Калин Янакиев: Лицемерен потрес
Проф. д-р Калин Янакиев   
Източник: БГНЕС - архив
3
В о оследните дни на август бях (за пореден път) интензивно търсен от представителите на масовите медии във връзка с (пак поредното) изявление на Пловдивския митрополит Николай. Както поводът на медийния интерес, така и позицията, която очевидно се очакваше от мен, ме накараха обаче да се замисля този път върху парадоксалното състояние на диалога между йерархията на Българската православна църква и т. нар. "гражданско общество", който се възпроизвежда непрестанно в сферата на публичността ни вече от доста време.

Този път популярният митрополит се бе обърнал с остро настояване към "държавата" да не позволява узаконяването на т. нар. "небрачно съжителство", защото последното е "тежък грях", който щял да осъди много души "на мъки в ада". От друга страна митрополитът осъждаше и проектозакона за т. нар. "сурогатно майчинство" (тоест износването на генетичен материал от единия или от двамата генетични родители, които имат определени възпроизводителни проблеми, от жена която да роди детето за тях).

Йерархът нарече подобна практика "утроба под наем". Дотук.

Оттук обаче започва онова, което ме смущава. Защото още на другия ден популярните медии се "потресоха" по дежурен начин от тези позиции на митрополита. Обърнаха се към мен - очевидно за да получат и моя "потрес" на "вярващ интелектуалец". Този път се въздържах. Защо? Защото ми се стори безспорно изкуствено и неискрено - най-вече неискрено - да се правиш, че си изненадан по отношение на позиция на църквата, която е до болка известна - известна е дори на най-големите профани от векове.

Та нима някой все пак не знае, че бракът (именно бракът) между мъж и жена е едно от седемте тайнства, както за Православната, така и за Католическата църква; че именно бракът Бог е благословил и пак него св. ап. Павел нарича "честен", докато извънбрачното съжителство винаги е било определяно от християнския морал като грехът на блудството и разпътството.

Ако обаче подобно неведение е практически невъзможно за един средно образован човек, то реакцията, последвала думите на митрополита, наистина се оказва дълбоко лицемерна. Тя всъщност не е никаква изненада срещу персоналната позиция на йерарха, но по същество е реакция на неприемане на утвърждаваното от християнския морал. Направо казано антихристиянска позиция, позиция на антихристиянския дух на част от публичността ни.

Само че без признание на истинската й природа и дръзко изискваща самата църква да се обърне срещу себе си. Настояваща не че позицията й е друга - различна, противоположна на църковната, а че отличаваща се от тази позиция в днешно време дори църквата не може (няма право) да има.

"Потресът" пък от неприемането на сурогатното майчинство също ми се видя фалшив и лицемерен. Защото няколко месеца преди това Св. Синод на БПЦ, а също и неколцина просветени църковни клирици (вж. статията на о. Добромир Димитров в сп. "Християнство и култура") бяха изтъкнали редица при това далеч не само тясноцърковни аргументи срещу узаконяването на въпросната "утроба под наем".

Пълното неглижиране на тези аргументи - впрочем те са споделяни и от лекари, психолози и юристи, говорещи от секуларни позиции - отново придаде един евтин и персонализиран характер на позицията на йерарха.

Църквата - така излезе от реакцията на медииите, е чисто и просто против една възможност, давана от съвременната медицина, да помага на страданието на определени семейства, а тя е против нея защото... е Църква (а Църквата, ето, виждате го от думите на митрополит Николай, е и винаги е била "против науката").

Моля, проф. Янакиев, защитете християните от ретроградността на собствената им (и преди всичко от Българската) православна църква.

Дотук обаче за реакцията на масовите медии. Защото причината за, както ни се струва, парадоксалната ситуация в диалога БПЦ - гражданско общество е не само в едната страна.

Защото и митрополитът, струва ми се също се направи, че не знае към кого обръща своите предупреждения и защо, собствено, в България държавата от известно време размисля дали да не узакони "небрачното съжителство".

Първо - а това е преди всичко отговорност на митрополита - у нас далеч не са толкова много православните християни, сиреч хората, за които съжителството между мъж и жена без брак изобщо може да се осъзнае като "тежък грях". Но следователно да се говори на тези хора с резкия, враждебен тон, при това със заплахи за "ада" е абсолютно контрапродуктивно и буквално предизвикателно "си проси" представената по-горе медийна реакция.

Второ - митрополитът бе длъжен - именно защото е и архийерей на църквата - да бъде поне отчасти осведомен защо в България все повече двойки избират постоянното небрачно съжителство. Да знае, че то не е просто и само защото хората са станали неморални и "непослушни" на БПЦ, а защото законодателната уредба в държавата ни, която ако почиваше на традиционните християнски ценвности нямаше да прави това - не защитава достатъчно семействата и техните социални и икономически интереси.

Попитайте някой добре образован юрист и той лесно ще ви обясни поради какви чисто икономически опасения много двойки предпочитат днес да не узаконяват брака си. Попитайте също колко много и различни преференции за семействата в повечето европейски страни насърчават модерните - да, все по-либерални мъже и жени - все пак да предпочетат брака пред "свободното съжителство".

Но ето защо, обръщайки се към държавата да не разрешава небрачните двойки, митрополитът би направил диалога си с нея и много по-отговорен и много по-отечески сериозен, ако вместо да прави лични комплименти на министър-председателя, би настоял държавата да изпълни именно функциите си на държава, за да пресече болезнената от църковна гледна точка тяга на своите граждани към вършенето на "тежък грях", за който "се отива в ада".

Понеже другото - съзнанието за благодатната пълнота на брака - не се постига чрез законови забрани, а чрез отеческа грижа, такт и благост, които са задължение на църквата, а не на министър-председателя...

Пълният текст на статията на проф. Калин Янакиев четете в сайта kultura.bg.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 14 минути

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 2 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 3 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 4 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 4 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 5 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 5 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 5 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 6 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 6 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 6 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 6 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 6 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна