8
Зр ранява се да се плаща възнаграждение на заместваща (сурогатна) майка, предвиждат промени в Семейния кодекс, приети днес на първо четене от парламента.

Измененията регламентират т.нар. сурогатно майчинство, а техен вносител е депутатът от "Атака" Калина Крумова.

На заместващата майка могат да се плащат само "разумните разноски" във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност.

С измененията се дава и определение за заместващо майчинство - това, при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи бременност и да роди дете, което е заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на мъжа и донорска яйцеклетка.

Разписва се и какво трябва да съдържа договорът

за заместващо майчинство, който се отнася само за една процедура по асистирана репродукция и поражда действие след одобрение от съда.

Жената, която e заместваща майка, има право на отпуск поради бременност и раждане от 87 дни за всяко дете, записаха още депутатите. 45 от тези дни задължително трябва се ползват преди раждането. Тя има и право на майчинство от 365 дни от деня на раждането на детето.

Парламентът реши ако двойката, която се ползва от услугата, е семейна или съжителства, бащата да има право на 15-дневен отпуск от датата на изписването на детето от родилния дом.

Работодателят и служителите на работа са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по отношение на заместващото майчинство.

Заседанието на парламента беше прекратено предсрочно от председателстващия Анастас Анастасов поради липса на кворум. Утре депутатите ще продължат работата си от 9 ч.

Калина Крумова посочи, че промените са обсъждани от психиатри, юристи, лекари и са огледани добре от всички страни.

По думите й в България има 270 хил. двойки с репродуктивни проблеми и въпросът става все по-сериозен, затова трябва да им се помогне.

Според нея руското законодателство за сурогатното майчинство е най-добре работещото в света, въпреки позицията на Руската православна църква.

Измененията провокираха дискусия в пленарна зала

Любен Корнезов от левицата и Лъчезар Тошев от Синята коалиция възразиха срещу измененията.

Корнезов по принцип подкрепя идеята, но е резервиран спрямо конкретните промени, тъй като според него детето може да се окаже с три майки: едната, която е донор на яйцеклетката, другата - заместващата майка, и третата - тази, която ще го отгледа.

Депутатът има притеснения и от това, че в държави, където е разрешен този тип майчинство, има много дела, водени от заместващата майка и съпрузите, които искат да отгледат детето, тъй като по време на бременността сурогатната майка може да се откаже от намерението си да даде детето.

Лъчезар Тошев пък е против законопроектите, тъй като според него те объркват отношенията между хората. За него

самото дете и животът му ще бъдат объркани още от самото му раждане

Той припомни, че българската и руската православна църква не подкрепят заместващото майчинство.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ смята, че проблемът с трите майки не стои, тъй като донорите - както на сперма, така и на яйцеклетки, са анонимни, а "в България репродукцията е на много високо ниво".

Мая Манолова от левицата обеща подкрепа за измененията с уговорката, че те не са съвършени и могат да се добавят мерки за защита както на заместващата майка, така и на ползващите родители.

Заместващото майчинство съществува "на черно" и има много възможности за злоупотреба, така че по-добре е да бъде регламентирано, смята тя.

Подобно мнение изрази и Четин Казак от ДПС, според когото въпреки някои несъвършенства, промените отварят вратата за решаване на този социален проблем, а и сурогатното майчинство "вече се използва от български семейства извън всякаква законова регламентация".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@