119

"Всеки човек трябва сам да си плаща осигуровките".

Това каза пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов.

Той напомни, че полицаите, военните, летците и държавната администрация не си плащат осигуровките и става "дупка" в НОИ.

Искаме парите на хората - данъци и осигуровки, да отиват по предназначението си, каза още премиерът.

Ако за хората в силовия сектор това означава понижаване на заплатите, съответно да бъдат компенсирани с повишение на заплатата толкова, колкото поема държавата като осигуровки, предложи той.

До два-три месеца ще се обсъди със синдикатите, партиите и обществото темата за плащането на осигуровките, уточни Борисов.

"До 3% дефицит държавите могат да поемат, оттам нататък започва вече недобро финансово състояние за всяка една държава. Тези, които имат нисък дълг, които имат 2-3% фискален дефицит, това да са отличниците на Европа", каза още премиерът.

Според него тези държави трябва да имат и стимули - по един милиард евро от европрограмите да получават допълнително за проекти.

Останалите държави ще си понесат наказанието и тогава Европейският съюз ще е абсолютно стабилен, каза още той.

Или трябва да работим повече, за да удържим на конкуренцията на САЩ, на Русия, на Китай, на Индия, или в Европа ще се тресем непрекъснато в проблемите, които имаме, добави Борисов.

По думите му държавата ни е подготвена да бъде при "отличниците".

Двама министри разговарят с кредитори в Германия за разсрочване на дългове за поръчани влакове,

върху които има и лихви, каза каза още Бойко Борисов. По думите му това са министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на финансите Симеон Дянков.

В противен случай кредиторите ще предявят исковете си, допълни той.

"Дълговете на железниците са 780 млн. лв. и се надявам да надделее здравия разум и на работещите в БДЖ, и на синдикатите, а сега те причиняват само проблеми и ще си фалират предприятието.

Искаме с направените промени, с това, което предлагаме като ръководство, с гарантиран заем от Световната банка, да оздравим предприятието и след една година в БДЖ да работят хиляди служители, с добри заплати", каза още Борисов.

"Националният протест е за всеки, който иска да протестира, но те не са протестирали, когато е трябвало. С удоволствие бих отишъл да протестирам срещу тези, които са ми оставили тези милиарди дългове, които имам да плащам", допълни Борисов.

Държавата няма да плаща дълговете на болниците

По думите на премиера няма такова перо в бюджета, от което да се вземат парите, за да бъдат покрити дълговете на болниците. Няма да ощетя никого, заяви още премиерът.

Държавата не е брашнен чувал, не е на ГЕРБ, нито моя, посочи Борисов.

"Ние, по смисъла на закона, нямаме право да изплащаме дългове. Болниците ще трябва да се преструктурират, а ако болницата фалира, значи тя не е била необходима", отбеляза Борисов.

Там, където е купена апаратура и фирмите-доставчици искат да си вземат апаратурата - ще се опитаме да помагаме, допълни той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@