67

„Президентът Румен Радев иска да има единение, а прави най-голямото разединение”. Това каза пред българските медии в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов във връзка със словото на президента Румен Радев по повод навършването на 100 години от Войнишкото въстание, в което държавният глава призовава за обединение на нацията.

„Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето”, заяви по-рано днес Румен Радев.

Според Радев е наивно да очакваме, че стогодишният разкол започнал с кървавото потушаване на Войнишкото въстание на 29 септември 1918 г. ще приключи днес или скоро.

„Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха“, подчерта Радев.

Движението за национално единение се оглавява от историка академик Георги Марков, а подписите си под него са поставили още 32-ма български интелектуалци. 

Борисов от своя страна коментира: „Не знам кои са тези интелектуалци и единители, но не може президентът Радев всеки ден да използва фразите „всички от ГЕРБ ще ометем”, това са негови думи, не са мои, всеки ден да напада най-голямата партия и нейните коалиционни партньори и в един момент да излиза и казва: единение”.

„Аз нито веднъж не съм казал срещу него, неговата институция или който и да било в България обидна дума. Точно аз съм ги молил в парламента поне по важни теми да имаме единение. Излиза, че той иска да има единение в момента, в който той прави най-голямото разединение. Нима аз многократно не съм казвал, че два коня по добре теглят каруцата или, че ако сме заедно, ако сме обединени. Какво получавахме за това? Дайте ми едно негово изказване, в което той яростно да не ни атакува. Толкова е очевидно за популизма и лицемерието вече – този, който каза да ометем ГЕРБ, който каза на Атанас Атанасов остава ти още една седмица. С две ръце подкрепям желанието му за единение, но дай пример г-н Радев, дайте Вие пример за единение, но не с декларации, не с обръщения“, заяви още Борисов.        

Борисов: Маринов иска да стане министър, както командващият ВВС поиска да стане президент 

Радев: Парламентът се превръща в Нотариат, стабилността е марш на място

Президентът: Да не се заблуждаваме от комплиментите за председателството ни

Румен Радев и Бойко Борисов са най-харесваните политици у нас

Президентът за инцидента в Пловдив: Лобизмът убива

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram                      

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@