"Труд": Първанов спря прага от 8% за коалиции
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0
Защо здравната каса свети на червено, е коментарът в "Труд". Една от причините е, че много българи не се осигуряват за здраве - за февруари нередовни са 921 839 души.

Някои фирми пускат хората си в неплатен отпуск и не им внасят осигуровки. Други освобождават служителите си "по взаимно съгласие". Така хората не могат да се регистрират на борсата веднага и държавата не може да ги осигурява.

Хазната пък не осигурява редовно пенсионерите, студентите, децата и др. Ситуацията щеше да бъде различна, ако в т.нар. голям резерв на касата, който се пази в БНБ, не бяха блокирани 400 млн. лева. Тогава щеше да има достатъчно пари.

Но заради кризата никой няма да смее да пипне резерва. Изходът е УС на НЗОК да разблокира малкия си резерв от 240 млн. лева за непредвидени разходи.

Първанов спря прага от 8% за коалиции, отбелязва "Труд". Президентът Георги Първанов изпълни заканата си и вчера наложи вето върху закона за избор на народни представители.

Причината е повишеният праг за коалиции от 4 на 8%. Още преди няколко седмици Първанов предупреди, че ще поиска преразглеждане, ако се промени бариерата.

В мотивите си той изтъква, че това е "необосновано", "неприемливо" и "ограничаващо политическия плурализъм, възприет като конституционна ценност".

Според държавния глава не това е пътят да се постави бариера пред съществуването на партии фантоми, които обслужват бизнес интереси. Начинът бил да се повишат изискванията за регистрация на партиите.

Председателят на спецкомисията по изборното законодателство Ангел Найденов вчера свика заседание за ветото. Депутатите заявиха, че спорният текст ще бъде внесен за повторно гласуване в пленарната зала другата сряда.

Опозицията: Целият проект е за вето!, обобщава изданието.

Предстоят консултации на парламентарните групи, които да решат кои текстове могат да се преразгледат, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Говорителят на царистите Станимир Илчев предупреди, че НДСВ най-вероятно няма да участва в повторното гласуване, каквато била и позицията им в пленарната зала при първия вот.

Алиосман Имамов заяви, че ДПС тепърва ще разглежда позицията си по въпроса. Шефът на депутатите от ОДС Йордан Бакалов пък бе категоричен, че "по това как ще гласуват БСП и ДПС по ветото, ще се види колко е силна договорката им.

Екатерина Михайлова от ДСБ отсече, че "целият закон е за вето".

Чрез това вето, което налага, президентът доказва топлата си връзка и се опитва да помогне на коалицията на Христо Ковачки, бе мнението на Яне Янев, лидер на РЗС.

Беше приета най-приканващата към изборно мошеничество формула, смята Димитър Димитров, политолог. В интервю за "Дневник" той предупреждава: "Това са нелепи промени, целта на които е да се предопредели с всички средства резултатът като един пъстър парламент с неустойчиво мнозинство, за да е невъзможно сформиране на управление без участието на БСП и ДПС.

Причината са опасенията от ревизия и дори от търсене на отговорност от сегашното правителство или отделни негови членове. Промените в изборния закон в последния момент илюстрират усилия да се осигурят на пръв поглед технически предимства.

Но те могат да имат и знакови политически резултати като напрежение от толкова голям порядък, че да се постави под въпрос устойчивостта на демократичния режим."

Опозицията иска дори без мач да й се присъди победа - сравнението е на Мая Манолова, член на Изпълнителното бюро на БСП. В интервю за "Труд" тя подчертава, че фразата" промяна на правилата на играта в 12 без 5" е манипулативно клише на опозицията.

И обяснява, че от БСП са искали промените да се случат преди месеци. Но бе изгубено ценно време да се изясняват позиции, да се формулират тези, както в мнозинството, така и в опозицията.

Сега просто е необходимо да се фокусираме върху настоящите правила и да работим, призовава Манолова.

Време, в което всички печелят, констатира изследване на агенция "Медиана" по поръчка на "Труд". Обяснението е, че в предизборни периоди предчувствието за някаква промяна и мобилизацията около "своите" водят до там, че политиците трупат точки и от скандалите около техните имена.

Общественият интерес към политиката се посъживява, а за политиците и техните намерения започва да се говори повече.

Анкетираните посочват като добър политик Георги Първанов (56% одобрение), втората позиция е за Бойко Борисов (54%), следва Меглена Кунева (37%). Сергей Станишев събира 32%, Ахмед Доган - 24 на сто, Симеон Сакскобургготски - 16%.

СДС отваря широк фронт за мажоритарния вот, съобщава "Сега". СДС дава знак на всички опозиционни партии за издигане на общи мажоритарни кандидати.

Трябва да се играе на широк фронт срещу БСП и ДПС, обяви шефът на партията Мартин Димитров в парламента. Това бил единственият начин да се даде отпор на социалистите и хората на Доган, които се канели с общи кандидати да спечелят 20 мажоритарни места в Народното събрание.

БСП и ДПС ровят за връзка между Бойко Борисов и Сретен Йосич, пише "Новинар". Войната, която управляващите поведоха срещу столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се пренесе от улиците и боклука в парламента.

Вчера управляващите решиха да създадат временна анкетна комисия, която да разследва връзките на сочения за сръбски мафиот Сретен Йосич с българските служби и Бойко Борисов.

Междувременно лидерът на ГЕРБ обяви, че Доган и Станишев си играели с неговия живот, защото е бил единственият без маска при залавянето на Йосич в София през 2002 г.

"Станишев и Доган преминаха границата. Чрез партиите си те се опитват да ме атакуват лично", каза Борисов.

Турция ни дължи 50 млрд. евро за геноцид, пресмята лидерът на "Атака" Волен Сидеров. В интервю за "24 часа" той казва, че са подготвили едно изследване - "Геноцидът над българите 1396-1913 г."

То ще бъде разпространено във всички евроструктури. Сидеров припомня, че в европропагандната си програма "Атака" извежда основното лого "Не на Турция в Евросъюза".

В един доклад на Министерския съвет обаче се казва, че България подкрепя процесите на разширяване на ЕС, включително Турция. Кой ги упълномощи да стигнат до този извод, пита лидерът на "Атака", след като не е имало дебати или решение на парламента.

Рязък спад на даренията за партии през 2008 г., акцентира "Сега". Управляващата БСП и опозиционната СДС са получили най-много дарения през миналата година, сочат отчетите им пред Сметната палата.

Финансовата подкрепа за столетницата е била 941 000 лева при 3,8 млн. лева за 2007 г. Приходите от дарения за СДС са малко над 500 000 лева, което е с 50% по-малко в сравнение с 2007 г.

ДПС е подало отчет, в който се твърди, че нито едно физическо лице или фирма не са му дали и лев миналата година. Даренията за НДСВ се изчисляват на 169 хил. лева.

При ГЕРБ също има много драстичен спад на дарителите. Те отчитат общо 100 000 лева при положение, че предходната година са имали 1 294 000 лева.

НДСВ обжалва пред ВАС сделката за сградата на НАП, информира "Дума". Народният представител от НДСВ Минчо Спасов и Владимир Каролев, председател на Консултативния екип на НДСВ по икономика и финанси, са внесли жалба във Върховния административен съд срещу решението на правителството за сделката за изграждане на нова сграда на Националната агенция за приходите в София.

Сделката за НАП е класически конфликт на интереси, категоричен е Владимир Каролев.

Пред "Сега" той обяснява, че ще обжалват решението на кабинета за апортиране сгради на НАП, тъй като в сделката има проблеми от правна гледна точка.

Освен това основният проблем е непрозрачен, непазарен начин на правене на такава сделка.

"Наскоро успяхме да прокараме забрана на замяната - продължава Каролев. За нас това е скрита форма на замяна. Защото държавата заменя свои имоти за други имоти, само че използвайки механизма на публично-частното партньорство. Но кой е казал, че то трябва да става по неконкурентен начин."

Орежете яко разходите, призовава от страниците на "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той посочва: "Харченето е антикризисна мярка. Аз не съм неин привърженик. България не е в икономическата кондиция да противодейства по този начин.

Ние нямаме един или два трилиона, колкото германците и американците, за да поддържаме икономиката с цената на задлъжняване на държавата.

В условията на валутен борд задлъжнялостта може да бъде пагубна за всички. Ако има нещо положително в плана "Станишев", то това са ограничените напъни за харчене в него. Въпреки това правителството ми изглежда малко широкопръсто", коментира Хърсев.

ЕС сваля ембаргото от водния сектор, пише "24 часа". Брюксел реши да свали забраната за сключване на нови сделки във водния сектор, съобщи вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Тя получила лично писмо от шефа на регионалната дирекция на Еврокомисията Дирк Анер. Брюксел блокира проекти по "Околна среда" заради законови празноти и концесионирането на ВиК мрежите и заради липса на гаранции за ефективно усвояване на 1,5 млрд. евро.

Според Плугчиева българската защита и внесените в парламента законови поправки са задоволили комисията.

Вицепремиерът съобщи още, че Еврокомисията е получила допълнителна информация по подозренията за надписване на обработваема земя, заради което ни грози намаляване на директните плащания за 2010 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 9 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 19 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 35 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 50 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

От втория път: НС събра кворум, депутатите започнаха работа

България Преди 55 минути

Това стана след 30-минутната почивка, която обяви председателят на НС Росен Желязков след неуспешната регистрация първия път

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 1 час

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 3 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 3 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия