8

Н ови и много опасни синтетични наркотици са възможната причина за инцидента в болница „Пирогов”, при който тийнейджър преби медицинска сестра, а впоследствие избяга и се самоуби.

Такава хипотеза изказа специалистът по психиатрия и зависимости д-р Александър Канчелов в студиото на NOVA.

Пребитата медсестра от "Пирогов": Страхувам се

Агресия в "Пирогов": Дрогиран преби медицинска сестра

Миналата седмица 18-годишният Калоян Милев бива приет в токсикологията на столичната болница с тежко натравяне, по първоначална информация заради употреба на марихуана. Впоследствие той нанася побой на медицинска сестра в болницата, който случай получи широко медийно отразяване. 

Въпреки че после бива завързан за леглото си, Милев успява да избяга от „Пирогов” и да се самоубие, скачайки от сграда в центъра на София.

Баща му Иван изказа мнението, че синът му е попаднал под влиянието на секта. В последната една седмица младежът споделял много религиозни послания чрез профила си във „Фейсбук” и се е държал странно.

„Със сигурност марихуаната не е причинител на това агресивно поведение”, смята Канчелов.  

„В последните години Европа е залята от нови наркотични субстанции. До момента са синтезирани над 650 нови формули, които водят до бързо пристрастяване и микропсихотични реакции”, разкри психиатърът.

Причиняваните от тези нови видове наркотици „регресивно поведение” и „сериозна агресия” са обхванали и тийнейджъра Калоян, когато пребил медицинската сестра в „Пирогов”.

Тези субстанции заливат и България в последните години.

Повечето съобщени случаи са за комбинираната им употреба. Могат да се приемат по различни начини, но водят до резки психиатрични увреждания при младите хора, които ги употребяват безкритично”, допълни специалистът.

Изобщо не е сигурно, че това е причината за инцидента в „Пирогов” и последвалото самоубийство на Калоян, но подобни модели на необяснимо поведение се появяват при злоупотреба с наркотици и особено при новите синтетични видове, заяви още психиатърът. 

Канчелов обаче не може да даде ясен отговор какъв е вида на тези субстанции и как се консумират – с пушене, поглъщане или по друг начин.  

„Човек, когато отива да купува наркотици от дилъра, разчита дилърът да е добър човек и да му даде добър материал. Това невинаги е така”, беше неясният отговор на психиатъра.

По неговите думи не е добре хората с наркотични зависимости да се стигматизират от обществото.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@