"Труд" за абсурдите с тока
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
18

"Труд" определя: "Абсурдите с тока - минало несвършено". От внимателното разглеждане на тарифите личи, че най-големият печеливш от последното поскъпване е всъщност държавната НЕК, която прибира най-големия дял от увеличението на цените.

А и втренчени в зеления ток, нека не забравяме, че държавната електрокомпания е изправена пред ръба на фалита най-вече заради разходите по "Цанков камък" и заемите за АЕЦ "Белене".

Тоест заради грандоманските проекти, в които бе принудена да участва. Не че сегашното правителство е виновно за тях, просто би било хубаво да не отклонява вниманието в други посоки.

Българите са европейците, за които цената на храната е най-важна, цитира изследване на "Евробарометър" "Сега". Сънародниците ни поставят цената като водещ фактор при покупка на храна повече от всички други граждани на ЕС.

Нашенците са и сред европейците, които поставят качеството като особено значимо. 78% от българите определят качеството като много важно при избора на храна, на фона на 65% средно за всички граждани на ЕС.

От 1 юли логото на ЕС за биологично производство, познато като "европейски лист", е задължително за всички пакетирани биохрани, произведени в ЕС по необходимите стандарти.

Биологичното производство е до 3 пъти по-скъпо от конвенционалното, въпреки това през последната година у нас се наблюдава 30% ръст в биопроизводството на такива храни.

"Политическата ни сцена прилича на мол в ромски квартал. Има многотия от партии, а няма платежоспособно политическо търсене, в което разменна монета е доверието", казва социологът Живко Георгиев пред "Сега".

Заповедите за ин витро важат вече 12 месеца, информира "24 часа". 2316 жени са одобрени до юни 2012 г., родени са 436 бебета.

Ежедневникът алармира, че в страната ни са потвърдени два независими един от друг случая на малария - за първи път от 1995 г. насам.

Единият болен е бил за трансплантация на бъбрек в Пакистан, а другият, жител на Монтана - се е заразил в Гвинея с малария тропика.

Борисов пак ще е арбитър за парите на лекарите, съобщава "Труд". Синдикатите настояват премиерът Бойко Борисов да ги приеме на спешна среща, ако здравната министърка Десислава Атанасова не поднови преговорите по неподписания в последния момент колективен трудов договор в здравеопазването. А той определя началните и основните заплати в здравеопазването.

Селските казани устояха на кризата. Според агенция "Митници" в момента в страната има 1353 легални казана за ракия, общата вместимост на съдовете е 776 005 литра, съобщават оттам за "24 часа". Събираният от тях акциз обаче намалява.

"168 часа" съобщава, че зад феноменалното стопяване на дефицита за два месеца от над 580 млн. лв. до излишък, както министър Дянков обяви, стои задържане на плащания за пътища и европрограми, докато мине операцията с външния дълг. Ако средствата бъдат инвестирани до края на годината, може отново да влезем в процедура на свръхдефицит.

Отказваме се от еврото, ако се уеднаквят данъците в еврозоната, каза министър Дянков в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", цитиран от "Преса".

Атина каза "да" на газовата връзка към нас, пише "24 часа". Става въпрос за газопровод с държина 180 км, от които 30 са на гръцка територия. Газопроводът ще има капацитет 3 млрд. кубични метра газ годишно.

Този проект е от ключово значение и за Гърция, защото дава шанс за захранване на България и Румъния от трети източници, освен от руската "Газпром".

Енергиен акцент има и анализът на изданието, който уточнява: "Защо е важно страната ни да затвори страницата за АЕЦ "Белене". Сега се настоява от БСП за референдум за бъдещето на ядрената енергетика, но никого не питаха инициаторите на подписката, когато са подписвали "енергийния шлем" в един бар.

Циганите правят своя паралелна държава у нас, твърди в интервю за "Новинар" Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО.

"Годините на псевдоинтеграция затвърдиха сред повечето български цигани чувството, че те могат да се издържат трайно от целия пакет социални помощи на държавата. Те не си плащат нито водата, нито тока, нито наемите.

Това е жестока ирония на съдбата, защото те буквално изграждат паралелна държава. Необходима е справедливост. Честно казано, не ме интересува изобщо какво ще каже или казва Европа, защото тя толерира циганите за сметка на българите, а това не е моята Европа", обобщава г-н Джамбазки.

Страната ни е пресирана от Гърция и Румъния, отразява становището на министъра по управлението на еврофондовете "24 часа".

"Няма как да не се отрази на България евентуалното замразяване на членството в ЕС на Румъния. Балканите са труден регион. От едната ни страна е Гърция с нейните предизвикателства, а от другата - Румъния."

Министър Дончев не е съгласен, че приемането ни в ЕС е било прибързано. В икономически план България е в челната тройка на ЕС по ниска инфлация през юни на годишна база, по данни от вчера на европейската статистическа служба Евростат.

Президентът на косъм от еманципацията, оповестява анализът на "Труд". Различните становища на държавния глава Росен Плевнелиев и вицепремиера Цветан Цветанов по правилността на решението на ВСС, относно съдия Тодорова, доказаха, че очевидно се заражда тропическа буря между институциите, и дали тя ще се превърне в ураган, зависи единствено от вечния медиатор Бойко Борисов.

Но е факт, че това е най-силната изява на държавния глава. До този момент към Плевнелиев се изсипваха какви ли не обвинения: че е "на каишката" на Бойко Борисов; че е Медведев, ако Борисов е Путин; че каквото реши ГЕРБ - това ще бъде... И дори, че напомня на Рейнман от едноименния филм с Дъстин Хофман - странник, който ходи със смешно килната настрани глава и не знае на кой свят се намира.

Е, не е Рейнман, нито е неинформиран, и да - не се съобразява с приятелите си от ГЕРБ. Президентът вече върна два закона - за горите и за съдебната власт. Набърка се в игрите за избор на Висшия съдебен съвет и сега остро разкритикува уволнението на Тодорова.

Цветанов и Плевнелиев се сдърпаха заради съдия Тодорова, коментира първия публичен конфликт на президента с вътрешния министър "24 часа".

Цветанов сам срещу всички заради съдия Тодорова, констатира "Сега". Вътрешният министър Цветан Цветанов изненадващо се изправи срещу премиера и президента заради уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Вчера той за пореден път се извъртя, нападна Тодорова и се обяви в защита на ВСС. Атаката му засегна и хората, които излязоха в защита на Тодорова.

Те бяха наречени "адвокати от незнайно какви кантори и които всъщност дали не защитават тези, които са оправдани, или тези, които са се възползвали от забавянето на тези мотиви". В протестите пък участвали и граждани, "които аз съм виждал по други протести, те са като дежурни".

Виновни за некоректното представяне на случващото се били медиите. Главният прокурор Борис Велчев и шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев бяха единствените, които разкритикуваха решението на ВСС да освободи Мирослава Тодорова.

Въпреки че няколко пъти през последните дни призова кадровиците да променят решението, правосъдният министър Диана Ковачева не повдигна въпроса на вчерашното заседание.

Цветан Цветанов нападна президента, е водещата новина на "Дума".

"Капитал Daily" резюмира: "Хронология на един абсурд. Агресивно объркани, управляващите съвсем се оплетоха по казуса "Тодорова" преди доклада".

"Преса" цитира думите на главния прокурор Борис Велчев, казани на извънредното заседание на ВСС, които внасят дисонанс в самопохвалите на ВСС: "Изглеждаме зле и идиотски", убеден е прокурорът на Републиката. 

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 1 час

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 2 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 6 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 6 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 7 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 7 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 7 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 7 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 8 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 9 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 9 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 9 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 9 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 9 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 10 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща