Плевнелиев - 35 до 45%, Калфин - 27-33%, Кунева - 11-17%
Плевнелиев - 35 до 45%, Калфин - 27-33%, Кунева - 11-17%   
Източник: 24chasa.bg
31
Tри дни преди президентските и кметските избори "24 часа" помоли щаба си от социолози да направят окончателните си прогнози за изхода от двата вота. Зададохме им въпросите:

1. Кой ще спечели президентския вот?

2. Какви изненади са възможни?

3. Какви сигурни прогнози имате за изхода от кметските избори?

Отговорите:

Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Кандидатът на ГЕРБ е безспорният фаворит

1. Очаквам на първи тур да гласуват между 3,2 и 3,6 млн. Плевнелиев ще спечели 40-45% от гласувалите на първи тур, Калфин - 28-33%, а Меглена Кунева 12-17%. Най-вероятно ще има балотаж, в който Плевнелиев ще спечели срещу Калфин.

2. Не очаквам изненади. На тези избори ще гласуват основно твърдите избиратели на партиите. Техният вот е ясен и няма какво да го промени.

3. В София Йорданка Фандъкова води убедително и има 50:50 шанс да спечели от I тур с резултат около 50% от гласувалите. Ако се стигне до балотаж, срещу нея ще е Георги Кадиев, но победата ще е за Фандъкова.

В Пловдив Славчо Атанасов води с малка преднина пред Иван Тотев. Тук балотажът между двамата е почти сигурен. Шансовете на Атанасов да го спечели са малко по-добри.

Във Варна Кирил Йорданов този път се явява като кандидат на ГЕРБ и към неговите лични симпатизанти се прибавят и тези на ГЕРБ. Така че е много възможно той да бъде избран още на I тур.

Мисля, че в Бургас са доволни от начина, по който се управлява градът им. Димитър Николов има реални шансове да бъде преизбран още на I тур.

Мира Радева, Институт за социални и маркетингови изследвания МБМД: До урните може да отидат и 3,8 млн. българи

1. Меглена Кунева през летните месеци изпреварваше потенциалния кандидат на БСП. Но с обявяването на конкурентите й от ГЕРБ и БСП Кунева остава на 3-а позиция. Очаквам първото място да заеме Росен Плевнелиев с резултат от 41-43% от гласувалите.

Втори ще е Ивайло Калфин с резултат 28-29% от гласувалите, а Меглена Кунева е трета с 16-17 на сто.

2. Изненади може да очакваме от скъсяване на дистанцията между първия и втория. Това може да се случи, ако избирателите на ГЕРБ не отидат да подкрепят своите избраници, така както декларират в социологическите изследвания.

Друга изненада ще е, ако традиционно силни политически кандидатури като дясната на Румен Христов или като Волен Сидеров на "Атака" бъдат изпреварени от алтернативни кандидатури като Светльо Витков.

Като цяло очакваме около 3,4-3,5 млн. избиратели да отидат до урните - активност, близка до тази на местни избори. Допускаме обаче избирателната активност при по-висок интерес да достигне и до 3,8 млн. избиратели, което би било с 1 млн. повече в сравнение с вотовете за президент през 2001 и 2006 г.

3. Сред големите градове като че ли само в София ще имаме относително стабилна и ясна позиция на Йорданка Фандъкова. Тя има шансове да се пребори за кметския пост още на първи тур, но не категорични.

Интересна и оспорвана ще е битката във Варна и Пловдив. И на двете места дори на първи тур да водят кандидатите на ГЕРБ, могат да бъдат силно атакувани на втори.

В другите градове картината е изключително шарена. Някъде, където се представят абсолютно нови кандидатури, хората ще хванат партийната бюлетина. На други места, където досегашните кметове са успешни, хората ще ги подкрепят. В трети градове предстои оспорвана битка, която ще се реши на втори тур.

Васил Тончев, "Сова Харис": Кметовете на ГЕРБ и БСП в съотношение 2:1

1. Между колегите в общността няма спор, че ще има II тур. На балотажа Плевнелиев ще влезе с най-висок резултат и ще трябва да се бори с Калфин. Съотношението между гласовете за Плевнелиев, Калфин и Кунева на I тур ще е 3:2:1.

Разликата в подкрепата за Плевнелиев и Калфин е чувствителна, което предполага, че на втория тур Плевнелиев също ще бъде фаворит.

2. Като отчитаме всички фактори, не е изключена вероятността нещата на втория тур да се обърнат в полза на Калфин. Имам предвид намесата на ДПС, евентуално по-ниска активност в някои големи градове. Например, ако в София г-жа Фандъкова спечели още на първи тур, което е възможно, на втори е нормално активността да бъде по-ниска, вследствие на което подкрепата за кандидата на ГЕРБ да намалее.

Такава тенденция може да се получи и в други големи градове.

3. Двете големи партии в България - БСП и ГЕРБ, ще доминират и на общинските избори. В областните градове очаквам съотношението за кметовете да бъде 2:1 в полза на ГЕРБ. ГЕРБ вероятно ще спечели 15-16 кметски места, а БСП - от порядъка на 8-10. Едно място ще спечели ДПС - в Кърджали. Пробив е възможен единствено от няколко бивши и настоящи сини кметове в Кюстендил, Плевен, Монтана и Пазарджик. Предполагам, че най-малко един-двама от тях ще успеят да запазят поста си.

Двете големи партии ще доминират и в общинските съвети - съотношението там ще е 3:2 в полза на ГЕРБ.

Юрий Асланов, "Афис": Нищо чудно Витков да вземе повече от очакваното

1. Битката не може да приключи на 23 октомври, ще има II тур. Съвършено ясно е и кои са на балотажа: Плевнелиев и Калфин. Но през последния месец резултатите им се сближават.

Ако това продължи до деня на изборите, може да финишират с почти равни резултати не изключвам и да си сменят местата. Но ако тази динамика е спряла, би трябвало Плевнелиев да стартира от първа позиция на балотажа, а Калфин - от втора.

Според мен обаче дистанцията между двамата ще е малка и преодолима. Ще зависи от преразпределението на гласовете на отпадналите кандидати и, разбира се, от гласовете на една от партиите, която няма кандидат - ДПС.

2. Изненадата ще е, ако на I тур Плевнелиев и Калфин си разменят местата. Възможни са малки изненади в зоната между 3-о и 5-о място - например Светослав Витков може да получи по-висок резултат, отколкото очакваме. Но първата тройка ще си остане тройка, а първата двойка - двойка. Ако има големи изненади, те ще са на балотажа.

3. В България досега местните избори са били печелени от управляващата партия, но невинаги общественото мнение е признавало този резултат за валиден.

Така стана през 1999 г., когато ги спечели СДС, но общественото мнение призна за победител БСП, защото спечели кметския избор в по-големите градове.

На местния вот през 2007 г. БСП спечели най-голям брой общински съветници и кметове. Но общественото мнение призна за победител Бойко Борисов, защото той спечели кметския избор в много големи градове.

Лидия Йорданова, НЦИОМ: 10% повече от 2006 г. гласуват за президент в неделя

Очакваната от НЦИОМ изборна активност на 23 октомври за президентските избори е в рамките на 50-55%. Това означава, че активността на I тур ще надхвърли с около 10% регистрираната от ЦИК активност на президентския вот през 2006 г.

В рамките на очакваната активност резултати за основните кандидати биха се вместили в следните интервали: Росен Плевнелиев би получил между 35% и 39% от вота на участвалите в изборите, Ивайло Калфин- между 27% и 31%, Меглена Кунева - между 11% и 13%, Волен Сидеров - 5-6%, Румен Христов - 3,5% - 4,5%.

Останалите кандидати биха спечелили общо между 7% и 18% от вота на гласувалите...

Пълният текст на коментарите на социолозите четете на 24chasa.bg.
Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 41 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване