29

Нов скандал сред енориашите на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София предизвиква руският игумен Филип Василцев.

Проф. Калин Янакиев, който е един от енориашите, твърди, че игуменът продължава да се опитва да изгони българите от църквата, стигнал е дори до нарушаване на Конституцията и законите на страната и енориашите очакват реакция и намесата от страна на държавата.

В предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия проф. Янакиев разказа за учредената на 18 септември в криптата на църквата казашка организация - част от великата донска войска, и я определи като паравоенно формирование.

Инициатор за създаването на казашката организация бил предстоятелят на руската църква игумен Филип, а според някои богослови учредяването на военизирана структура било отново с цел да бъдат изгонени от руската църква нежеланите българи.

В устава на организацията било записано, че тя организира донаборна подготовка на младежи, шефство на подразделения на руската армия, политическа и обществена дейност вътре в страната.

Членовете на организацията, сред които и български граждани, се заклевали да служат на отечеството, но проф. Янакиев запита за кое отечество става дума.

Като още по-скандално той определи изказването на игумен Филип на събиране на 8 септември, на което е присъствал и лидерът на БСП Сергей Станишев. Тогава Филип Василцев казал, че има една единна православна държава.

Ние, енориашите - и българи, и руснаци, настояваме българските институции да си свършат работата и да бъде отзован този човек, който нарушава Конституцията и законите на страната, каза Калин Янакиев.

Той сравни "произведените" сега като казаци с обикновени мутри и разказа, като показа и снимки, как на литургиите напоследък зад него или зад други от българите демонстративно заставал доста едър младеж от тях.

   

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@