7

С троителството на автомагистрала "Струма" е замразено, докато не стане ясно колко ценни са откритите археологически находки близо до трасето на магистралата. 

Бойко Борисов заяви, че е дал срок от един месец на археолозите и инженерите да намерят решение.

"Ако трябва да местим магистралата, ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме. Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България", увери премиерът. 

Днес той посети разкопките по трасето на АМ "Струма" край с. Покровник. Там бяха и протестиращите, искащи изместването на трасето.

Разкритото селище Скаптопара е причина за напрежение в града. Благоевградската общественост поиска изместване на трасето на автомагистралата и запазване на селището в този си му вид, а не експонирането му на друго място.

"Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим", попита премиерът.

"Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лв. за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони", коментира още той. 

В петък по време на протестно шествие активистите заплашиха, че ще лягат пред булдозерите и ще блокират магистрали, но няма да позволят АМ "Струма" да мине през разкопките на селището Скаптопара.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@