8

"До края на годината ще бъдат въведени регистри и електронната рецепта". Това заяви в парламента здравният министър и подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г., информират от здравното министерство. 

За Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. В момента се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки един от тях е в различен етап на подготовка. 

Правителството утвърди Националната здравна карта, за какво ще служи тя

Министър Кирил Ананиев: „Пирогов“ трябва да се преструктурира

Кризата в болниците – не финансова, а управленска

"Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване“, коментираха от ръководството, цитирано от Nova

От ведомството допълват, че е направен също и пълен анализ на проблема, свързан с човешките ресурси в системата на здравеопазването.

"След като бъдат установени потребностите от кадри, ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие, че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България“, заяви също в парламента здравният министър и подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г. 

Тестов проект за електронна рецепта бе направен още в началото на 2017 г., по времето на министъра в оставка тогава Петър Москов.

Развитие по въпроса обаче се случва чак сега. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@