2

П арламентът взе решение за откриване на Медицински факултет в структурата на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. То е внесено от Министерския съвет и беше прието с 91 гласа "за" и един въздържал се.

Откриването на Медицински факултет в структурата на Университета е по предложение на Академичния съвет на висшето училище и въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект.

Предвижда се в новото основно звено да се обучават студенти по специалността от регулираните професии "Медицина" на образователно-квалификационна степен "магистър" в област на висшето образование "Здравеопазване и спорт" и професионално направление "Медицина".

Академичният състав в новото звено ще се състои от 54 човека, разпределени в 9 катедри. За провеждането на клиничната практика на студентите, университетът е предвидил да сключи договор с УМБАЛ "Дева Мария" и УМБАЛ - Бургас.

В Медицинския факултет ще се подготвят лекари за нуждите на региона и страната,

за системата на спешна медицинска помощ, извънболнична и болнична медицинска помощ, както и за нуждите на други структури на националната система за здравеопазване.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи, че Министерството на здравеопазването поддържа тази инициатива на бургаския университет, заради регионалните диспропорции относно наличието на медицински кадри.

"Десетгодишни усилия предшестват днешния ден и народните представители от ГЕРБ подкрепяме предложението за създаване на Медицински факултет в Университета "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас, защото сме убедени в общодържавната полза от това начинание", коментира Ивелина Василева  от ГЕРБ.

Валери Симеонов заяви, че групата "Обединени патриоти" също подкрепя решението. Като сериозен аргумент в негова подкрепа, той изтъкна, че Бургас се е превърнал в "болницата на още две области - Сливен и Ямбол". Освен това през летния сезон броят на потенциалните пациенти достигали към два милиона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@