Отбелязваме Международния ден на детето
Източник: Thinkstock/Guliver
10

Д нес отбелязваме Международния ден на детето.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 г. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата, а през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас специално за празника са организирани

редица инициативи.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) организира едновременно в София и 20 областни центъра весел детски празник с много игри и забавления „Усмихнатите деца на България“.

В София „Усмихнатите деца на България“ ще празнуват заедно с председателя на ДАЗД Ева Жечева пред централния вход на Националния дворец на културата. Ще ги посрещнат актьорите от театър „Пан“, които са подготвили специална танцова програма, клоунади, игри и изненади. Специални гости на празника ще бъдат децата от вокална група „Усмивки“ към столичното СОУ „Луи Брайл“, които ще изпълнят популярни български песни. Всички заедно ще подредят пъзел с правата, залегнали в Конвенцията за правата на детето.

Точно в 11,30 ч. едновременно в столицата и 20-те областни града деца от различни възрасти за втора поредна година ще изобразят с телата си голяма усмивка, израз на правото на всяко дете да има щастливо детство. „Усмихнатите деца на България“ е своеобразен детски призив към обществото да спазва принципите, заложени в Конвенцията за правата на детето и да осигури равни възможности за развитие на всяко българско дете.

Станете част от инициативата в София – пред централния вход на Национален дворец на културата; Благоевград – през зала „22 септември“; Димитровград – пред Общината; Русе – пред Общината; Монтана – пред Общината; Габрово – пред Общината; Ямбол – в Градския парк; Стара Загора – в 10,30 ч. пред централния вход на Mall Galleria; Върбица, обл. Шумен – пред Общината; Перник – в двора на 11 ОУ; Бургас – пред общината; Велико Търново – местност „Ксилифор“; Видин – в Градската градина; Враца – северна част на площад „Христо Ботев“;  Кюстендил – пред Общината; Пазарджик – пред Театъра; Пловдив – на площада пред Централна поща; Ловеч – пред Общината; Разград – в Градския парк; Силистра – пл. „Свобода“; за област Сливен – гр. Нова Загора, пред Театъра.

Софийската зоологическа градина

също отбелязва празника от 10,30 ч. Входът ще е свободен, съобщават от зоопарка. Програмата включва шоу-спектакъл с актьора Николай Николаев, състезание за деца по фитнестанца зумба. Стела Даскалова – автор на книгата „Всичко започва от детството“, ще направи анкета с въпроси по различни теми, които вълнуват децата. Жюстин Томс от „Кафене.бг“ ще покаже магии за детско четене. Катерина Зарева от Екологичния научно-образователен център на зоопарка ще разкаже на децата за животните, които са се родили през тази година в зоопарка.

От 15,30 ч. програмата продължава с детски празник по пътна безопасност „В пътното движение – с усмивка и уважение! Спри! Детето запази!“. Ще участват Стопчо, бате Стоян Песнопойко, Веселото Столично Светофарче, Пипи дългото чорапче, Алф и холивудската звезда – маймунката Тошко, Искрен Пецов, Шехерезада и Никнейм и балет „Естреа“. Така на фона на веселото празнично настроение децата ще си припомнят правилата на пътното движение. За тях са предвидени и много лакомства, и награди.

В Градската градина и на площада пред Народния театър „Иван Вазов“ се провежда

двудневен детски панаир

Той е с разнообразна програма от ателиета и игри със свободен достъп. Целта на организаторите е да бъде дадена изява и да бъде насърчен талантът на всяко дете, да бъде привлечен детският интерес към различните изкуства и културни институции – музеи, театри, галерии. Посетителите имат възможност да избират между над 50 различни прояви под формата на арт ателиета, спорт, много музика, спектакли, танци и игри в музеите.

Детски празници ще има и в район Илинден в парка „Света Троица“, в район Изгрев в градинката зад КАТ, в район Оборище в парка „Заимов“, в район Надежда пред Общинския културен институт „Надежда“ и ТЦ „Надежда маркет“, в район „Младост“.

В Дома на киното започва

„Киноваканция“.

Новата програма е насочена към най-малките и запалени почитатели на седмото изкуство. Домът на киното ще посвети следобедните си часове на детски филми и конкурс за детски рисунка, съобщават инициаторите. След всяка прожекция във фоайето на киното малките зрители ще имат възможност да нарисуват любимите си герои, а малко преди края на ваканцията техните творби ще красят интериора на киното. Най-оригиналните рисунки ще получат награди.

Домът на киното прожектира всички филми в 3D формат с уникално озвучаване и картина, а цените на билетите ще бъдат с намаление специално за лятото – както за децата, така и за техните придружители. През цялата лятна ваканция – до 15 септември, всички деца ще могат да гледат за първи път или да се забавляват повторно с най-добрите детски анимационни герои и филми.

Източник: БГНЕС

„Холдинг БДЖ“ ЕАД пуска в движение

няколко влака с парен локомотив,

които ще се движат в следобедните часове между София и Банкя по случай Международния ден на детето. Влакът от София за Банкя ще тръгне от Централна гара София в 16,15 ч. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще замине от гара Банкя в 17,40 ч. Влаковете ще бъдат със задължителна резервация и ще пътуват в състав от седем пътнически вагона. Цените на билетите за атракционните влакове за всички пътници над 14-годишна възраст ще бъдат 5,00 лв. за пътуване както в едната, така и в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват в ретро композициите безплатно, а придружителите ще бъдат със запазено място, на стойност 1,00 лв. Същото важи и за децата от 7 до 14 навършени години. Възрастта на децата ще се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти „Дете“ и „Учащ“.

От БДЖ напомнят, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. Билети могат да бъдат купувани на касите на Централна гара София и гара Банкя, както и от железопътните бюра в София, в Центъра за комплексно транспортно обслужване на населението (ЦКТОН) в НДК и на ул. „Гурко“ 5.

За втора поредна година холдингът

подари на деца в неравностойно положение незабравимо пътуване с парен локомотив,

съобщават от дружеството. В атракционния влак пътуваха 56 деца от столични Домове за деца, лишени от родителска грижа и техните възпитатели, както и 16 деца от социално слаби семейства от община Горна Малина. Детският влак, теглен от парен локомотив, посрещна своите малки гости на първи перон на Централна гара София в 9,40 ч. Всеки от малките пътници получи балон, шапка и тениска с логото на БДЖ, както и торбичка с различни лакомства. Влакът потегли в 10,00 ч. и по маршрут София - Своге - София. По време на пътуването децата ще бъдат забавлявани от аниматори. Атракционният влак ще пристигне в Своге в 10,40 ч. На гарата децата ще имат възможност да слязат от влака и да наблюдават маневрата, която ще направи парният локомотив. Влакът ще потегли от Своге в 11,00 ч. и ще пристигне на Централна гара София в 11,40 ч. Детският празник ще завърши със снимки на децата с парния локомотив.

Източник: БГНЕС

В Етнографския музей представят изложба на

кукли от цял свят.

Голяма част от експонатите са кукли-сувенири, но се срещат и театрални, традиционни, обредни. В зависимост от тази или онази народна традиция куклите са изработени от слонова кост, порцелан, текстил, дърво, слама, хартия. От гледна точка на етнографията тази малка сбирка има капацитета да представи куклата в нейното историческо развитие.

По случай Деня на детето Софийската опера и балет предоставя централното си фоайе за

изложба от детски рисунки

на възпитаници на Фондация „Малък Зограф“. Малките художници, на възрaст от 5 до 15 години, са от школи в Бaнско, София и Сaмоков. Някои от тях сa носители нa нaционaлни и световни нaгрaди. Творбите, които ще бъдат показани на изложбата, са отличени на първия Световен конкурс за детска рисунка, проведен в Банско през 2013 г. Изложбата ще бъде открита на 1 юни в 15,00 ч. в присъствието на представители на дипломатическия корпус у нас.

За пета поредна година Асоциация „Муковисцидоза“ България организира творчески кът за децата на град Пловдив. Станалият вече традиционен първоюнски базар тази година е част от кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“, чиято цел е обединена около каузата за закупуване на жизнено необходимите ПЕП маски за всичките 204 пациенти с муковисцидоза в България.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 17 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 26 минути

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 10 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 14 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 15 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 15 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 15 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия