискове за държавата, които сме виждали последните 12 години - тук става дума за Русия и за нейните враждебни на нас интереси, става дума за основата на корупцията в България, която винаги е била в енергетиката, става дума за национална сигурност, а пробивите й винаги са в енергетиката. Става дума за концепция за икономическо развитие на България, която не трябва да бъде обвързана с атомни централи за сметка на всичко останало. Става дума и за отказ от съобразяване е европейските стратегии на развитие.

Ролята на целия комплекс "Белене" е да прекрати европеизирането на България и да й върне статута на зависима от Русия полуазиатска страна. Колкото повече това се разбира до изборите (а "Белене" е язва, която ще кърви до изборите), толкова повече ГЕРБ ще губи.

Явно обаче някой "ги държи" с нещо - ненапразно СРС-тата спряха в момента, в който премиерът "клекна" за АЕЦ "Белене". Няма друг разумен отовор на въпроса защо те решиха да се самоубият по този изключително болезнен начин.

- А дали евентуална номинация на Бойко Борисов за президент би компенсирала загубата на електорат?

- Аз подозирам, че той се изкушава да става президент, защото видя, че не може да се оправи като премиер. Но нали си представяте, че това ще бъде видяно от всички като позорно бягство и то ще е позорно бягство то отговорността на истинската власт -  да си оттеглиш в президентството за 5 г. и да "си клатиш краката".

Ако бъде номиниран за президент, което става все по-възможно, това ще бъде пълният край и крах на проекта ГЕРБ и пълният край на втората вълна надежди на българското общество след правителството на Иван Костов, че май имаме правителство, което иска да прави правилните неща.

Това ще има дълбоки политически и духовни последствия за българското общество - ще бъдат загубени големите надежди за европеизация, прикачени към Бойко Борисов. Кандидатира ли се за президент, той няма да спечели изборите - няма да бъде ни премиер, ни президент, ни дявол.

- Бихте ли коментирали номинациите за президент и в Синята коалиция? Там пък никой от лидерите не пое отговорността.

- Ами и там процесите на разпад са достигнали до необратимо ниво, защото играта на Синята коалиция беше много елементарна - на фона на пълната загуба на ориентация на ГЕРБ и рязкото олевяване на ГЕРБ, се отваряше огромен терен Синята коалиция да покаже, че те не са полудяващи, а че за разлика от ГЕРБ, а са нормалната, спокойната и исторически уверена политическа сила.

Те обаче не го направиха, а издигнаха Румен Христов за кандидат за президент. Може ли човек с капка акъл в главата си да направи такова нещо?! Вместо да изплуват покрай потъването на ГЕРБ, те решиха да потънат заедно с тях.

- Евентуална кандидатура на Иван Костов за президент би ли им помогнала да "изплуват"?

- Костов при всички положения би дръпнал повече гласове от Румен Христов.

- А Светослав Малинов?

- Той е прекрасна кандидатура (бил ми е студент на времето и много добре го познавам), но извадена твърде късно в играта. Той трябва да се пребори с Румен Христов на вътрешни избори и не само с него - трябва да се пребори и с Христо Бисеров, който от страна на ДПС ще разбърква нещата в полза на Румен Христов. Светльо Малинов е поставен в почти невъзможна ситуация.

- Загубен ли е шансът за първи път да имаме жена президент?

- Не. В тази бъркотия, в която повечето кандидатури водят до самоубийство, около Меглена Кунева се очертава като много голяма възможност да дръпне гласове, само че тя има друг проблем - този флирт с БСП ще "й изяде главата", ако продължи. Ако продължи да флиртува с тях, ще се опре на електората на "червените бабички" и ще загуби разочарованите градски жители.

Въпросът е кой ще вземе разочарованите градски жители, които не са малко - поне 2 млн. души. В момента става нещо, което е било много рядко в историята - всичко, което се случва на политическите играчи, да зависи от тях и само от тях, а не от външни обстоятелства.

- Губят ли партиите от това, че бавят кандидатурите си и защо го правят?

- Губят. Бавят ги, защото нямат хора.

- А хипотезата, че правят това, за да предотвратят евентуални разкрития за кандидатите?

- Това са брътвежи - бръщолевят тези неща, но много добре знаят, че не е верно. Такива неща се говореха преди 15 години поради липса на опит. Сега е ясно, че колкото по-рано се изкара една кандидатура, толкова по-добре, толкова повече време ще има канидадтът да говори в медиите.

Всички партии са в криза на личности - или няма кого да издигнат, или, ако издигнат някого от по-разпознаваемите, той веднага влиза във вътрешнопартийни схватки с различни групички и не могат да решат дали да го издигнат.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 148
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

148 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Управителят на Нова Броудкастинг Груп се оттегля от медийната компания заедно с братя Домусчиеви

Управителят на Нова Броудкастинг Груп се оттегля от медийната компания заедно с братя Домусчиеви

България Преди 9 минути

Ива Стоянова: Благодаря за доверието, оставям NOVA като абсолютен лидер на пазара

<p>Багери събарят незаконни гаражи в столичен квартал</p>

Багери събарят незаконни гаражи в столичен квартал

България Преди 17 минути

Има заповед за премахването на 83

Кое е първото училище в София

Кое е първото училище в София

Любопитно Преди 50 минути

Впечатляващото за времето си софийско училище за кратък срок привлича 400 ученици, а славата му се разнася из цялата страна

Едно малко мече, останало без своята майка
Ексклузивно

Едно малко мече, останало без своята майка

Любопитно Преди 1 час

Вижте как се грижат за него специалистите от зоопарк Тампа

<p>Стрелба по апартамент в София</p>

Стрелба по апартамент в София

България Преди 1 час

Какво точно се е случило

Най-опасните вируси в света, ето къде се изследват

Най-опасните вируси в света, ето къде се изследват

Теми в развитие Преди 1 час

Това е най-опасният остров в Германия - в условия на строга секретност и най-високо ниво на защита на о. Риймс в Балтийско море учени изследват най-опасните вируси на света. Началото е поставено преди повече от век

Audi e-tron Sportback

До 10-15 години Audi минава само на ток

Технологии Преди 2 часа

Точните срокове ще бъдат обявени до месеци, но е сигурно едно: марката е убедена в електрическото бъдеще

Януари донесе сняг в Сахара

Януари донесе сняг в Сахара

Свят Преди 3 часа

Тази сутрин в Наама температурата беше минус 2 градуса

Хакери манипулирали откраднати данни за ваксините

Хакери манипулирали откраднати данни за ваксините

Технологии Преди 4 часа

След това ги публикували онлайн с цел дезинформация

<p>Tака странни, че наглед няма как да не са паранормални</p>

Защо вярваме в паранормални явления

Любопитно Преди 4 часа

Има съвпадения, които са толкова странни, че наглед няма как да не са предизвикани от някаква свръхестествена сила. Какво е обяснението на науката?

Гърция смекчи мерките, магазините отвориха

Гърция смекчи мерките, магазините отвориха

Теми в развитие Преди 11 часа

Засега остават затворени ресторантите, кината, фитнес залите

Студ и сняг в цяла Европа, жертва на лавина

Студ и сняг в цяла Европа, жертва на лавина

Свят Преди 12 часа

Сняг има дори по острови в Адриатическо море

РЗИ: Водата от язовир „Тича" да не се ползва за пиене и готвене

РЗИ: Водата от язовир „Тича" да не се ползва за пиене и готвене

България Преди 14 часа

Констатирано е завишаване на стойностите на показател „мътност" в питейната вода на град Шумен

КЗК разреши „Юнайтед Медия“ да придобие "Нова Броудкастинг груп"

КЗК разреши „Юнайтед Медия“ да придобие "Нова Броудкастинг груп"

България Преди 14 часа

Комисията прие, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение и не би могла да породи антиконкурентни ефекти

<p>90% от поставените ваксини срещу COVID-19 са в 11 страни</p>

Над 40 милиона души по света са ваксинирани срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 17 часа

90% от инжектираните дози се падат на 11 страни

Една трета от оздравелите от тежък ковид-19 пак болни в Англия

Една трета от оздравелите от тежък ковид-19 пак болни в Англия

Теми в развитие Преди 17 часа

А 12,2 на сто от тях са починали няколко месеца след изписване от болницата