24

Към момента комисиите, които оценяват щетите след земетресението от 22 май в Перник, са проверили 14 хил. сгради. Установено, че 50 от тях вече не са годни за обитаване и те ще бъдат съборени, а собствениците - обезщетени, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Сред сградите, които ще бъдат разрушени и изградени отново, са две детски градини и едно училище в Радомир.

По думите на премиера има готовност щетите да бъдат покрити със средства от фонда за бедствия.

Бойко Борисов отбеляза също, че е разпоредил на кметовете да посещават с комисиите за оценка на щетите на място възрастни и социално слаби хора и да им помогнат при подготвянето на съответните документи, за да могат да си получат парите.

"Сами разбирате, че ние не можем да минем и да раздадем пари, защото утре Сметната палата ще ни пита къде сме ги дали. Разпореди ли сме кметовете да се отнесат гъвкаво", допълни премиерът.

По отношение на действията при нови земетресения, премиерът информира още, че е издадена заповед да има допълнително жандармерия и сили на МВР, които да се пренасочат към пострадалите от земетресение места, за да се предпази населението от кражби и мародери и да се успокояват хората.

Премиерът каза още, че ще бъде организирана дарителската кампания по същия начин, както след наводнението на село Бисер.

На въпрос защо местната администрация иска по 15 лв. на човек за подаване на всичките документи, необходими за оглед на щетите, премиерът препоръча отговор да се иска от кметовете.

Той отбеляза, че за даден човек 15 лв. може и да не са проблем, ако щетите се оценят в порядъка на 4-5-6000 лв. "Защото те ще бъдат включени и съответно в парите, които ще получи, за да си възстанови дома", каза министър-председателят.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@