57

България загуби голям родолюбец.

Директорът на Националния военноисторически музей о.з. полк. Петко Йотов си отиде от този свят на 62-годишна възраст след дълго боледуване.

Заради тежко заболяване вчера състоянието му се влошило и бил приет в реанимацията на Военномедицинската академия. Починал днес следобед, съобщиха от музея.

Той посвети целия си живот на Българската армия, на съхраняването и популяризирането на традициите и воинските ценности, се казва в съобщение на Министерството на отбраната.

Роден в Плевен през 1947 г., той беше известен със своето пословично родолюбие.

Петко Йотов вярваше, че патриотизмът е заложен в гените на българина и твърдеше, че войнишкото копче и генералският мундир имат еднаква значимост, когато попаднат в залите на Военноисторическия музей (MilitaryMuseum.bg).

През 20-те години, в които беше директор, той направи много за неговото възраждане. През 2005 г. отвори врати постоянната експозиция, в която са събрани историята и славата на българския воин от древността до днес.

Петко Йотов обаче казваше, че това е един тъжен музей, защото експонатните са с дупки от куршуми и петна от кръв.

13 години преподавател по военна история във Военновъздушното училище в Долна Митрополия и във Военна академия "Г. С. Раковски" в София, полк. Йотов виждаше съвременните герои на България в лицето на "войничетата, които са в чужбина и тези, които загинаха за страната си".

Твърдеше обаче, че героизмът не е нормално явление, защото се случва тогава, когато някой не си е свършил добре работата.

Той казваше, че ако се наложи, ще нарами пушка и ще защитава България и семейството си - съпругата, двете дъщери и трите внучки.

Когато не шестваше из историята, Петко Йотов се посвещаваше на голямата си страст - ремонтирането и колекционирането на часовници. Имаше повече от 1000, както и колекция от хладни оръжия.

И се молеше да е жив колкото му е отредил Господ, защото, по думите му, здрави хора няма.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@