44

Н ай-богатият от деклариралите имуществото си директори на болници в България е професор Генчо Начев. Той е начело на „Света Екатерина”. Има банкови влогове за над 6 милиона лева, четири къщи с двор, четири апартамента , земеделски земи, три леки автомобила и участие в компании с различна дейност, като една от тях е ВЕЦ, съобщава NOVA

Това става ясно от декларациите на болничните директори за 2017 г., публикувани от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Същевременно 69 болнични директори не са подали декларации за имуществото си в срок.

Къде потъват парите за здравеопазване

Министърът: Здравеопазването ни е отличник

Експерт: НЗОК има близо 130 млн. лева преразход при лекарствата

Значителни активи има и доктор Дечо Дечев, който от около месец е управител на Националната здравноосигурително каса, а пред това беше директор на болница „Свети Иван Рилски”.

Той притежава шест имота. Сред тях е къща с двор, мезонет в Гърция, апартамент и парцел. Банковите влогове на д-р Дечев са с общо 255 000 лева.

Почти толкова са и влоговете на директора на друга известна столична болница – „Света Анна”. Славчо Близнаков е декларирал, че има 262 671 лв. в банка, 2 апартамента, 3 ниви и два парцела. 

Много по-малко имущество е декларирал директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” – професор Асен Балтов. Според декларацията му той държи в банка около 177 000 лева, има два апартамента – в София и Арапя. 

За неподадена декларация законът предвижда глоба от 1000 до 1500 лева при първо нарушение. Ако и следващата година се направи същият пропуск, паричното наказание става от 2500 до 5000 лева. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@