14

С офийският градски съд присъди една година условно с тригодишен изпитателен срок на съдията от софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Останалите подсъдими по делото, привлечени като помагачи и съучастници на Пенгезов, бяха оправдани, като съдът използва механизма за давност на деянието, а при други липсваха доказателства, които да доказват по безспорен начин вината и съучастието им.

Престъплението, за което Пенгезов беше осъден днес, е за това, че като председател на военно-апелативния съд не е възложил обществена поръчка, заради което са настъпили тежки последици за съда. Заради деянието му е било спряно финансиране по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Заедно с Пенгезов бяха подсъдими и други шестима, които бяха обвинени за това, че представили неверни данни пред ОПАК, за да получат пари по европроект.

Минути след като чу присъдата си, съдия Пенгезов я коментира.

„Тотално неразбиране на престъплението по чл. 387. Тотално неразбиране на текста. Щетите са възстановени. Неверифицираните суми от Министерството на финансите са възстановени. Каква щета е настъпила?“, заяви той и добави, че ще обжалва присъдата. „Целта е постигната. Все пак някой трябваше да бъде осъден по цялото дело, защото всички останали са оправдани. Делото се водеше заради мен и срещу мен. То беше поръчка от Делян Пеевски и Сотир Цацаров“, коментира Пенгезов.

Несъгласие с постановената присъда от съдия Снежина Колева беше изразено и от софийската градска прокуратура.

„Имаме 15-дневен срок за протест. Мисля да я протестирам“, отсече прокурорът по делото Людмила Николова.

Веселин Пенгезов ръководеше ключовата съдебна институция преди да бъде обвинен. Последва отстраняването му, но то беше за 2 години, тъй като последните промени в съдебния закон през 2016 г. позволяват на подсъдими магистрати да правораздават, ако обвиненията им нямат общо с работата им. Разследването започна през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. Едва в началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда. В началото обвинените в съучастие бяха седмина души, но в края на 2016 г. обвиненията срещу шефката на кабинета „Орешарски“ Мария Дивизиева паднаха заради изтекла давност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@