0

Възможно е болниците на Министерството на отбраната (МО) – Военномедицинска академия (ВМА), и на Министерството на вътрешните работи (МВР) да бъдат слети от 1 януари 2012 г.

Идеята се обсъжда на кръгла маса "Ведомственото здравеопазване - перспективи и развитие" с участието на министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на отбраната Аню Ангелов, министърът на здравеопазването Стефан Константинов, зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и директорите на ведомствените болници, включително и на болница "Лозенец".

Сливането ще е най-доброто решение за служителите на двете системи,

каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

За да се случи то обаче, ще трябва да бъдат променени четири закона.

"Нека не говорим емоционално, че ще закриваме МВР болница и ще ограничим медицинското обслужване на служителите. Не! Важно е да се осигури най-добрата лекарска помощ. Когато се обединят ВМА и МВР болница, те ще могат да бъдат много по-полезни", коментира Цветанов.

"Искаме да създадем по-добре работещ механизъм за медицинско обслужване на служителите на МВР - заяви той. - Идеята може да осигури

възможността да се ползват най-добрите техники в съответните медицински институти".

Идеята за сливането на двете лечебни заведения е служителите на МВР да могат да получават безплатна медицинска помощ в цялата страна, което може да стане във военните болници, обясни и началникът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Ще се съкрати само административен персонал и то минимално, като се очаква да се съкратят 115 човека в администрацията.

Новата структура ще бъде под ръководството на ген. Тонев.

Директорът на болницата на МВР ще се пенсионира през октомври и ще бъде началник на Катедрата по хирургия към лечебното заведение.

ВМА в 12 пъти по-голямата от МВР болница, а капацитетът й позволява всеки пострадал пациент да получи помощ в рамките на 12 минути, каза ген. Тонев.

Структурата на академията включва пет болници - във Варна, Плевен, Стара Загора, Пловдив и София; шест санаториума, 640 медицински пункта – разположени в цялата страна.

Персоналът е от 3262 души – 720 лекари, 880 сестри, 320 лаборанти, а останалите са технически състав. Базата включва 2500 легла.

Само за миналата година през ВМА са минали 466 хил. пациенти.

18% от тях са служители на МВР, други 18 % са от контингента на МО, останалите са граждани.

Същевременно Медицинският институт на МВР в София разполага и с две поликлиники - в Пловдив и във Варна. Има 300 болнични легла, като

средната използваемост е под 60%.

Предвижда се да се позволи на цивилните пациенти да има по-широк достъп, защото затвореността на болницата води до по-ниски приходи, както от здравната каса, така и от амбулаторната дейност.

Липсва поглед върху цялостното здравеопазване в страната. Двете болници получават средства и от съответните министерства, а не от министерството на здравеопазването – 9 млн. лв. за ВМА и 1 млн. лв. - за МВР болница, допълни ген. Тонев.

В същото време министърът на отбраната ген. Аню Ангелов подчерта, че задълженията на ВМА са около 50% от задълженията на Министерство на отбраната и произлизат от това, че

държавни институции не плащат нищо за лечение

нито НСО, нито НРС, нито ДАНС. Министърът бе категоричен, че това ще трябва да се промени.

"Аз самият не горя от желание да добавям към системата на отбраната допълнителни функции. Заедно с това обаче подкрепям принципа, който е заложен тази концепция – пациентите, както от контингента на МО, така и от контингента на МВР и всички останали елементи от сектора сигурност да получават качествено здравеопазване", добави той.

В момента ВМА има 16 млн. лв., задължения, а МВР болница около 217 хил. лв. До края на септември вицепремиерът Симеон Дянков е обещал 8 млн. лв. за обновяване на МВР болница, каза министър Цветанов. Той увери, че ще се реши въпросът с неплащането за лечението на служителите на НРС, НСО и др.

Иван Павлов от полицейския синдикат коментира, че не вижда

откъде ще дойдат икономии

от сливането при положение, че административният състав на МВР болница е от 10 души и добави, че не са виновни 143-мата служители в болницата, че са със статут. От друга страна обаче във ВМА предстоят съкращения на 225 души, според Бялата книга за отбраната. Павлов определи обединението като "вливане" и запита какви са гаранциите, че служителите на МВР ще получат същите грижи на същите цени.

В отговор вътрешният министър Цветанов обеща, че социалния статус на служителите от МВР няма да бъде нарушен и добави:

"Аз нямам притеснения за тях дали трябва да бъдат съкратени или не.

Те ще трябва да останат, защото съответните клиники ще имат необходимост да разполагат с подобни специалисти. В момента е по-важно, че имаме в МВР около 50 хил. служители. Аз искам да гарантирам по-добро здравеопазване както на служителите на МВР, така и на членовете на техните семейства.

Министерство на отбраната пък има възможност да ползва нашата база, която на моменти може да се окаже, че е по-добра от досега прилаганите добри практики във ВМА и по този начин ще можем да създадем един много по-работещ, много по-силно функциониращ механизъм за здравното обслужване за служителите от МО и МВР".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@