Нова медийна атака срещу България от РС Македония
Източник: iStock Photos/Getty Images
64

Д ългогодишната агресивна кампания на българската държава с дейности по „гладко и безпрепятствено даване на гражданство и паспорти на македонски граждани, с намерение да се съберат писмени доказателства, че македонците имат български корени“, изглежда е изправена пред сериозен провал, пише скопският вестник “Нова Македония“ в материал, цитиран от Фокус.

Съдейки по броя на избирателите за предстоящите избори в България, регистрирали се да упражнят правото си на глас в българското посолство в Скопие на 4 април, амбициите и усилията на българската политика за „повишаване на осведомеността“ на македонците за „общата история и произход ", са далеч от желания ефект. И в съседните държави е много малък броят на тези, които се чувстват българи и като такива са изразили желание да изпълнят задължението си към втората си родина. Това е фактът, който отразява колко е преувеличила официална София със своите изчисления и стремежи да покаже значителен брой българи в региона. Това беше и инструментът, с който българските държавни служители доказваха териториалните стремежи, както наскоро заяви българският министър на отбраната Каракачанов.

“Нова Македония“: Санстефанска България заема територии и народи от съседни държави, където почти няма българско малцинство.

Въз основа на официалните данни, публикувани на уебсайта на Българската централна избирателна комисия, в Македония (с която двустранните отношения са обтегнати именно поради отварянето на исторически и идентичностни проблеми) се регистрираха едва 328 души. Този брой е дори по-нисък от броя на регистрираните гласоподаватели от далечна Австралия - 422. От Сърбия избирателната комисия в България е получила само 172 заявления, а от Румъния 58. Срок за регистрация на български граждани в чужбина, които искат да участват в парламентарните избори в България., който ще се проведе на 4 април, изтече на 10 март, в полунощ.

MakPress: Северна Македония тръгва с българското знаме на "Евровизия"

Цифрата от 328 регистрирани гласоподаватели за българските избори в Македония е поразителна по отношение на данните, използвани от българските политици за издадени гражданство и паспорти на македонски граждани. Според тях този брой до момента е над 100 000 души, а над 70 000 македонски граждани се твърди, че са в процес на получаване на българско гражданство и паспорт. След публикуването на тези данни сатирични статуси от рода на „в Македония има повече Свидетели на Йехова, отколкото българи“ се появиха в македонската общественост и в социалните мрежи почти моментално.

“Нова Македония“: Принудително проведената етническа денационализация ще се завърне като бумеранг.

“Този повече от скромен брой регистрирани гласоподаватели от Македония за предстоящите избори в България недвусмислено показва, че тяхната дългогодишна пропаганда и кампания за „насаждане на български корени“ на македонците не се е хванала корен. Това е истинската картина на българските настроения в Македония. Разбира се, не може да се пренебрегне фактът, че в Македония са издадени хиляди гражданства и паспорти с изявления от „български произход“, но също така се вижда, че тези, които са направили изявленията или не са били искрени, или просто са го направили по икономически причини, за да се улесни намирането на работа в ЕС и дори в други страни по света, където е по-лесно да се получи паспорт от държава от ЕС. Прословутата истина е, че България използва членството в ЕС, за да издава българско гражданство на съседни държави като инструмент на своите експанзионистични политики. Въпреки че този брой, който се управлява от български политици, за 100 000 издадени гражданство в Македония е голям за Скопие, той все още не е задоволителен за София. А именно в самото начало на политиката за издаване на гражданство и паспорти, когато българският паспорт придоби стойност поради членството в ЕС, прогнозата и очакванията на България бяха през първите година-две в Македония да кандидатства за поне 200 000 души за гражданство. Тази тенденция и политика на България продължава почти двадесет години, но все пак е постигната само половината от първоначалната прогноза ,“ казва бившият македонски посланик Мелпомена Корнети.

Заев каза кога българите ще бъдат включени в конституцията

Въпреки че крайният срок за регистрация на гласоподаватели в чужбина е изтекъл, в допълнение към регистрацията за гласуване в Македония, македонските българи и македонските граждани, притежаващи българско гражданство и паспорти, имат възможност да пътуват до България и да гласуват в избирателните секции в изборния ден. Известно е, че огромен брой от тях са регистрирани на един адрес или на несъществуващи адреси, а в Кюстендил например като жилищен адрес е регистрирана обикновена стара подстанция. Но практиката до момента показва, че избирателната им активност е изключително ниска. Ако добавим към това условията за пътуване и настоящата пандемия, трудно е да се очаква, че избирателната активност от страна на Македония за предстоящите парламентарни избори в България ще бъде висока.

“Нова Македония“: Класическа злоупотреба с привилегията за членство в ЕС от страна на България.

“Oсвен че е свидетелство за това колко искрени са всички изброени македонски граждани с българско гражданство и паспорти в изявленията за „български произход“, настоящият брой на регистриралите се в Македония, за да гласуват на изборите в България, говори за това, че цялата българска политика чрез издаване на паспорти на македонци и други чужденци е просто фарс. Класическа злоупотреба с привилегията на членството в ЕС е манипулирането на македонци като българи. Всъщност те самите проведоха криминални разследвания в България, за издаването на гражданство и паспорти. Дори по-малък от символичния брой български граждани, регистрирани в чужбина, заинтересовани да гласуват на предстоящите избори, по отношение на издадени гражданство, е друг принос към доказателствата за криминалния аспект на такава българска политика,“ каза Тодор Петров, президент на Световния македонски конгрес.

ЕС разделя Албания и Македония заради България

Въпреки очевидния провал на опитите за българизация на Македония, чрез издаване на гражданство и паспорти на македонските граждани, Петров подчертава, че гражданството все още не е идентификация за етническия произход на този, който го притежава.

„Опитът да наложи гражданството като етническа квалификация, България, освен че го използва за асимилацията и експанзионистичните си намерения към Македония, вътрешно го използва, за да поддържа известна национална сплотеност. Защото, ако се отвори етническият въпрос в България, има голям риск държавата да се разпадне,“ смята Тодор Петров.

Коментари 64
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

64 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите