1

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година.

Четири са предвидените ваканции през следващата учебна година.

- Първата ще е от 1 до 4 ноември, включително.

- По Коледа учениците ще почиват общо 11 дни – от 22 декември до 1 януари, включително.

- Междусрочната ваканция ще е от 2 до 5 февруари, като вторият срок трябва да започне на 6 февруари.

- През пролетта учениците от I до XI клас ще почиват от 30 март до 7 април, включително. За дванайсетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април.

С графика за провеждане на изпитите се предлага матурите да останат на същите дати – първата по български език и литература (БЕЛ) от майската сесия да се проведе на 21 май 2019 г., а втората по предмет по избор - на 23 май.

Проектът предвижда държавните зрелостни изпити по желание да се проведат в периода 28-31 май.

Предлага се в сесията август-септември 2019 г. изпитът по БЕЛ да е на 28 август, вторият задължителен - на 29-и, а изпитите по желание в периода 30 август-4 септември.

Следващата е първата година, в която по учебен план седмокласниците ще учат 36 учебни седмици,

т.е. за тях учебните занятия ще приключат на 28 юни. За сравнение - това е с две седмици повече, спрямо предходната учебна година.

Датите на националните външни оценявания (НВО) се определят всяка година и за следващата проектът предвижда изпитът по български език да е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли.

Резултатите от първото класиране на учениците трябва бъдат обявени до 11 юли, от второто класиране - до 18 юли, а обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Промяна се предлага и за външните оценявания за четвъртокласниците - на 9 май да се проведе изпитът по "Човекът и обществото“, а на 10 май - по "Човекът и природата“. Проверката на знанията по БЕЛ е предвидена за 14 май, а по математика – за 16 май.

Оценяването на дигиталните компетентности на учениците от X  клас ще се проведе в периода 10-14 юни. Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация се провеждат на три сесии – през януари, юни-юли и септември. Те са в зависимост от това кога желаещите са придобили право да ги положат.

Времето за обсъждане на предложените от МОН варианти на графици е един месец.

МОН поправи грешката с класирането, но родители откриха други нередности

МОН прати на прокурор Великотърновския университет

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@