"Новинар": СУ не обучава за "Стани богат"
Източник: Георги Димитров-Бруно
4

СУ не обучавал студенти, за да участват в "Стани богат", обяви ректорът на висшето учебно заведение професор Иван Илчев по време на откриването на дните на кандидат-студента в петък (11.03.2011г.), съобщава "Новинар".

Ректорът каза, че СУ ще опита да задържи качеството на преподаването, въпреки уравниловката, наложена от закони, наредби и финансиране.

Илчев за пореден път подчерта, че предвидените за учебното заведение средства са бюджет на мизерията и на оцеляването. Ректорът добави, че платеното обучение било изкривено от депутатите от ГЕРБ и се е превърнало в "смехотворно творение".

Дават ли чуждите училища стипендия? Този въпрос основно задават младежи на изложението на чужди средни училища и университети в НДК, съобщава "24 часа". Интересът им се засилва при утвърдителен отговор. На форума се представят учебни заведения от много европейски държави, Япония, Канада и САЩ.

Съветът на върха на ЕС се събра извънредно вчера заради събитията в Либия. "Монитор" проследява срещата, коментирайки, че преходният национален съвет в Либия е измъчвал българските медици осем години и случаят е струвал на България близо 60 млн. долара. "Рано или късно ние ще питаме за тях", заяви премиерът Бойко Борисов по повод дълга на Триполи към София. След освобождаването на медиците ни през 2007 г. тогавашният кабинет на Сергей Станишев реши да опрости либийския дълг, като борчът се прехвърли към фонда за лечение на деца, болни от СПИН в Бенгази.

Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел също е напомнила на съвета какво е правено за българските медици.

Премиерът Борисов е обсъдил казуса Шенген с френския президент и холандския си колега, съобщава "Телеграф". "Надявам се при бъдеща среща със Саркози страната ни да получи подкрепата на Франция за Шенген. Не казвам, че днес сме я получили, но техническата и политическата ни готовност, отношенията между нас, ме карат да мисля, че до лятото ще имаме по-добри новини от Франция", коментира след срещата премиерът.

Пред в. "Труд" Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, дава лаконичен съвет във връзка с друга наболяла напоследък тема: "Пестете гориво - това е изходът".

В "Дума" темата за горивото е продължена също е разгледана с интервю на Ивайло Калфин, евродепутат от "Коалиция за България". Той изразява своята убеденост, че третият енергиен пакет ще свърже пазарите в ЕС. А либерализирането на мрежата не означава, че ще се появят нови доставчици. По думите му целта е през 2020 година в Европа да има един енергиен пазар, който да е свързан с еднакви правила за доставка на електричество и за газ.

Основните искания на железничарите към правителството бяха удовлетворени, коментира "Дума". След първия едночасов предупредителен протест в четвъртък преговорите между синдикати и управляващи приключиха с консенсус късно вечерта. Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че по повечето теми са получили разбиране от държавата. Става въпрос за проблемите с работните места, социалните придобивки и модернизацията в железниците.

Седмица след първите сигнали за абсолютния хаос в данъците на София опозицията обяви, че търси начини за отмяна на новото зониране. "Обсъждаме законодателните възможности за отмяна на решението на СОС. Има вариант то да падне и заради това, че ще правят промени в данъците по време на данъчната кампания", коментира пред "Сега" Жельо Бойчев (БСП).

Португалия ще ни подпомогне с ноу хау услугата "едно гише" и регистрация на фирма "за един час", информира още изданието. Лисабон ще ни предостави и софтуер за онлайн регистрация на автомобилите. Това се разбраха вчера финансовият министър Симеон Дянков, министърът на правосъдието Маргарита Попова и Антонио Фигейредо, председател на португалския Институт по вписванията и нотариата (под чиято шапка са всички основни регистри в страната).

Португалия е първата страна в ЕС, въвела пълна електронизация на регистрите, като за новаторството си дори е била удостоена с приз на Световната банка. Дано португалският опит помогне на нашата Агенция по вписванията и Търговския регистър, които напоследък се оплакват от прекомерна натовареност и от липса на финансиране, а регистрациите на фирми все повече закъсняват.

Работна група от пенсионери ще наблюдава цените на хранителните стоки. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след среща с икономисти. "Нека да ангажираме пенсионерите, защото те са част от нашето общество. Напишете на първа страница, че пенсионерите ще наблюдават цените", са думите на министъра, отправени към репортер на "Труд".

Охладените пилета са пълни с вода и химикали, информира още изданието. Многото соя в колбасите променя цвета им, но няма нормативен документ, който да лимитира количеството й в саламите, а процентното съдържание на солта е определено единствено в продуктите "Стара планина".

Заливат ни отровни зеленчуци от Турция, алармира "Атака". Митата върху вносните плодове и зеленчуци от трети страни трябва да бъдат увеличени, призова депутатът от "Атака" Огнян Тетимов. "Настоявам да инициирате среща с финансовия министър Симеон Дянков и въпросът да бъде обсъден, защото пазарът ни е залят от чушки и домати с пестициди", обяви Тетимов. В момента зеленчуците, които се внасят от Гърция и Македония, са стоки, които там са изхвърлени, а у нас пристигат на дъмпингови цени и унищожават родните производители, обяви още националистът.

РЗС обвини Цветанов, че източва чужди фондации, пише "Труд". А от БСП настояват ГЕРБ да излезе от социалната кома, да индексира доходите спрямо галопиращата инфлация и да започне реална битка с бедността. "Дума" допълва: "Вицепремиерът е осъществил източване на немските политически фондации "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер" в периода 2007-2008 г., като общата сума на присвоените средства е не по-малко от 600 хил. лв.".

Официален отказ от Министерството на здравеопазването да отпусне допълнителни средства за лечението на хепатитно болните е получил директорът на старозагорската МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" д-р Николай Колев, пише изданието. За да поеме десетките случаи на заразените с хепатит пациенти преди време, старозагорската болница е преобразувала шест отделения, което нарушило и без друго влошеното й финансово състояние.

"Румен Петков знае причината, поради която му бе отнета визата за САЩ", заяви при посещението си в Шумен американският посланик у нас Джеймс Уорлик. Дипломатът отказа да коментира последните нападки на Петков, пише "24 часа". Уорлик се срещна с кмета на града Красимир Костов, областния управител Димитър Александров и окръжния прокурор Ася Петрова. Визитата му бе продиктувана от желанието да проследи как се справя страната ни с организираната престъпност и корупцията, които са сред най-важните въпроси за България. Това е пряко свързано с успешната работа на прокуратурата.

"Пращаме 20 огнеборци", известява още ежедневникът. Премиерът Бойко Борисов е декларирал готовност за незабавно изпращане на 20 български пожарникари в Япония, за да помогнат при издирването на пострадали хора от земетресението, съобщи правителствената пресслужба. В момента се уточняват техническите детайли по изпращането на спасителите с японското посолство в София.

Чудовищен вертикален трус с магнитуд 8.9 по Рихтер и продължителност от почти 5 минути разтърси североизточна Япония, отразява бедствието и "Атака". Земетресението вдигна цунами с височина 15 метра, които стигайки брега, са тръгнали нагоре по течението на една река, унищожавайки всичко по пътя си. По информация на българското посолство в Токио, към момента няма данни за пострадали български граждани. В страната живеят около 600 българи. МВнР поддържа постоянен контакт с посолството чрез сателитна връзка, поради нарушените комуникации в Япония.

"Булгаргаз" предлага природният газ за второто тримесечие на годината да поскъпне с 6,61 процента спрямо утвърдената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена за първото тримесечие, съобщиха от газовата компания. Предлаганата от газовия доставчик цена от 1 април е 543.05 лв./м3 без ДДС или увеличение с 33.67 лв. за 1000 куб м., информира "Новинар". Решението все още не е окончателно гласувано.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 10 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове