101

Няколкостотин души излязоха на патриотично шествиe, организирано от Българска офицерска легия "Раковски".

Шествието е под надслов "За България, за Българската армия" и започна с едноминутно мълчание в памет на героите, дали живота си за България.

След това под звуците на "Велик е нашият войник" всички се отправиха от Паметника на Незнайния войн към площад "Независимост" като временно блокираха едно от пътните платна на булевард "Цар Освободител".

Това, което виждаме в обществото е насаждане на омраза между армия и народ.

Политиката, която се провежда от Министерство на отбраната досега е единствено и само за отнемане на социални и професионални права на българските военнослужещи без адекватна компенсация, заявяват военните.

Военнослужещите, съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, нямат много механизми, с които да изразят своето мнение като граждани на тази страна.

Затова взехме решение още в началото на месец януари за организиране на второ национално-патриотично шествие, обясни председателят на легия "Раковски" майор Иван Милов.

Той каза още:

"Парите за майките не са отишли за военните".

Той каза още, че Българската армия никога няма да се откаже от своя народ и винаги ще защитава неговите интереси.

Членовете на офицерска легия „Раковски” не се отказват по никакъв начин да запазят правата, които са записани в закона, каза Милов.

Те не са съгласни с ограниченията, които са били приети. Милов посочи, че е чул, че военнослужещите са компенсирани с увеличение на заплатите.

За военнослужещите не е нормално в една държава-членка на ЕС и НАТО в XXI в., да се отнемат права на така наречените компенсации, които дори не достигат процентите инфлация, която се е натрупала през последните три години.

„Затова ние още на първото наше шествие заявихме, че предлагаме на тогавашното правителство, което е в оставка в момента,

средствата, предвидени за военния бюджет, да бъдат дадени на най-нуждаещите се –

майки и пенсионери, за да могат техните доходи да се вдигнат, а не да се вдигат доходите на българските военнослужещи, за да могат да се запазят правата, които имаме по закон.

На това наше искане беше отговорено, че нямаме право да казваме на финансовия министър какво да прави с бюджета. Ние заявихме твърдо, че не сме искали да му даваме акъл и искаме да помогнем на тази държава, защото виждаме колко тежко е положението”, каза Иван Милов.

По думите му преди една седмица военните са били на протеста на майките, на които е било обяснено, че за тях, че няма пари, заради военните.

Той категорично посочи, че това не е вярно, тъй като военните са предложили парите да отидат за майките и пенсионерите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@