6
Бг гарските евродепутати от всички парламентарни групи изпратиха писмена декларация до европейските комисари по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг и по въпросите на разширяването Щефан Фюле в защита на македонския гражданин с български паспорт Мирослав Ризински.

"Мирослав Ризински е български и македонски гражданин,

който излежава присъда в македонски затвор. Българските членове на Европейския парламент сме дълбоко убедени, че присъдата на г-н Ризински е постановена на политическа основа, за което говорят многобройни факти от неговото дело", се посочва в декларацията.

Текстът описва подборно фактите около задържането и осъждането на Мирослав Ризински както и дейностите, извършвани от българския гражданин с македонски паспорт, провокирали интереса на властите в Скопие.

"Българските членове на Европейския парламент сме единни в позицията си, че в Македония се провежда последователна политика по сплашването на всички, които държат на своя български произход. Мирослав Ризински и Спаска Митрова (чиито права бяха драстично нарушени, за което вече информирахме комисар Фюле) са двама души, граждани на Европейския съюз, използвани за назидание на всеки самоопределящ се като българин в Македония.

Ние смятаме, че подобна политика на целенасочено потъпкване на определено национално самосъзнание не отговаря на принципите на Европейския съюз", се казва още в декларацията.

В заключение българските евродепутати отправят призив към Европейската комисия да проведе разследване по случая и да вземе отношение по него, както и да призове

властите в Скопие да разрешат трансфера на Мирослав Ризински за излежаване на присъдата в България,

"което е негово право по силата на Конвенцията на Съвета на Европа за трансфер на осъдени лица".

Инженер Мирослав Ризински е македонски и български гражданин, един от основателите и ръководителите на гражданското сдружение "Български културен клуб - Скопие" (БККС), работещо за демокрация, европейска интеграция и развитие на добросъседски отношения на Балканите.

Заради обществената си дейност той е трън в очите на враговете на демокрацията в Бившата югославска република Македония (БЮРМ), които нееднократно го подлагат на лични атаки и тормоз - включително физическо малтретиране по време на панихида.

През 2007 г. службите за сигурност на БЮРМ обвиняват Ризински в корупция и се опитват да го вербуват, напълно в стил "а-ла-Милошевич", да стане техен агент и да шпионира свои приятели и колеги.

След отказа му да им сътрудничи, той незабавно бива осъден на лишаване от свобода в непрозрачен и силно политизиран съдебен процес.

Понастоящем този европейски гражданин излежава тригодишната си ефективна присъда в скопски затвор, а властите в Скопие вече дълго време тенденциозно блокират неговото прехвърляне в България. Остават още 14 месеца до края на присъдата.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@