"Труд": Закриват 180 села
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
26

Сто и осемдесет български села предстои да бъдат закрити, защото в тях не живее нито един човек, извежда под глава "Труд".

Първите 16 от тях бяха официално заличени вчера с решение на Министерския съвет.

Правителството изостава сериозно от програмата си за реформи, отбелязва под глава "Сега". До декември кабинетът очаква да изпълни едва 23 процента от заложените за 2012 г. мерки.

Продължава да изостава и изпълнението на дейности, предвидени да приключат през 2011 г. За да прикрият закъснението, част от министерствата просто удължават крайните срокове, но това не променя факта, че дейностите остават неизпълнени.

Това е записано в приетия вчера от кабинета редовен отчет за изпълнението на националната програма за реформи към полугодието.

Референдум, избори и лобизъм ще бележат новия сезон на парламента, коментира в заглавие "Сега". Една от първите задачи на депутатите през новия сезон е приемането на промени в Изборния кодекс. Друга дискутирана тема ще бъде и изборът на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

Въпреки че е известно с мудността си, родното правосъдие рекордно бързо приключи дело за жестокост над куче, коментира на първа страница "Преса". Само половин година, след като стреля по две четириноги с ловна пушка, Акиф Халил от разградското село Брестовене получи една година условно и 2000 лв. глоба от съда в Кубрат.

Българското представяне на олимпиадата в Лондон показа еднозначно, че толерирането преди всичко на елитния спорт в дългосрочен план може да донесе само провали, пише "24 часа".

Веднага след края на игрите се заговори за поставяне на основата на масовия спорт преди всичко при децата в ученическа възраст. Проучване на ежедневника показва, че в големите градове може да се играе безплатно, но не и да се тренира без пари.

Оказа се, че докато първото е възможно сравнително на доста места, то въпросът с квалифицираното ръководство стои направо трагично. Почти никъде с малките не се занимават специалисти, не се търсят таланти, които по-нататък да бъдат привлечени от клубовете и да се ориентират към професионалния спорт.

Близо два пъти са намалели първолаците от 1989 г., пресмята "Преса". Преди идването на демокрацията около 110 000 деца годишно са прекрачвали прага на училището за първи път.

През 2000 г. техният брой е бил около 80 000. Тази година записаните към 15 юли малчугани са 60 872, сочи справка на образователното министерство.

Българското образование е загубило посоката си, заявява в пред "Преса" университетският преподавател Христо Тодоров.

"То не знае какви са неговите крайни цели, то е дезинтегрирано като институция. То морално се е предало. Учителската професия има лош обществен престиж, защото ние като общество имаме ниски изисквания", коментира Тодоров.

Според професора от значение за младите студенти и ученици е гражданската позиция. Но повечето от тях не знаят дори как възникват законите.

В университета гражданската грамотност се придобива, но я няма като резултат от работата на училището, изтъква още Тодоров.

Търсим терен за нов Студентски кампус, анонсира пред "Монитор" Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет - София. Идеята е обособеният терен да бъде ограден от охрана.

"Освен жилищни сгради ще има хубави алеи и тенис кортове, басейн, ще има най-много едно-две бистра за хранене и кафенета, в които обаче няма да се предлага алкохол", категоричен е Митев.

Учител в столично школо взема по-малко от чистачката в училищен стол, алармира на първа страница "Телеграф". Това става ясно от електронната трудова борса на сайта на Агенцията по заетостта.

На нея е публикувана обява за свободно място за учител по история срещу заплащане от 293 лв. В същото време се търсят 3 чистачки за училищен стол срещу възнаграждение, което е със 100 лв. отгоре - 380 лв.

Интернет страницата е залята от фрапиращи оферти, показващи тоталното разминаване между образование и възнаграждение у нас.

"Total-ни надежди. Френската компания предложи рекорден бонус от 40 млн. евро в очакване да открие залежи на газ в Черно море", информира на първа страница "Капитал Daily".

Малко след като България се ангажира да участва в изграждането на "Южен поток" при условията, поставени от "Газпром", за да може да подсигури доставките на природен газ след 2012 г., страната ни сключи договор за проучването на една от най-обещаващите зони, която може да осигури газовата ни независимост за следващите 20-30 години, уточнява на вътрешна страница ежедневникът.

България ще постави въпроса за намаляване на акцизите върху горивата в рамките на ЕС, е акцентното заглавие за "Монитор" по темата. Предложението ще бъде обсъдено на предстоящата среща на икономическите и енергийните министри от общността.

В Европа акцизът върху горивата е 7 пъти по-висок, отколкото в САЩ, посочва изданието.

Тих бял Дунав стана мина, констатира под глава "Стандарт". Ломските рибари захвърлиха въдиците и нарамиха лопати. Заради сушата насред реката изникнаха десетки островчета.

Наслоените по тях лигнитни въглища примамват все повече местни хора. Те товарят лодките си с черното злато, после разстилат товара на брега, за да съхне. След двайсетина дни на слънце въглищата са готови за зимата.

Според темата на "Труд" над 27 млрд. лв. са необходими, за да останат в историята водните режими в стотици населени места в България и течовете по старите тръби.

Само за изграждането на нови язовири, съоръжения за водовземане и помпи по мрежите са нужни 2,8 млрд. лв. Но ако се прибавят и средствата за ремонти на водопроводите, по които в момента се губи около 60 на сто от водата, сметката набъбва до 27,33 млрд. лв.

Две суперлуксозни къщи край Балчик, собственост на софийска фирма, бяха пуснати за продан от данъчните, информира под глава "Новинар".

Българите са сред най-недоволните от банките в Източна Европа, показва проучване, цитирано от "Сега". Страната ни е на четвърто от общо пет изследвани държави в Източна Европа. Поучаването е проведено в България, Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

"Тайните" клиенти са посетили между 1/3 и 50 процента от банките във всяка от страните, като на случаен принцип са избирали по четири клона от финансова институция.

В класацията убедително водят чешките банки с 87,5 на сто доволни клиенти, следвани от тези в Унгария (83,8 процента), Полша (80 процента), България (79,7 процента) и Словакия - 77,6 на сто.

В интервю за "24 часа" Момчил Андреев, изпълнителен директор на "Райфайзенбанк - България", прогнозира: До края на годината няма да има съществени изменения в банковия сектор - търсенето на кредити ще остане слабо, а банките ще продължат да реструктурират, събират и описват просрочените кредити.

Новите метростанции ще посрещнат първите пътуващи утре с празни търговски площи, съобщава "Сега".

За половината от около 50-те от търговски обекта на новите перони по втория метролъч от "Надежда" до "Хладилника" не са се явили кандидати, коментира шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Цените на заетите площи са между 30 и 50 евро/кв.м.

Само четири обществени тоалетни ще има по двете линии на софийското метро, допълва по темата "Труд". Нужниците са разположени, където има пешеходни подлези, преди входовете към станциите.

По новата линия на метрото тоалетните са обособени на гарите "Национален дворец на културата", "Сердика II" и "Централна гара". По първия лъч на подземната железница WC има само на станция "Св. Климент Охридски".

След Нова година ще можем да говорим по мобилните си телефони и на 11-те нови станции на метрото, пише по темата "Монитор.

"Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите "Ал Кудс", ръководени от Касем Солеймани, стои зад атентата в Бургас. Този човек е поръчителят. Той е отговорен за цялата кампания на терор срещу израелци, без значение от мястото - дали е Грузия, Азербейджан, Кения, Кипър, или пък Тайланд."

Това казва в интервю за "24 часа" Моше Яалон, вицепремиер и министър по стратегическите въпроси на Израел.

"Зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че "Хизбула" играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем. Сега трябва да открием кой точно е терористът, извършил това в България", заявява Яалон.

По думите му Иран се стреми към промяна на световния ред. "И когато такава идеология, която не се спира пред нищо, има в ръцете си ядрено оръжие - това може да се превърне в кошмар не само за Близкия изток, но и за целия свят. Това ще доведе до ядрен хаос в Близкия изток. Затова този месиански апокалиптичен режим трябва да бъде спрян", призовава Яалон и допълва:

"Ако светът и САЩ не се определят в правилната посока за спиране на ядрената програма на Иран, Израел трябва да направи всичко възможно, за да се защити от тази опасност."

"Израел иска мир, но е готов за война" е заглавието над интервю с Яалон в "Труд".

"Със сигурност ще е най-добре да няма военен конфликт. Като опитен войник аз съм убеден, че войната би трябвало наистина да е последно средство.

Но западният свят не показва достатъчно решителност за още по-задушаващ натиск с налагането на наистина тежки санкции и пълно изолиране на Техеран.

Трябва още да увеличим натиска, като заявим ясно, че сме готови и за реални бойни действия. Иначе няма какво да накара аятоласите да се откажат от бомбата", коментира още израелският вицепремиер.

Яалон коментира терористичните атаки и пред "Стандарт": "Научихме определени уроци от тази атака като мерки за сигурност, които трябва да бъдат взети. Навсякъде. Подобно нападение се случва за пръв път в България и аз знам, че уроците са научени.

Въпросът е не само да се защитят израелците, но и българите, както и други граждани, които може да дойдат в страната ви като туристи. В Израел поощряваме нашите граждани да идват в България и виждаме много от тях да прекарват лятната си отпуска тук, дори и след терористичния акт.

Както в Бургас, така и на други места израелците се наслаждават на България, която е много приятна и красива страна", допълва Яалон. Той споделя, че се чувства комфортно и от това, че българските служби са способни да ръководят разследването в сътрудничество с техни чужди колеги.

Войната между Израел и Иран изобщо не е зад ъгъла и може изобщо да не се случи, анализира Дейвид Блеър, цитиран от "Сега".

"Смятам, че без голяма прозорливост може да бъде доказана погрешността на тезата, че утре Израел ще предприеме въздушни удари срещу иранските ядрени обекти.

Паниката обаче остава убедителна. Израел няма да предприеме удари срещу ядрените обекти на заклетия си враг заради очакваната до година-две политическа промяна в Техеран", категоричен е Блеър. 

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Председател на журито е американският режисьор Спайк Лий

Обявиха състава на журито на кинофестивала в Кан

Любопитно Преди 1 час

Журито включва пет жени и четирима мъже "от пет континента и от седем националности"

Дубай

За първи път: "Мадам Тюсо" в Дубай

Любопитно Преди 1 час

Клонът в Дубай ще бъде домакин на 60 статуи на "световни звезди"

Учен говори за жабите и се страхува от мълчанието им (ВИДЕО)

Учен говори за жабите и се страхува от мълчанието им (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Газейки през огряно от лунна светлина езерце на източното крайбрежие на Австралия, Майкъл Махони отново се чувства като дете

<p>Жестокост в расо: монах заля митрополити с киселина</p>

Жестокост в расо: монах заля митрополити с киселина

Свят Преди 3 часа

Инцидентът е станал в манастир в Атина

Марк Хопъс

Вокалистът на Blink-182 Марк Хопъс разкри, че има рак

Свят Преди 4 часа

49-годишният Хопъс сподели новината чрез социалните мрежи, като написа: "Имам рак. Гадно е и съм уплашен".

12-етажна сграда се срути във Флорида, жертва и ранени (ВИДЕО)

12-етажна сграда се срути във Флорида, жертва и ранени (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Още не се знае колко души са се намирали в нея

ваксина

Безплатна бира, злато, крави - как промотират ваксиниране по света

Теми в развитие Преди 5 часа

Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите им час по-скоро да се ваксинират срещу коронавируса

Депутатите остават без паркоместа около "Ал. Невски"

Депутатите остават без паркоместа около "Ал. Невски"

България Преди 5 часа

Решението е на Столичния общински съвет

Автомагистрала Хемус

Комитова съобщи за нередности при строежа на АМ "Хемус", от "Автомагистрали" отговориха

България Преди 5 часа

Регионалният министър извършва инспекция на магистралата

COVID-19: Норвегия отваря границите си за ваксинирани или преболедували

COVID-19: Норвегия отваря границите си за ваксинирани или преболедували

Теми в развитие Преди 6 часа

Те трябва да бъдат доказани чрез т.нар. зелен сертификат на ЕС с наличен QR-код

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29

България Преди 6 часа

Това потвърдиха от Министерството на отбраната

Нинова пред актива на БСП в София: БСП единствена има ясен, стабилен и конкретен план за управление на страната

Нинова пред актива на БСП в София: БСП единствена има ясен, стабилен и конкретен план за управление на страната

Избори 2021 Преди 6 часа

Промяната започна, но тя трябва да продължи, заяви лидерът на БСП при представянето на трите софийски листи пред стотици социалисти в столицата

Разследват трансплантации, извършени в "Лозенец"

Разследват трансплантации, извършени в "Лозенец"

България Преди 7 часа

"Не мога да прогнозирам как ще се развие разследването", заяви Бойко Рашков

БЛС с позиция за смъртта на 15-годишното момиче в Сливен

БЛС с позиция за смъртта на 15-годишното момиче в Сливен

България Преди 7 часа

Предстои компетентните органи да кажат дали има лекарска грешка и каква е причината за смъртта, посочват оттам

От мрежата