Йовчев: Затваряме границата при необходимост
Министрите Ангел Найднов (л) и Цветлин Йовчев   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
46

"Над 1400 са бежанците към момента в България, като по-голямата част от тях са сирийци. През последното денонощие границата ни са преминали 65 бежанци, от които 47 са от Сирия", обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНТ

Йовчев подчерта, че има голям бежански поток от Сирия, като пикът му е бил преди два дни, когато в страната ни са влезли 106 бежанци. 

Вътрешният министър съобщи още, че при необходимост страната ни може да затвори границата си с Турция.

Към момента e изчерпан капацитетът на бежанските центрове в България, заяви вътрешният министър. 

Той посочи три основни действия на правителството по повод на ситуацията с бежанците - засилване на наблюдението на държавната граница, осигуряване на настаняването на пристигащите, както и търсене на помощ по линия на ЕС. 

"В момента търсим спешно места, където можем да настаним тези бежанци, прави се оценка на сградите, които могат да бъда използвани като бежански центрове. Този проблем трябва да бъде решен до дни", посочи още Йовчев. 

По думите му, ако кризата в Сирия продължи, страната ни може да очаква

от 6 до 10 хил. бежанци до края на годината. 

"Това надхвърля нашия потенциал. Това е организация, която трудно бихме могли сами да направим", каза Йовчев. 

По отношение на защитата на границата вътрешният министър посочи, че в момента Турция е пренасочила силите си към сирийската граница и тежестта основно пада върху нашата гранична полиция.

Няма пряка терористична заплаха на територията на България,

увери той.

"Това е един от рисковете, защото имаме промяна в ситуацията. Може да навлязат страната ни голямо количество хора, които не се знае какви са", каза Йовчев. 

На въпрос дали Турция насърчава преминаването на бежанците в България, той отвърна: "Не мога да кажа,че Турция насърчава бежанците, но там има проблем. Може и да нямат възможност да спрат бежанците. Граничния контрол е добър. Ние задържаме тези хора, които преминават, но после трябва да ги настаним".

Трябва да сме на ясно, че независимо дали има военни действия или не, кризата в Близкия Изток е факт, заяви Йовчев. 

Участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред

и няма защо да го обсъждаме, каза още той. 

"Министърът на отбраната Ангел Найденов беше достатъчно категоричен относно позицията на страната ни за участие в такава военна операция. Първо това не е искано от нас до момента и второ, нямаме способността да участваме пряко в една такава операция", каза вътрешният министър. 

Най-голямата заплаха към момента за България е бежанският поток, каза и самият Найденов пред "Нова телевизия".

Данните за броя им, които изнесе той, обаче се различаваха от числата,

обявени от Йовчев. 

По думите на Найденов бежанците, които са дошли на българска територия през 2012 г., са малко над 500, докато за тази година досега са 3100. 

През 2012 г. 206 души от тях са били сирийци, а към момента са 1620. Очаква да се увеличават още до края на годината. 

"Затова са набелязани комплекс от мерки за затягане режима по границата. Това трябва да бъде придружено с разговори с турската и гръцката страна, през които минават бежанците. 

Второ, вече се предприемат мерки за настаняване на бежанците. Разпоредил съм вече да се извърши преглед на всички военни райони и имоти по цялата южна граница, за да се видят какви са възможностите за настаняване там. Взети са мерки с искане към международните организации за подпомагане на България", заяви Найденов.

"До този момент няма отправено искане към България или запитване към България

за възможно участие във военна операция. Да не забравяме факта, че в петък беше проведено първо заседание на Съвета за сигурност към кабинета и това беше едно своевременно заседание, съответстващо на развитието на кризата в Сирия. 

Да отчетем, че ситуацията в Сирия остава сложна от всякаква гледна точка. Драмата в Сирия е пълна и този, който не отчита тази драма, или е напълно неадекватен, или няма човешката чувствителност за драмата, пред която са изправени хората в Сирия", добави Найденов.

"На заседанието на Съвета за сигурност отчетохме, че има

три възможни сценария, по които да се развие ситуацията в Сирия. 

Първият е продължаване на дипломатическите усилия и намиране на политическо решение. България е привърженик точно на този сценарий. Този сценарий е възможен. На практика дипломатическите усилия получиха допълнителен шанс с отлагане на военния удар от САЩ." 

По думите му трябва да се изчака докладът по работата на инспекторите на ООН.

"Все по-често се чува думата зарин, но тя се чува в контекста на това, че има следи от зарин, а няма категорично заключение, че е използвано бойно отровно вещество зарин, няма категорични доказателства. Трябва да изчакаме да приключи цялата работа на инспекторите", повтори Найденов. 

"Вторият сценарий е военна операция със санкцията на Съвета за сигурност на ООН или с решение на НАТО. Тук може да има позволяване на военна интервенция по хуманитарни причини", каза военният министър. 

Той допълни, че третият вариант е "коалиция на желаещите". 

"Българската позиция е, че се придържаме към необходимостта от намиране на политическо решение. Като член на международната общност трябва да се съобразим със съответните решения. Необходимо е категорично да бъде осъдена употребата на химическо оръжие, независимо от източника на химическата атака. 

Трябва да бъдат наказани хората, които са употребили или наредили използването на химическо оръжие. Тук няма защо да скриваме факта, че това се отнася и по отношение на режима на Асад, и по отношение на хора, свързани с опозицията в Сирия. 

Представете си пред какво беше и пред какво продължава да бъде изправен светът в момента на фона на употребата на химически оръжия", каза Найденов.

"Ако става дума за военна интервенция с мандат на Съвета за сигурност или НАТО, ние трябва да изпълняваме своите ангажименти. В случаите на военна интервенция, доколкото най-вероятният сценарий е употребата на крилати ракети, ограничени въздушни удари,

България не притежава способност да участва в преки бойни действия. 

За "коалиция на желаещите"... това е един вариант, към който трябва да бъдем силно резервирани и той е неприемлив към този момент", смята Найденов.

Попитан дали трябва да бъде свикан КСНС, той отговори, че колкото повече форуми има, на които да се обсъждат параметрите, напрежението и рисковете за България, толкова по-добре. 

"Неслучайно подчертавам, че операцията с най-голяма степен на вероятност е използването на крилати ракети и ограничени въздушни удари. Използването на сухопътни сили е сценарий с най-малка степен на вероятност. 

България има стратегия, мерки, планове, които вече са задействани, включително формирането на Национален щаб и регионални щабове в Елхово и Хасково. За първи път се публикуват мерките, които са взети като част от решенията на Съвета за сигурност към МС." 

За есенния политически сезон Найденов каза, че не влизат в него с нагласата за оставка. 

"Министерският съвет не е градил и не изгражда стени. Ако някой започне изграждането на такава стена, тази тема трябва да се отнесе към отсрещната сграда (където се помещава президентството - б.ред.). 

Никога не сме прекъсвали мостове. Винаги сме заявявали готовността си за диалог и това го правим всеки ден, за изграждане на стени не можем и да говорим", каза още военният министър.

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 2 минути

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 17 минути

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 44 минути

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 54 минути

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 1 час

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално смени адреса си в&nbsp;САЩ</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 1 час

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 1 час

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 1 час

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 1 час

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 2 часа

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 2 часа

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер