15

П редседателският съвет на Народното събрание е приел днес да бъдат разсекретени докладите на ДАНС и прокуратурата за извършената проверка за работата на приходните агенции.

В докладите има изводи, че акцизната информационна система позволява да бъде манипулирана, а тя трябва да следи движението на горивата, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев.

В сряда от БСП поискаха документите да бъдат разсекретени или да бъдат обсъдени на закрито заседание на парламента. От левицата посочиха, че докладите разкриват слабости в Българската акцизна информационна система.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова дори заяви, че финансовата сигурност на България е застрашена.

„На 9 януари в секретно деловодство на българския парламент постъпиха 3 документа – доклад на ДАНС, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Горанов. За съжаление уважаеми колеги, законът ми забранява да си служа с имена на хора, фирми и с числа за злоупотреби с корупция, но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели, е направен извод за финансовата сигурност на страната“, заяви Нинова. 

От ГЕРБ също подкрепиха докладите да бъдат разсекретени и обясниха, че са предприети действия за отстраняване на проблемите.

От упрвляващата партия обаче коментираха, че твърденията на левицата са "поредната политическа димка" и "поредната лъжа" отляво, с която се налива медийно внимание към вота на недоверие.

БСП внасят вот на недоверие срещу правителството

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е изпратила писма до главния прокурор Сотир Цацаров и до шефа на ДАНС Димитър Георгиев, с което моли за разсекретяване на доклада на спецслужбите за пробив в централизираната акцизна система (БАЦИС) на Агенция “Митници”, съобщи "24 часа".

Според изданието в доклада се отчитало, че

през 2015 г. системата е била пробита от хакерска група

за период от 15 минути до няколко часа, при което са извършвани нерегламентиран транзит и контрабанда на акцизни стоки през границата на България, Сърбия, Македония, Румъния и Гърция.

ГДБОП е идентифицирала групата. Установено е, че са изтрити над 300 000 записа за стоки, от които бюджетът е загубил 10 млн. лв. от акциз.

Вчера от ГЕРБ заявиха, че доклад е бил изготвен по сигнал на Агенция "Митници" към ДАНС и съответно прокуратурата. Той е на база на извършените проверки от ДАНС под наблюдението на наблюдаващ прокурор и е завършил с девет констатации на слабости в Българската акцизна информационна система /БАЦИС/, но

няма констатирани нарушения за образуване на дело и няма констатирани вмешателства в системата,

обясни Валентин Николов.

Той посочи, че докладът е предоставен на министър-председателя, който го е предал на министъра на финансите и са предприети съответни действия за отстраняване на слабостите.

Ние също споделяме мнението, че този доклад трябва да бъде разсекретен, за да може обществото да се запознае с него, да види, че няма нищо експлозивно и нищо от това, което в момента се вменява на правителството, коментира депутатът от ГЕРБ.

Николов припомни, че още в 41-то НС с изменения в Закона за акцизите и данъчните складове ГЕРБ задължи всички субекти - данъчни и акцизни складове за горива, да поставят измервателни уреди с цел ограничаване и прекратяване на контрабандата.

От ГЕРБ цитираха данни за данъчните приходи по Консолидираната фискална програма, които от 23 млрд. лева през 2014 г. достигат 29,6 млрд. лева за 2017 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@