29
Ои инението срещу Алексей Петров ще бъде внесено в съда до няколко дни, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Много са убийствата, които са могли да бъдат предотвратени, ако не беше допуснато срастване на организираната престъпност с политическите партии", каза Цветанов пред журналисти.

Той напомни, че ако е нямало срастването в началото на демокрацията на СИК с БСП и на ВИС със СДС, е щяло да има реална борба с организираната престъпност. "И днес нямаше да говорим за механизъм за оценка за страната ни във връзка с борбата с организираната престъпност и корупцията".

Вътрешният министър се обърна към всеки, който дава оценка за дейността на правителството и МВР, както и към тези, които са управлявали страната в последните 18 години: "Нека да направят равносметка - какво имаха те, какво направиха те, и когато дават оценка, да правят съпоставка и с техния период на управление. Какво направиха всички тези правителства по фалиралите банки, които дадоха мотив за извършване на поръчкови убийства.

Някой казва ли го това, някой говори ли за тези разследвания? Колко бяха повдигнатите обвинения? Никой не се сеща за българските граждани, които загубиха своите спестявания от фалирането на тези банки. Някой говори ли за виновните за зърнената криза по време на управлението на Жан Виденов...", продължи Цветанов.

И продължи: "Някой говори ли за сделките при масовата приватизация и следприватизационния контрол, който беше осъществен от държавата? Всичко това, което се генерираше като престъпност и всичко това, което в момента е като предизвикателство за българското правителство, е да разкриваме престъпления и дейности, които са извършвани с протекцията на държавата или на политически партии."

"Българското правителство тръгна да разследва стари поръчкови убийства, които години наред останаха прашясали в папките и нямаше абсолютно никакъв резултат в тази посока. Това трябва да бъде подкрепено", каза министърът и даде за пример дебат между Румен Петков и Цвятко Цветков на пленум на БСП, където Цветков е казал, че "Маргините са били нашите момчета" и това било цитирано в медиите.

По отношение на ВИС и застреляния контрабандист Косьо Самоковеца, Цветанов каза: "Погледнете по кое време Самоковеца беше известен и генерира най-много финансов ресурс, по време на кое управление и защо тогава не беше неутрализиран".

Министър Цветанов опроверга слуховете, че предстои да бъде сменен със зам.- председателя на парламента Анастас Анастасов така: "Когато от Европа получаваме отлична оценка, не бива да се говори за оставка." 

По повод назначението на Петко Сертов за зам.- дирекстор на службата БОРКОР Цветанов каза, че самият Сертов няма никаква вина за назначаването на Алексей Петров в ДАНС навремето.

"Става дума за политическо решение, а не за инициатива или желание на бившия председател на агенцията Петко Сертов да назначи Алексей Петров", заяви Цветан Цветанов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@