Полицейските коли са "превзели" улиците около управленията без да плащат
Източник: netinfo
9
Сл личните полицейски управления са "превзели" улиците около сградите си без разрешение от собственика - Столичната община, и без да плащат наем за това, установи проверка на БТА.

От МВР посочиха, че проблемът съществува заради ограничените места в РПУ, които са в централните части на София.

Този проблем се отнася само за служебните коли на МВР, допълниха оттам.

По инициатива на ръководството на СДВР, след множество сигнали от граждани, е предприето установяване и налагане на санкции на служители, които използват обозначителни знаци - жилетки, фуражки и други полицейски атрибути, за да "оправдаят" своето паркиране без да заплащат за това, отбелязаха от МВР.

По проблемите с паркирането в столицата е отправено питане по Закона за достъп до обществена информация.

Според действащото в страната законодателство - Законът за общинската собственост - всички улици, площади и общински пътища във всяка община са публична общинска собственост и за разпореждането с тях трябва да се произнася съответният общински съвет.

През 2009 г. директорът на СДВР иска от Столичната община въвеждането на нова организация на движението около сградата на дирекция на улица "Антим Първи" с цел осигуряване на зона за сигурност и свободен достъп до сградата на дирекцията.

Новата организация е въведена с решение на общинската комисия за транспорт, организация и безопасност на движението, като заради мерките за сигурност движението по улиците "Позитано" и "Марко Балабанов" около СДВР става еднопосочно, а по ул. "Отец Паисий" и ул. "Антим Първи".

Проверка на място установи, че въпреки въведената забрана за движението на автомобили, която не важи за коли на МВР, по забранените улици "Отец Паисий" и "Антим Първи" има множество паркирани лични коли.

От Столичната община обясниха, че по искането на полицейската дирекция за създаването на зона за сигурност са предложили на ул. "Позитано" при ул. "Антим Първи" да се монтира бариера за спиране на достъпа на автомобили, които не са на МВР, но от полицията тогава са отказали поради липса на средства.

Одобрената организация на движението около СДВР се оказа единствената, която е преминала през процедурата и е влязла с решение на постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението на Столичната община.

При останалите полицейски управления в столицата са монтирани знаци "В2" (забранено влизането в двете посоки), като най-явно е това при четири полицейски управления - "Първо", "Второ", "Трето" и "Девето".

В отговора на Столичната община се посочва, че не са давали съгласие

за оформянето на паркинг пред сградата на Първо РУП в София на бул. "Шипченски проход".

В Закона за движение по пътищата най-либералният текст за паркиране върху тротоара сочи, че то трябва да става успоредно на оста на пътя, само ако от страната на сградите има най-малко 1,5 м разстояние, в което да преминават пешеходци.

Пред столичното управление средно дневно има паркирани около 32 коли - перпендикулярно на пътя в две редици върху тротоара.

Преминаването на пешеходци, майки с деца или инвалидни колички е предизвикателство, дори и ако броят на паркираните автомобили намалее.

Освен това зад сградата на полицейското управление, върху уличното платно, са монтирани шест падащи заключващи се скоби, за които не е давано съгласие от собственика на пътя - Столичната община.

Като явно нарушение на действащата в София Наредба за изграждане и опазване на зелената система може да се отчете и използването на дърво като място за монтирането на пътни знаци, коментират експертите.

Върху бреза, която е в непосредствена близост до входа на управлението, са забити два пътни знака - указващ паркинг и табела "само за автомобили на МВР", видя репортер на БТА.

Нормативният акт указва, че началникът на полицейското управление трябва да бъде глобен два пъти с от 1000 до 5000 лева за извършеното нарушение.

Освен това полицейското управление е "превзело" и уличката в непосредствена близост, която е забранена за влизането на автомобили без пропуск. Макар и със знаци, обозначаващи забраната за влизането на частни автомобили в участъка на ул. "Княз Борис Първи" - от ул. "Струга" до ул. "Клокотница", той е "уплътнен" от коли с различни регистрационни номера.

Единственото действие на полицейското управление за този участък е направено през 2001 г., когато тогавашният началник на управлението е поискал да се направи нова маркировка на уличното платно.

Тогава е установено, че на мястото има забранителен знак за влизане на автомобили в двете посоки, освен такива на МВР и възможност за паркиране на 14 полицейски коли в този участък.

Поставянето на нито един от знаците не е съгласувано със Столичната община.

Проверка на общинските служители установи на място, че в целия забранен за паркиране участък има паркирани автомобили на служителите на полицейското управление.

Заради двете сгради на столичното Трето РУП е затворена цялата улица "Индже войвода". Със знаци "забранено влизането в двете посоки" е оградена и частта на улицата между бул. "Ал. Стамболийски" и бул. "Т. Александров" и тази от бул. "Т. Александров" и ул. "Пиротска".

За поставянето на нито един от знаците не е давано съгласие от собственика на улицата - Столичната община. Освен за паркирането на повече лични коли, отколко на служебни, улицата се използва и като място за съхранението на веществени доказателства - каруци, остатъци от автомобили или автомобили, показа проверка на място.

От Девето РУП преди повече от две години поискаха от Столичната община да се забрани влизането на превозни средства в двете посоки пред сградата и получиха отказ. Проверка на място установи, че ул. "Ицках Грациани" в "Люлин" е преобразена без да има съгласие от собственика - Столичната община.

От общината са одобрили единствено забраната за паркиране и престой на автомобили пред сградата на полицейското управление, като от нея се изключват полицейските коли.

От общината са съгласували и монтирането на антипаркинг стълбчета пред сградата на управлението. Пред сградата обаче има и две напречни неравности, които са по-популярни като "легнали полицаи", но те са изградени без да има съгласие на общината.

Според Наредбата за организация на движението на

полицейското управление трябва да бъде съставен акт от 50 до 300 лева за всяка от неравностите.

В отговор на въпроса дали има договори за наем на публична общинска собственост между общината и полицията от Столичната община посочиха, че такъв няма. В приетата Наредба за организация на движението е предвидено всяка институция, издържана от бюджета, да има право на три безплатни паркоместа, припомниха оттам.

Освен това в предложението за промени в Наредбата за местни такси и цени на услуги е предвидено за всеки нает квадратен метър общинска площ от улица да се заплащат по 20 стотинки на час.

В момента за 15 квадратни метра, колкото е едно паркоместо, се плащат по 1,70.

Столичната община получава по сключено споразумение с Народното събрание по 22 000 лева на месец за използваните места за паркиране до двете сгради на Парламента. Споразумение с полицията обаче не е сключвано.

Само за тази година от наеми за временното затваряне на улици и площади в столицата до края на май са получени 51 610 лева, посочи заместник-кметът Дончо Барбалов.

Това са средствата, които се плащат главно при заснемането на филми и рекламни клипове.
Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 59 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 1 час

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 4 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно