21

И АБВ, и „България без цензура”, и „Реформаторският блок” дадоха силни заявки, но два месеца преди евроизборите можем да кажем, че няма да има електорално изригване. Това каза социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч” в коментар на последното проучване на агенцията в студиото на „Здравей, България” на Нова ТВ.

Тя уточни, че и при трите партии се наблюдава спад, но те продължават да имат шансове за мандат. Всичко зависи от изборната активност – ако е висока, шансовете им растат. Към момента очакванията са за около 40% избирателна активност, обясни социологът.

Няма да има пробив като тези през 2001 и 2009 г., няма да има електорален феномен, който да обере тези 60% на недоволните от сегашното управление, допълни Боряна Димитрова. 

По думите й, най-значим е спадът при АБВ – „от 7% през януари, когато изгряха, 6% през февруари, а по-късно до 4%”. Лек спад има и при „България без цензура”, както и в личния рейтинг на Николай Бареков. В националистическата ниша гласовете продължават да бъдат разпределени между НФСБ и „Атака”.

„Не личните особености в поведението са най-силното в общественото мнение, преди всичко това са темите. Тогава, когато един политик има ключова тема, която се отличава рязко и за която има електорална ниша, тогава виждаме ясно влиянието върху избирателите”, обясни Боряна Димитрова. 

Целия разговор можете да гледате във видеото

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@