"Труд": По 4320 лева на човек ни струва държавата
"Труд": По 4320 лева на човек ни струва държавата   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
27

Българинът ще плати средно по 4320 лв. догодина, за да издържа държавата, пише "Труд". Това сочат сметките на Института за пазарна икономика.

Най-скъпата услуга, която всеки ще плати догодина, са пенсиите. Те ще струват по 1081 лв. на човек.

Майките тръгват на бунт на 22 октомври, извежда под глава "Стандарт". Въоръжени с памперси и биберони, те ще искат от властта детски надбавки за всички малчугани и увеличение на майчинството през втората година - от сегашните 240 на 310 лв.

Ще настояват още да има данъчни облекчения за семейства с хлапета под 18 г. и да се построят още забавачки.

Загубите на вода в страната достигат до 80 на сто, а минималните са около 50 процента, информира "Монитор".

В това число се включват както загубите от течове, така търговските загуби, свързани с кражби или неточно отчитане. Това коментира Мариана Итева, регионален директор "Бизнес развитие" за Балканите във "Веолия вода".

Грип "изскача" от банкнотите, алармира "Труд". Проверка показва, че вирусът се задържа върху тях за около едно денонощие. Това означава, че след два месеца, когато ни атакува зимната зараза, парите ще представляват още една заплаха за здравето ни.

Конституционният съд отмени шест спорни текста от закона за конфискацията и така застави парламента да ги преправи още преди да е влязъл в сила, анонсира на първа страница "Труд". Съдът обаче запази същността му - ще се отнема имущество и без присъда за престъпление, а само след повдигнато обвинение.

И при провален референдум темата за АЕЦ "Белене" ще влезе в НС, е заглавието над коментара в "Сега". България определено няма традиции в провеждането на референдуми.

В новия закон вече се очертаха доста празноти, които са обект на спекулации от политиците. Със сигурност референдумът за АЕЦ "Белене" ще даде началото на натрупването на практически опит, който е твърде важен за всяка обществена инициатива.

Под заглавие "Няма референдум, има судоку", Веселин Стойнев споделя пред "Труд": "Крайната цел на цялото това политико-юридическо инженерство е хората да се омаломощят, отвратят и масово да не излязат да гласуват."

В интервю, на по-задна страница, депутатката от БСП Корнелия Нинова допълва:

"ГЕРБ се страхуват от референдума. Търсят начин да го провалят, защото, ако той е успешен, това означава вот на недоверие за правителството, даден от народа."

Яне Янев публично обвини Нинова в участие в корупционни сделки, свързани с енергетиката, изграждането на АЕЦ "Белене" и договори за доставка на газ от Русия.

"Аз твърдя, че Янев е лъжец и трябва да си получи наказанието. Изобщо не се притеснявам. Доказателство е подаденият от мен сигнал до главния прокурор с искане за сваляне на имунитета му и образуване на дело за набедяване", подчертава още депутатката.

Тя изразява своето опасение, че Янев изпълнява поръчка на ГЕРБ. "Целта е да се дискредитира БСП и да се провали референдумът за АЕЦ "Белене", като се внуши на обществото, че това е корупционна схема, от която то губи", категорична е Нинова.

Управляващите продължават упорито да налагат идеята си да има данък върху доходите от лихви от депозити и влогове, макар да не са изчистили детайлите около въвеждането и събирането му и всеки ден променят идеите си, коментира под глава "Сега".

Вчера стана ясно, че въпреки уверенията на финансовото министерство, че доходите от лихви няма да се декларират, част от българите все пак ще трябва да ги обявят в данъчните си декларации.

Задължение за деклариране на парите от лихви ще има за всички българи, които получават доходи извън възнагражденията си по трудово правоотношение, обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Въвеждането на данъка бе одобрено вчера на първо четене в ресорната парламентарна комисия единствено с гласовете на ГЕРБ.

Железен контрол за трафопостовете, обещава в интервю за "Телеграф" кметът на Бургас Димитър Николов. 39 съоръжения от такъв тип се намират в жилищни сгради в Бургас. Подобно е положението и в други големи градове на страната.

"В тази връзка продължавам категорично да настоявам за промени в Закона за устройството на територията, за да бъде прекратена практиката да има трафопостове в жилищните сгради. Вече съм предложил на бургаските депутати, имам разбирането и на министър Лиляна Павлова и при първа възможност предложението ще влезе в Народното събрание", отбелязва Николов.

Темата на "Труд" оповестява: Най-разпространеният начин за започване на работа в Министерството на външните работи е чрез спечелване на конкурс за стажант-аташе. Такъв сигурно ще бъде обявен идната пролет.

Изискванията са високи, а конкуренцията е голяма, смята Христо Полендаков, директор на дирекция "Човешки ресурси".

Досегашните математически гимназии вече ще се делят на 2 вида - с прием от 8-и и от 5-и клас. Това решиха депутатите от комисията по образование при второто четене на закона за предучилищното и училищното образование. парламентарната комисия, информира "24 часа".

"Философията на новия закон е, че всяко дете притежава талант и всяка детска градина и всяко училище трябва да създаде условия за неговото развитие. Става въпрос за прецизиране на институциите в системата на училищното образование", посочва в интервю за вестника Милена Дамянова, зам.-министър на образованието.

"Фейсбук" влезе в училищните правилници, допълва по темата "Стандарт". Все повече школа пишат специални правила какво е позволено да правят децата, когато са в нета.

Някои от тях са създали изрични етични кодекси за онлайн поведение или са въвели декларации, които се подписват от родители и ученици.

Основната причина за проблемите в Студентски град е девалвацията на висшето образование, заявява в интервю за "Новинар" експертът в областта на образованието Иван Игов.

"Голяма част от младите хора, които идват да учат в университетите, понякога едва ли не ги молят да се запишат. Идват с идеята не толкова, че ще учат, колкото че ще си прекарат добре времето, че ще купонясват няколко години, пък каквото се случи после", аргументира се Игов.

Според него младите трябва да променят мотивацията, с която отиват да следват. "По последни данни някъде около 25% от нашите студенти, които заминават да учат в чужди университети, в края на първата година се връщат.

И основната причина за това не е толкова адаптацията, колкото неумението да учат. Те попадат някъде, където ти наистина трябва да залягаш над учебниците, и не остава време за забавления. А при нас не е така. При нас студентите не са заплашени от нищо. Учиш-не учиш, все ще избуташ до диплома", посочва още Игов.

Трудът в здравеопазването се оказва най-стресиращият и затова секторът е първият, в който тръгнаха масови проверки за оценка на психосоциалните рискове при работа, пише "Сега".

Тя върви у нас и в цяла Европа от началото на октомври до края на ноември. В здравния сектор са натрупани най-опасните фактори за стрес, определени като такива от експерти от 12 страни, които подготвят инструментите за инспектиране на психосоциалните фактори по време на кампанията.

"24 часа" и "Телеграф" алармират на първа страница: Смърт чрез обесване грози двама българи, хванати с дрога в Малайзия". На 29 октомври се очаква съдът да произнесе присъдите на Иван Костов и Георги Бакалов.

Те са задържани на 18 май 2011 г. на международното летище "Султан Исмаил" с 5,6 кг амфетамин на стойност 497 000 долара. Законите на тази страна предвиждат смърт за далеч по-малки количества наркотици.

159 осъдени на смърт от там чакат изпълнение на присъдите си. Малайзия е една от последните страни в света, където има смъртни присъди, изпълнявани чрез обесване.

Казусът "Опиц" - нито те пазят, нито можеш да се защитиш. До това заключение стига журналистът Калин Манолов в интервю за "24 часа". По думите му освен Закона за оръжието, трябва да се промени НК в частта му за статута на неизбежната отбрана, при това така, че като попаднеш в такава ситуация и използваш оръжие, да не носиш наказателна отговорност.

Законът трябва да конкретизира в кои случаи си в състояние на неизбежна отбрана. "Притежаването на законно оръжие у нас не е право, а привилегия. Защото държавата знае, че въоръжените хора един ден може да се обърнат срещу нея, ако тя действа като престъпник", отбелязва още Манолов.

"Борис Велчев беше дипломат" е заглавието над интервю в "Преса" със зам.-главния прокурор Галина Тонева. По думите й мандатът му е бил много ценен.

Надявам се следващият главен прокурор да продължи в същия дух, защото всяка крачка назад би била с много тежки последици за прокуратурата, споделя Тонева.

Няма опасност вълната от сирийски бежанци да стигне България, категоричен е пред "Монитор" Тошицуки Кауаучи, временно изпълняващ длъжността ръководител на представителството на Върховния комисариат за бежанците към ООН в Република България.

"Това, което наблюдаваме, е, че бежанците се опитват да останат в района близко до домовете си. Всъщност тези хора са принудени да напуснат страните си заради текущата ситуация, но искат да се завърнат. Надявайки се условията в родината им да се подобрят. И ще го направят веднага щом ситуацията отново стане нормална.

Така че европейските страни, включително България, трябва да са подготвени, но в същото време настоящата ситуация е далеч от какъвто и да било истински наплив на бежанци от Сирия към Европа. Броят сирийски бежанци, идващи в Европа, все още е много нисък", съобщава Кауаучи.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Паметникът на връх Шипка

Отменят тържествата на Шипка

Теми в развитие Преди 40 минути

Ето каква е причината

Бойко Борисов, Зорана Михайлович, Теменужка Петкова

Съвместна работна група ще ускори изграждането на интерконектора между България и Сърбия

България Преди 1 час

"Неслучайно проектът е от общ интерес за ЕС", заяви Теменужка Петкова

Бойко Борисов

Борисов: По-силен ЕС е в интерес и на глобалното сътрудничество

България Преди 2 часа

Премиерът взе участие във видеоконференцията на държавните и правителствените ръководителите на страните членки

За силен имунитет - яжте тези храни

За силен имунитет - яжте тези храни

Любопитно Преди 3 часа

Полезната и богата на витамини храна е важен избор, за да бъдем здрави

Илияна Шишкова

„Майки“ в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Авторът Илияна Шишкова разказва какво е станеш майка, докато си в затвора

<p>Нюйоркският вариант&nbsp;засяга по-възрастни хора&nbsp;</p>

Нюйоркският вариант на COVID-19 засяга по-възрастни хора

Теми в развитие Преди 4 часа

"Това е нещо, което трябва да следим", казва директор на институт по генетика

Корнелия Нинова

БСП настоява за преговори с Русия за ваксина "Спутник V"

Теми в развитие Преди 5 часа

БСП внася днес в Народното събрание проекторешение за предприемане на действия за доставка на руската ваксина "Спутник V"

Отдел Издирване

„Отдел Издирване“ с премиера тази вечер от 21:00 ч. по NOVA

България Преди 5 часа

Какво могат да очакват зрителите от премиерния криминален сериал?

Бели бюлетини от печатницата на БНБ за изборите

Бели бюлетини от печатницата на БНБ за изборите

Избори 2021 Преди 5 часа

ЦИК ще контролира всички етапи по отпечатването, съхранението и доставката им по места

<p>Бус блъсна трима работници на АПИ, има загинал</p>

Микробус блъсна трима работници на АПИ, има загинал

България Преди 5 часа

Състоянието на единия от ранените е тежко, а другият е получил леки наранявания

пингвини

Каква опасност грози бебетата пингвини

Любопитно Преди 6 часа

С какво им се налага да споделят гнездото си те

Тренд: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 - на ръба

Тренд: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 - на ръба

България Преди 6 часа

Дистанцията между първите партии леко се увеличава

Модулният лаптоп на Framework

Модулен лаптоп ще се опита да промени бранша

Технологии Преди 7 часа

Той е дело на основателите на Oculus