4

Л ятна бърза круизна линия ще свързва Бургас и Истанбул. Само за 4 часа туристите ще могат да стигат от единия морски град до другия. Във вторник беше направено първото експериментално плаване. Очаква се линията да заработи от 1 юни 2020 г., съобщи NOVA.

Високоскоростните катаманари ще плават през ден, а пасажерите ще имат междинна спирка в турския град Инеада, който разполага с най-дългите черноморски плажове - цели 33 км.

"Икономическият модел е базиран на една прогнозна цена от 70 евро на плаване в двете посоки и от 1 юни до 15 септември е планирано през ден 45 плавания в едната и 45 плавания в другата посока, като се избягват границите. Пасажерите или туристите ще бъдат в сърцето на Истанбул и в сърцето на Бургас на морска гара", каза изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов.

Това е поредният опит да заработи директна морска линия между Бургас и Истанбул.

Досега опитите се проваляха по една основна причина - подходящ плавателен съд, който да може да навигира в Черно море. Затова до края на другия месец трябва да приключат преговорите за доставяне от турска страна на модерни катамарани със стабилизатори, които да пътуват по директната линия.

Максималната скорост, която плавателните съдове ще развиват, е 55 км в час.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@