Шествието в София - на "българската младеж"
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
161
Но олкостотин души излязоха днес на протестно шествие в София. Няколко часа младежи от БНС, ВМРО и "Атака" шестваха, тръгвайки от пилоните на НДК и преминавайки през сърцето на столицата.

Митингът премина мирно, без инциденти и без арести.

Само когато преминаваха по ул. "Граф Игнатиев", някои от демонстрантите освиркаха множеството полиции, охраняващи протеста, и се обърнаха към медийни фотографи с думите: "Ако снимате, ще ви шибаме".

Протестиращите скандираха лозинги като "Българи юнаци", Българийо, освободи се", "Свободен, социален, национален", "Всеки ден ще е така до победата" и пееха патриотични песни и химна.

Още в самото начало на шествието организаторите от Българския национален съюз призоваха митингът да протече мирно, без насилие,

без расистки лозунги и маскирани участници

Организаторът Пламен Димитров прочете правилата, като подчерта, че всеки, който не ги спазва, ще бъде смятан за провокатор и ще бъде отстраняван. На шествието не се допускаха и участници, употребили алкохол.

Въпреки това на няколко пъти се чуха скандирания "Турците под ножа, циганите на сапун" и бяха отправени обидни думи по адрес на премиера и служителите на реда.

В момента, в който шествието стигна пред сградата на Консулската служба на турското посолство на бул. "Васил Левски", се чуха и закани, че ще запалят сградата.

Организаторите, обаче, бяха сформирали собствен охранителен отряд - момчета с бели ленти, на които с главни червени букви бе изписано "Охрана". Те трябваше да следят за безредици и да укротяват съмишлениците си в протеста, които не се държат прилично.

Организаторите заявиха, че това е протест на българската младеж

и целта им е да покажат, че българските националисти не са лумпени. От БНС не издигнаха и свои знамена, защото целта на протеста не е политическа. Според организаторите случаят в Катуница не е криминален, а е "война" на етническа и расова основа.

В края на протестната демонстрация Пламен Димитров съобщи и исканията на тяхното обединение. От БНС настояват за засилено полицейско присъствие в районите с предимно ромско население, реални и незабавни мерки срещу организираната престъпност, както и "циганската престъпност да бъде третирана като такава".

Димитров поиска и незабавно разследване на дейността на организации като Българския хелзинкски комитет и "Отворено общество", които "разпалват нетърпимост към българите сред циганското и турското население в България".

Протестиращите обвиниха и ДПС в антидържавна дейност и шпионаж за чужди държави.

Датата 23 септември да се определи като ден на жертвите

и пострадалите от циганската престъпност, предложиха от "Атака". Идеята съобщи Десислав Чуколов, народен представител и зам.-председател на парламентарната група на партията, преди началото на днешния митинг на "Атака" на площада пред БНБ.

От "Атака" искат закон за създаване на доброволни отряди, защита на собствеността и селскостопанската продукция, провеждане на строги мерки за адресна регистрация, разваляне на незаконните гета в българските градове и села, въвеждане на смъртно наказание за особено жестоки убийства, тежки наказания за търговия с хора и продажба на момичета за проституция, незабавно отнемане на имуществото на всички цигански барони и тежки съдебни мерки за техните престъпления.

Искаме и изрична забрана за т.нар. мешере

(цигански съд), което е антиконституционно и противозаконно, настояват още от партията.

Чуколов отново огласи и искането на "Атака" да й бъде дадено вътрешното министерство, за да сложи ред в държавата.

Пред събиращите се за протеста беше пуснат и аудиозапис на Волен Сидеров от тази седмицата, в който той обяснява защо настоява за свикването на Консултативния съвет за национална сигурност. По-късно той също говори пред съмишлениците си.

Повечето от присъстващите носеха черни тениски с надписи като "Не искам да живея в циганска държава" и "За България. Атака. Победа". С автобуси от провинцията пристигнаха още симпатизанти на "Атака" от страната.

ВМРО пък започна подписка против

"държавното нехайство срещу циганската престъпност", която ще продължи три месеца, след което ще бъде внесена в Народното събрание.

В нея се предлага незабавно да се прекрати порочната практика на държавните безработни и ромите да не работят, а да взимат цял живот помощи, да бъдат премахнати циганските гета и катуни и др. ВМРО иска и оставката на министъра на вътрешните работи.

Уведомлението за тази подписка е пуснато от ВМРО още на 12 септември, много преди събитията от последната седмица.

Днешният  пункт  за събиране на подписи пред Народното събрание ще бъде затворен и изнесен, а след това подписи ще се събират по метростанциите и в страната.

Междувременно около 300 цветя раздават неправителствени организации в рамките на

инициативата "Ромски прайд" (Roma Pride)

Още през август бе обявено, че на 1 октомври в много европейски градове едновременно ще се проведе "първият в историята ромски прайд".

Под наслова "Имам една мечта: Да учим и живеем заедно" млади хора раздаваха цветя и есета, в които деца разказват какво могат да направят за ромската общност, защо искат да учат и да работят за страната си.

Организаторите целят да покажат, че всички деца имат едни и същи мечти и възрастните трябва да ги подкрепят и да им покажат как да ги осъществят.

"Аз съм малък и не знам какво значи етническа толерантност. Звучи ми много сложно. Аз знам само, че искам да играя, уча и се забавлявам с моите различни приятели.

Колкото сме по-различни, толкова е по-забавно

Аз обичам с тях, искам да имам и нови приятели и искам всички да се чувстваме добре заедно и нищо да не ни притеснява и плаши. Това нещо като етническа толерантност ли е!?", пита в едно от есетата малко дете от ромски произход.

Есетата носят послание към хората да бъдат добри и да не се подават на злоба, омраза и страх, обяснява Цветан Антонов, координатор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" за Югозападна България.

В инициативата участва Националната мрежа за деца, която обединява 86 граждански организации.

"Вярваме, че всъщност по голямата част от българите са хора, които наистина не споделят масово лансираните лозунги през последните дни, а са хора, които наистина вярват, че няма друг път освен интеграцията", посочи Марина Банчева от мрежата.

Тя припомни, че живеем в общество с над 10 етнически култури днес и децата ще растат в един още по-глобален свят, където ученето и работенето с различни и по етнос, и по религия, и по социални признаци, ще бъде въпрос на ежедневие.
Коментари 161
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

161 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-тият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 4 минути

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 5 минути

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 42 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 48 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 56 минути

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 58 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал