Не се разбраха на срещата при президента
Източник: Боби Тошев / БГНЕС
722
Сд д два часа и половина заседание при президента Росен Плевнелиев завършиха консултации за сформиране на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство.

Деветима от поканените десет представители на хората и групите, протестиращи по улиците, напуснаха заседанието още в началото, след като припомниха част от исканията си.

С тях излезе и председателят на КНСБ Пламен Димитров. Вътре останаха политолози и представители на бизнеса.

"Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим.

Излизаме, за да се борим до край", заяви пред вратите на президентството Ангел Славчев.

На тротоара той изчете цялата декларация на протестиращите. Сред тях е и искане да не се разпуска парламентът и да има програмно правителство. Славчев повтори няколко пъти, че няма да предадат народа и призова за участие в национален протест в неделя.

Но пред сградата на "Дондуков" 2 имаше и други граждани, които нарекоха тези хора "псевдолидери на протестите и измамници". Още час преди началото на консултациите, се събраха хора, за да се оплачат, че не виждат легитимни техни представители сред поканените за участие в съвета.

"Хора като политолога Антоний Гълъбов и крупния бизнесмен Огнян Донев нямат място в Обществения съвет. Те не представляват интересите на протестиращите и на хората, които са на улицата", това заявиха хора пред Президентството, цитирани от БГНЕС.

Иван Петров от Варна, един от водачите на протеста във Варна, който беше нападнат с нож, заяви, че няма разделение между протестиращите и гражданите са единни в своите искания.

"Гражданското общество за първи път се обединява и този път няма да позволим да ни яхне нито една партия", убеден е бившия известен варненски футболист.

Пред президентството имаше обаче хора от Варна, които обявиха и Иван Петров за самозванец.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в пряк конфликт с един от представителите на протестиращите. В присъствието на журналисти, двамата започнаха остър спор и повишиха тон. Според Агенция "Фокус" протестиращият попита Димитров къде са били синдикатите през последните години и защо не са защитавали българския народ.

Пламен Димитров отговори, че именно синдикатите са тези, които се борят за правата на гражданите, и именно те трябва да ги представляват пред президента и останалите отговорни институции.

Друг мъж заяви, че протестиращите не искат да бъдат представлявани от синдикатите. „Кой беше Тренчев и къде беше през последните 23 години?”, извикал с мегафон някой.

Пламен Димитров заяви, че синдикатите подкрепят голяма част от исканията на протестиращите, но е песимист за това, че това Народно събрание може да предприеме тепърва адекватни промени.

Срещата при президента още не беше завършила, когато прессекретариатът на държавния глава разпространи негово изявление, в което се казва, че

участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет.

Той ще бъде свикан от служебното правителство и ще работи към него. То ще си приеме правилата за работа на Обществения съвет, е казал президентът Росен Плевнелиев.

Той уточнява, че проектът на правила за устройството и дейността на този съвет, публикуван на сайта, е платформа за дебат. Президентът е платформа за дебат, е посочил Плевнелиев.

Президентът е констатирал общото мнение на участниците в консултациите, че бъдещото служебно правителство няма да бъде "правителство в сянка". "Това правителство няма да бъде и някаква форма на заместител на парламента, напротив", категоричен е бил президентът.

Той е допълнил, че исканията и решенията, които гарантират тяхното изпълнение, трябва да бъдат ясно разграничени на краткосрочни, дългосрочни, изпълними и неизпълними. "Само с декларации това няма да се случи, но когато седнем всички на една маса с решения, нещата ще се случат. Служебното правителство, както и президентството, ще отворят вратите си за диалог и очакваме отговорно отношение", е казал още държавният глава.

"Настоявах днешните консултации по структурирането на Обществения съвет да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите и не само те, да имат необходимото време да организират добре своето представителство. Затова след днешните консултации ще има достатъчно време, тъй като вече знаете, че служебно правителство няма да се случи утре или в другиден, а в следващите две седмици вероятно", е казал Росен Плевнелиев.

И е напомнил, че "все още сме в конституционна процедура".

Търся чуваемост за проблемите. Търся ефективност и искам да не се заглуши и загуби гласът на всеки и именно затова стартирах тези консултации, е посочил държавният глава.

Всеки от вас, които сте днес тук на тази маса, представлява не себе си, е казал президентът, добавяйки, че са представени протестиращите, граждански неправителствени организации, работодателски, синдикални и други организации. По думите му в Обществения съвет ще бъдат включени представители на гражданските организации от много сектори, национално представените синдикати и работодателските организации.

В зависимост от темите ще бъдат канени изтъкнати учени, експерти.

Целта на днешните консултации била да се представят основните тези, да бъде чут гласът на всеки, но и да се вземат решения по тях - кое е възможно и кое не е, кое е краткосрочно и дългосрочно и как можем да подпомогнем усилията на служебното правителство още от първите дни да заработи по важните за обществото и по актуалните за деня теми, е казал президентът.

Той предлага Обществен съвет към служебното правителство, но

и обществени съвети към съответните министерства на служебното правителство.

Тези, които се интересуват от цената на тока, тези, които се интересуват от монополите в енергетиката и в други сектори, и тези, които не представляват себе си, а са легитимно избрани представители, са добре дошли в обществените съвети към съответните министерства на служебното правителство, е казал Плевнелиев.

Той се надява този формат да покаже своята ефективност и да бъде възприет и от следващото правителство, което ще дойде след служебното, легитимно избрано от народа на идващите избори.

Общественият съвет се предлага да се ръководи от заместник-министър-председател на служебното правителство. Общественият съвет ще бъде консултативен орган към служебното правителство, не към президента, и ще приема становища по цялостната насока на работата на служебното правителство, по дневния му ред, по спешните задачи, като крайното решение е на служебното правителство и то, трябва да е ясно, ще си носи отговорността - така е по Конституция и така ще бъде, е заявил Росен Плевнелиев.

По думите му е добре всеки министър в служебния кабинет да направи секторен обществен съвет, който да го подпомага в работата в този сектор. В тези съвети вече могат да влязат и много повече представители на заинтересованите групи от съответните секторни политики.

Днес ключовите думи за България са диалог и стабилност и нека да работим за това да ги гарантираме, защото иначе всички ще загубим много, е казал президентът Росен Плевнелиев.

В

декларацията на протестиращите, които напуснаха срещата,

се посочва, че обявеният от президентството формат на Обществения съвет не отговаря на вижданията на гражданите. Те са против председател на Съвета да бъде вицепремиерът в служебното правителство и той да определя членовете на Съвета.

Според протестиращите Общественият съвет трябва да бъде съставен от експерти в различни сфери, представители на браншовите организации и граждани, трябва да сераздели на сектори и всеки тесен специалист да отговаря за своята област на компетенции.

Протестиращите искат също председателят на Съвета да се избира от неговите членове и в него да могат да влизат хора необвързани с политическите партии на прехода. В декларацията на протестиращите се посочва, че те не са удовлетворени от реакцията на политическата класа в създадената ситуация. Според тях за пореден път българският народ е манипулиран с цел запазване на статуквото на монополите и политическия живот на страната.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев каза след срещата, че от организацията предлагат в състава на служебното правителство да не влизат членове на политическите кабинети от предходните три правителства, членове от последните два парламента и членове на администрацията на президента, като, ако се прави изключение, може да е само за екипите, които работят по европейските фондове.

Данев коментира ползите от днешната среща, посочвайки че всеки диалог и консолидация на вижданията е форма на демокрация и е по-добре да се води диалог, отколкото да има противопоставяне.

Видеозапис на консултациите за бъдещия Обществен съвет към служебното правителство може да бъде изтеглен от адреса: http://streaming.president.bg/mama/konsultacii_za_obshtestven_savet_kam_presidenta.f4v
Коментари 722
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

722 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 1 час

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 1 час

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 1 час

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 2 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 3 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"