След 6-7 години София може да се прости със септичните ями
В началото на юни 2009 г. началото на строежа на първия канализационен колектор в Горна баня беше голям празник   
Източник: Гергана Костадинова / БГНЕС
8
Ир раждането на канализация в София ще е "ударно" през следващите 3 - 5 години, казва заместник-кметът Ирина Савина в интервю за БТА.

Не всеки жител на столицата знае, че има райони на 2 км. от площад "Св. Неделя", които са без канализация и никоя управа никога не си е и помисляла да реши проблема.

Със септични ями са и т.нар. елитни квартали в полите на Витоша, за които се сетиха неотдавна.

Средствата за изграждането на канализация ще са от "Софийска вода" и от европейската оперативна програма "Околна среда".

Общината има готови идейни и работни проекти за изграждането на канализация на територията от 14 столични района, посочи Савина.

Щяло да се започне с в южните райони на община, а след това ще се работи и в северните територии, където има готови идейни и работни проекти, за които също ще се търси финансиране от европейските програми.

До края на тази година трябва да започне изграждането на първия етап от канализационната мрежа в местност "Сливница", която е между булевардите "Ломско шосе", "Добринова скала" и "Панчо Владигеров". Първият етап обхваща бул. "Добринова скала" и ул. "Луи Пастьор", като след завършването му догодина ще се продължи със строителството на останалите два етапа с краен срок за изпълнение 2013 г.

През тази година ще започне изграждането на канализационен колектор в ж.к. "Надежда" - за територията между бул. "Ломско шосе", ул. "Христо Силянов", ул. "Екзарх Стефан" и ул. "Бели Дунав". Той трябва да е готов до края на следващата година.

Със същия срок на изпълнение е строителството на помпена станция за отпадни води в кв. "Илиянци".

В два квартала от район "Сердика" се работи по изграждането на канализация. В кв. "Бенковски" се изгражда канализационен колектор по бул. "Лазар Михайлов", както и на помпена станция за изтласкване на отпадните води към пречиствателната станция в с. Кубратово. Строителството трлябва да бъде завършено до края на 2011 г.

За канализацията на кв. "Орландовци" има изработен идеен проект, а през следващата година се предвижда да има и работен проект. Строителството ще е през периода 2012-2013 г.

Пет главни канализационни колектора ще се изградят в кв. "Суходол". За финансирането им общината кандидатства по ОП "Околна среда". Строителството на вътрешната канализационна мрежа ще е поетапно до края на 2013 г.

Два от четирите главни канализационни колектора в кв. "Горна баня" трябва да бъдат завършени до средата на следващата година, като през следващата година започва строителството на другите два с краен срок до 2012 г.

До края на тази година ще започне изграждането на главния колектор "1" от ул. "Сребърна" до Околовръстния път за отводняването на местност "Кръстова вада - Изток". Проектът трябва да приключи до 2013 г., а след него започва изграждането на канализацията в квартала, което е с краен срок срок до 2015 г.

До средата на следващата година трябва да започне и строителството на главните колектори в местността "Кръстова вада - Запад". Строителството ще стане след приключване изграждането на Десния Слатински колектор, който е един от обектите, финансирани по програма ИСПА.

Изграждането на главните колектори е със срок на завършване 2014 г. След строителството на друг от колекторите по програма ИСПА - Десния Перловски, ще започне изграждането на главни канализационни колектори за местност "Манастирски ливади - Изток". То ще е поетапно с краен срок за изпълнение 2014 г.

До края на следващата година трябва да е готова канализацията за кв. "Симеоново". Строителството на главните колектори за нея ще започне през тази година.

В кв. "Драгалевци" също ще се строят главни канализационни колектори. Изграждането на вътрешната канализационна мрежа ще започне след приключването на строителството на главния колектор "1", а крайния срок за изпълнение на канализацията на "Драгалевци" е до 2015 година.

В село Кокаляне от район "Панчарево" ще се изгражда локална пречиствателна станция за отпадни води, като проектът за нея и ВиК инфраструктурата предстои да се разгледа от Експертния технически съвет към Столичната община.

Работният план ще се разработи през следващата година, а строителството на канализацията и на пречиствателната станция е предвидено за периода 2012-2014 г.

В район "Витоша" ще се работи по изграждането на канализация на с. Владая с локална пречиствателна станция към нея. Работният проект ще е готов през следващата година, а строителството ще е в периода 2012-2014 г.

За вече застрояващите се територии - местностите "Карпузица" и "Гърдова глава" вече има идейни проекти за ВиК мрежа. Работните проекти ще се изготвят през следващата година, а строителството на канализацията и на главните колектори към нея ще е в периода 2012-2013 г.

През следващата година предстои да се изработят работните проекти за изграждането на канализация в кв. "Бояна", едноименната вилна зона, кв. "Киноцентъра", местност "Ботаническата градина" и местност "Павлово - Бъкстон - Триъгълника". Изграждането на канализационна мрежа там ще е в периода 2012-2015 г.

Три помпени станции за отвеждането на отпадните води към пречиствателната станция "Кубратово" ще се изграждат при селата Чепинци, Световрачане и Негован.

Работните проекти за тях и за канализационната мрежа в трите селища ще се изготвят през следващата година, а реализирането им ще е през периода 2012-2015 г.

През същия период ще се изгражда и канализацията на селата Балша, Мировяне, Мрамор и Гниляне, като през следващите две години ще се правят работните проекти за нея. В Банкя в момента се строи колектор "Банкя - Какач", който ще позволи отводняването на Банкя, както и на другите селища в района.

Почти всички селища от район "Кремиковци" ще са с канализация, която ще отвежда отпадните води в регионалната пречиствателна станция до река Лесновска.

През следващата година ще се изготвят работните проекти за канализацията на с. Сеславци, кв. "Ботунец", кв. "Кремиковци", с. Яна, с. Долни Богров, с. Горни Богров, с. Кривина, кв. "Бухово", с. Казичане и кв. "Бусманци". Реализацията на проектите ще е през периода 2012-2013 г, а на "Бусманци" - до 2015 г.

През следващата година предстои изготвянето на работен проект за канализационна мрежа с локална пречиствателна станция за отпадните води в с. Требич, чието реализиране е предвидено за периода 2012-2014 г.

От 2012 до 2014 година се предвижда да бъде построена канализация за кв. "Христо Ботев" в район "Слатина". Вече са готови идейните проекти, а през следващата година предстои изготвянето на работните проекти за главните колектори в квартала.

За район "Връбница" вече са готови работните проекти за изграждането на вътрешноквартална канализация в "Модерно предградие", след строителството на дубльора на колектор "Н".
Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 минута

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 19 минути

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

Любопитно Преди 55 минути

IT професията е една от най-динамично развиващите се и високоплатени в момента

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 55 минути

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 1 час

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 1 час

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 час

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 1 час

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 2 часа

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 2 часа

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове