54

Н иколай Колев – Босия е без шофьорска книжка заради отнемане на всички контролни точки, каза гл. инспектор Янко Янев от ГД „Национална полиция” по време на заседанието на временната комисия, разглеждаща сигналите на Босия за корупция в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и продажбата на шофьорски книжки на бежанци и неграмотни лица, предаде агенция БГНЕС.

Янев подчерта, че

Колев има множество нарушения,

сред които са управление на превозно средство с изтекъл технически преглед, непредставяне на шофьорска книжка, както и за шофиране с изтекъл срок на съставен акт.

„На водача е бил съставен акт и за не пропускане на насрещно движещ се автомобил при завой, несъобразяване на поведението с пътните знаци и маркировка. Повечето му глоби са били в размер между 10 и 30 лв. С посочените наказателни постановления са му били отнети всички контролни точки. Николай Колев е върнал свидетелството си за управление и към момента е с невъзстановени права за управление”, заяви Янев.

Самият Колев каза че това няма отношение по случаите, за които е сигнализирал.

Той изрази възмущението си, че за пореден път бившият служител на автомобилната администрация инж. Иво Кръстев не присъства.

Босия уточни, че в 15.20 ч. днес е бил поканен, като преди това е бил заплашен, че ако не се откаже от Колев, ще изгуби сегашната си работа и няма да има сила, която да го върне. На това председателят на временната комисия Станислав Иванов каза, че комисията не може да вземе такова решение и добави, че той е изпратил писмо до директорите на ГДБОП и ГД „Национална полиция”, от където сами са преценили кой да изпратят на заседанието.

Иванов добави, че

по сигналите на Кръстев е свършена много работа

и са постъпили много нови данни от прокуратурата и министерството на транспорта.

От икономическа полиция също разкриха какво са установили в хода на разследваните 21 сигнала. „По част от тях има образувани досъдебни производства. Всичките са разгледани детайлно, спазени са постановленията на компетентния орган и в срок са изпратени към съответната в прокуратура“, заяви инспектор Игнатов от отдел „Икономическа полиция” към ГДНП.

Павел Гергов от ГДБОП заяви, че са разгледани само въпросите, които касаят организирана престъпна група,

останалите са били пренасочени към други структури на МВР. „За периода от 2016 г. до момента са образувани 3 досъдебни производства, касаещи служители на ИААА. И по трите производства са събрани достатъчно данни и доказателства дали основание за задържане на служители и повдигане на обвинения.

Първият случай е на 30.03.2016 г. когато е проведена специализирана полицейска операция от служители на ДАНС и ГДПОБ под ръководството на Специализираната прокуратура на територията на 9 града. В хода на операцията са задържани 18 лица за срок от 24 часа, на 9 от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. На 7 лица са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” до 72 часа. Сред задържаните е тогавашният изпълнителен директор на администрацията”, разкри Гергов.

Той каза, че групата се е занимавала с различни аспекти от дейността на ИААА, както и с манипулиране на изпитите за придобиване на свидетелства за управление на автомобили. Работата по второто досъдебно производство е приключила на 7.06.2017 след провела се специализирана акция на територията на 2 града, обясни Гергов.

Работата на Временната комисия трябва да приключи в петък.

Комисията беше съставена за срок от 1 месец, който беше удължен с 10 дни.

Босия: Край на гладната стачка, но борбата продължава

Босия и негови поддържници се оковаха пред НС

Омбудсманът в подкрепа на Босия: Има предложение към Борисов

Николай Ганчев Колев, известен като Николай Колев – Босия, е български дисидент, поет и журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека - от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Босия обяви гладна стачка на 13 юни,

след като разпространи декларация срещу възстановяването на корупционната схема за продажба на шофьорски книжки от служителите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта. Колев настоява и за незабавната оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на настоящия парламент.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@