Борисов: Партията, която наблюдаваме и с която се съобразяваме, е ДПС
Бойко Борисов   
Източник: БГНЕС
206

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че сега е моментът да се прави пенсионната реформа, ако не искаме след 2-3 години да няма изобщо пари за пенсии.

Европа вече го прави, казва той в интервю за "Стандарт".

"Въпросът вече не е за дебатиране. Правителствата досега - дали са леви, десни или центристки - са били във всички случаи популистки и не са искали да кажат истината.

Какво да дебатираме? Наливаш пари в НОИ с пълното съзнание, че те никога няма да се възвърнат. Това е изчислено математически. И две плюс едно не прави четири. Другото едно трябва да го вземеш от бюджета и вместо да отиде за образование, за култура или за спорт или за инфраструктура, то отива в НОИ. И това го знае всеки средно грамотен човек в тази държава.

Понеже е непопулярно, не са искали да го говорят и не са искали да го правят. Но аз винаги съм бил честен с хората. И затова казвам, че ако не искаме да стане така, че след 2-3 години никой да няма пенсия, трябва да направим тази реформа", казва Бойко Борисов.

Запитан възможно ли е да се стигне до такава крайност, той отговаря с контравъпрос: "Когато една система изпада във все по-голям дълг, какъв ще е изходът".

"Ето БДЖ. НОИ удивително прилича на железниците. Всяка година се дотира от бюджета, тоест от парите на хората. Година след година. Защо? Защото е непопулярно да кажеш - или се преструктурирайте и занулете положението, или другата дума е фалит и тя е измислена за такива случаи", обяснява премиерът.

По думите му "хората трябва да знаят, че има

много дълго и дълбоко пазени тайни -

едната от тях е, че за МВР, МО, разузнаването, ДАНС, от бюджета в НОИ се попълват 680 млн. лева всяка година. Тоест тези пари се наслагват върху определените бюджети на тези ведомства и това са пари на данъкоплатците. Затова съм разпоредил на Дянков всичко това да се извади на масата и българското общество да го знае и да си прави изводите".

Премиерът благодари на бившия финансов министър Пламен Орешарски, "защото ги е спрял да не откраднат всичките пари и е сложил около 2 млрд. лева в "Сребърния фонд", за да подпре фискалния резерв. Ако им беше позволил и този буфер да го похарчат, сега нямаше да имаме никакъв шанс".

Запитан дали кабинетът не е бил колеблив в реформите заради изборите, Борисов казва, че колебание не е имало. "Направихме много тежки реформи и сега продължаваме да ги правим. Още повече че искаме да станат с най-ниските данъци", казва той.

"Вчера слушах шефове от БАН, които се имат за икономисти. Сега разбирам защо академията е на това дередже. Когато казваш "дайте повече пари, за да се увеличи потреблението", трябва да кажеш и откъде да ги вземеш", посочва той.

"Аз неслучайно се сравних с хирург преди време. Като отидеш в болница и те прегледат, ти си с истинската надежда докторът да каже: "всичко ти е наред". Тогава той ти е най-мил. Но ако ти каже: "имаш тумор, който ако незабавно не се оперира, просто ще умреш"? Това те смазва и ти разваля настроението, както и на всички около тебе. Но се оставяш в ръцете му, защото ти дава шанс да оцелееш. Затова, ако сега не проведем тези операции и се забавим или излъжем пациента, че е добре, той ще живее максимум една, две години", казва още Бойко Борисов.

Той

не изключва промени в кабинета,

ако някой от министрите не е достатъчно смел да прави реформи. "Не може всички да се оправдават с мен или с Дянков. Трябва да си поемат кръста и да си направят реформите. Да, реформите са непопулярни. За радост обаче българският народ оцени усилията ни. Аз съм много признателен, че народът гласува на изборите за честността", казва премиерът.

Той съобщава, че вече има кандидат за поста министър на правосъдието и това е жена, която не е от екипа на досеташния министър Маргарита Попова.

Борисов отбелязва, че държавата търси инвестиции, които да носят работни места - от една страта, и от друга - да генерират печалби за държавата.

"Защото всичките тези ВЕИ-та, дори енергийните проекти, които досега сме направили - те източват пари от държавата. Ако не го спрем това, след 1-2 години може да се наложи да внасяме ток", посочва Борисов и допълва, че сега изнасяме ток благодарение на АЕЦ "Козлодуй", но ако ТЕЦ-овете не си изпълнят квотите за вредни газове или нямат пари да ги изпълнят, Европа ще ги спре.

"В един момент може да се озовем с липса на 2500 мегавата енергия. Сега има огромен наплив за инвестиции в зелени енергии, аз мога да пусна за 9000 мегавата веднага. Имаме хората с парите, но кой ги плаща после? Българският данъкоплатец", казва премиерът.

Ако някой иска да работи и да почне да гледа овце и агнета, пазарите са отворени и ще му ги дотират, включително ще му подпишат договор да му изкупят това, което е произвел за следващата година, отбелязва Борисов и разказва:

"Скоро говорих с един от представителите на бизнеса в животновъдството, който казва: навсякъде, където бяхме, пазарите са отворени и ние не можем да смогнем да изнасяме. Не успяват да произведат, колкото искат пазарите. В Косово в магазините има само български стоки. Ние затова даваме 50 млн. лева помощ за животновъдите. Агнета и овце всички искат да купуват - и Европа, и Турция. А ние нямаме".

Партията, която най-внимателно наблюдаваме и с която се съобразяваме, е ДПС,

казва Бойко Борисов. По думите му "нито Първанов, нито Станишев са нови лица или нещо различно, което може да очакваме в БСП като политика и начин на действие".

"БСП без ДПС са нищо. Не бих искал да помагам или да преча на никой от лагерите - вътре в БСП, тяхна работа си е. Но БСП без Доган нямаше да вземат нито един от големите градове. Нито в Търговище, нито в Шумен, нито в Разград, БСП можеше да бие без ДПС.

Ако ние бихме със 150 000 гласа БСП на президентските избори, над 350 000 гласа от тези на Калфин са на ДПС. БСП е с половин милион гласа по-малко от ГЕРБ за президент. Елементарна математика, която Станишев избягва да прави. Ако ДПС имаше техен кандидат, БСП щеше да претърпи огромна загуба. Анализирам действията на ДПС и разбирам, че градове като Търговище, Шумен, Разград, Кърджали не могат да се вземат без ДПС. Очевидно предпочитат да ги дадат на БСП", посочва лидерът на ГЕРБ.

На въпрос дали е реален сценарият да се разпадне Евросъюзът Борисов отговаря: "Може, разбира се. Когато икономистите и финансистите говорят, партийните лидери трябва да слушат. В Маастрихт неслучайно е подписано споразумение за 3% дефицит. Още тогава се е преценило, че ако се допусне по-висок дефицит, това е риск за всички нас. И затова е тази паника сега".

Със стабилност - фискална и политическа,

е отговорът му на въпроса как ще се спасява България сега.

"Какво значи еврозона? Какво значи Европейски съюз? Някой да работи за сметка на другия. Няма такъв обяд. Германският данъкоплатец се бърка за още 600 млрд. евро и казват: бяхме дотук. Разликата е, че както в България, когато станаха заплатите и пенсиите 3 долара, никой не ни помогна, така и сега. Ако не го направим, никой в Европа няма да ни помогне.

Президентът Барозу и всички еврокомисари ни дават за пример, защото в земеделието сме усвоили с 54,4% повече пари от миналата година. В следващите две-три години това е живият резерв пари, които трябва да влязат в държавата. Лошо е, че трябва винаги да имаме и 20% резерв, да дофинансираме. Затова трябва да имаме стабилно правителство, защото много е вероятно 2014 г. да кажат: я да видим коя страна колко е усвоила от еврофондовете. И да кажат - усвоили сте 5 милиарда, ето ви 6. А не 14, както очакваме", коментира премиерът.

Коментари 206
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

206 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 25 минути

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 54 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 58 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 2 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 часа

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико