1

Г рипна епидемия се обявява на територията на цялата област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). По данни на здравната инспекция само за седмица болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили от 140 на 257 на 10 000 жители.От изпратените 11 проби за изследване в Националната референтна лаборатория при две са получени положителни резултати за грип тип А, допълни директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров.

След обявяването на грипната епидемия

от 29 януари до 4 февруари всички учебни заведения в област Враца излизат във ваканция

заради високата заболеваемост, съобщиха от Регионалното управление на образованието (РУО) във Враца. Предстои да бъде издадена заповед на началника на РУО. Досега в грипна ваканция за различен срок бяха повече от 10 училища в почти всичките 10 общини в областта.

До края на обявената грипна епидемия се забраняват свижданията в болничните заведения, както и планираните операции. Спират се детските и женски консултации. Детските заведения ще продължат да работят при спазване на строги мерки за недопускане на болни деца и разпространяване на грипните и остри вирусни заболявания.

Грипна епидемия ще бъде обявена и в област Монтана от утре,

съобщи директорът на РЗИ Елена Борисова. Заболеваемостта в региона за последната седмица се е увеличила от 143 на 10 000 души на 290 на 10 000 души. При децата до четири години заболеваемостта е 941 на 10 000, а при тези от 5 до 14 години – 792 на 10 000. В болниците има приети деца и възрастни с диагноза грип. Очаква се грипа да достигне своя пик в следващите десетина дни, уточниха от здравната инспекция в Монтана.

От Регионалния инспекторат по образованието в Монтана обявиха, че децата в региона се разпускат в грипна ваканция от утре 29 януари до 4 февруари, включително. Така те трябва да бъдат на училище на 6 февруари, тъй като 5 февруари е ден за междусрочна ваканция. Към момента от училище отсъстват около 25 процента от учениците, обявиха от инспектората по образованието в Монтана.

С обявяването на грипна епидемия се ограничават събиранията на много хора на едно място, женските и детските консултации, плановите операции в болниците и т.н., обявиха от РЗИ в Монтана.

В над 1370 училища и детски градини днес, 28 януари 2019 г., са преустановени учебните занятия,

съобщиха от пресцентъра на МОН. От днес в грипна ваканция са учениците от 267 училища в София-град, от 124 училища в област Благоевград, от 105 училища в област Плевен и от 41 училища в област Кюстендил.

Учениците от София-град и област Плевен няма да са на училище до 5 февруари включително. Учебни занятия в благоевградските и кюстендилските училища няма да се провеждат до 1 февруари включително. Те ще трябва да отидат на училище на 4 февруари.

В грипна ваканция от днес са учениците и от областите Велико Търново, Русе, Разград, Добрич и Кърджали. Продължава грипната ваканция за 194 училища в Пловдивско, по 122 училища в област Варна и област Пазарджик, за 80 училища в област Хасково и за 43 училища в област Ямбол.

В област Видин няма занятия в 32 училища и две детски градини по предписание на РЗИ. В 22 училища в област Враца и 7 училища в област Ловеч също няма учебен процес. Поради лоши метеорологични условия не се учи в 8 училища в област Смолян.

В предгрипна обстановка е област Търговище.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@