1

Б едственото положение в град Стрелча е отменено от днес. За това информира местната Общинска администрация.

Бедственото положение беше обявено от кмета на общината Стойно Чачов на 10 юни. Поводът бяха последиците и пораженията в района на вододайната зона на град Стрелча, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Това доведе до компрометиране на ВиК съоръженията и необходимостта от предприемане на спешни и неотложни аварийно-възстановителни дейности.

От средата на месеца градът бедства без питейна вода. Кметът поиска спешна помощ от държавния резерв. В града вече доставят минерална вода и хранителни продукти от първа необходимост.

Водоноски имаше разположени на две места в града, но водата от тях е негодна за пиене. Може да се ползва само за битови нужди. Два тира с държавна помощ пристигнаха в града. Те бяха раздадени на 4500 души.

Въпреки възстановеното водоподаването в домовете на хората, водата от чешмите бе негодна за пиене и крие рискове за здравето. 

Детската градина работи на авариен режим. Заради страха от зарази от 100 до онзи ден имаше 35 деца. „Децата си носят, всеки си носи водичка в шишенце”, каза Ангелина Прощакова – учител в ДГ- Стрелча.

Кризата с питейна вода доведе до напрежение сред хотелиерите, които отчитат отлив на туристи. „Обаждат се по телефона и питат какво е положението, защото с малки деца, с внучета и се страхуват хората да тръгват изобщо”, каза Василка Динчева - собственик на семеен хотел.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@