3

Проф. Иван Илчев беше преизбран за ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за следващите четири години.

Той получи на балотажа 233 гласа от Общото събрание на СУ.

Другият претендент за ректорския пост - проф. Петър Славейков - бивш декан на Геолого-географския факултет, събра 125 гласа на балотажа.

При първото гласуване за четиримата претенденти за ректорския пост от Общото събрание на СУ проф. Илчев е получил 169 гласа, а проф. Славейков - 93 гласа.

Другите двама кандидати - проф. Божидар Ангелов и проф. Валери Стефанов, получиха съответно 66 и 37 гласа от членовете на Общото събрание.

Преди гласуването за 55-ти ректор на Алма Матер проф. Иван Илчев заяви, че трябва да се въведе интегрирана управленска система, чрез която да се премахнат дублиращите функции на различни отдели.

По думите му трябва да се използват услугите и на външни консултантски фирми, за да се оптимизират разходите.

Проф. Илчев заяви, че от учебната 2012-2013 г. дистанционното обучение в СУ трябва да започне в поне четири факултета. Сега в Софийския университет има 16 факултета и 3 департамента.

Проф. Петър Славейков, каза, че "външните задължения на СУ - към държавата и към фирми, са 10 млн. лева, а вътрешните дългове - също са значителни". По думите му сегашното ръководство на СУ "води висшето училище до състояние, подобно на това, в което са изпаднали колегите от БАН".

Алма матер е в очевидна криза, въпреки че има най-високия рейтинг сред българските университети, посочи проф. Славейков. Той призова за незабавни преговори за разсрочване на натрупаните дългове.

Проф. Валери Стефанов от Факултета по славянски филологии предложи да се разсрочат задълженията на СУ, за да "не се парализира" дейността на висшето училище. Той предложи също да се проучат възможностите за получаване на кредити от СУ - от наши и чужди инвеститори.

По думите му Софийският университет се нуждае от стратегическа рамка - с дългосрочни цели и приоритети.

Проф. Божидар Ангелов, декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ, заяви, че през последните 10-15 години Софийският университет изпусна "златния шанс" да има свой колеж, че в СУ сега не се предоставя възможност за дистанционно обучение в колеж или във филиал в някой град.

Кандидатът за ректор посочи, че сериозно трябва да се преосмисли кандидатстудентската кампания на висшето училище и да се помисли как може да се привлекат повече студенти от ЕС и извън него.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@